Äideillä on oikeus sekä uraan että perheeseen

Äitiyden käsittely rekrytointitilanteessa on pinnalla Päivi Anttikosken esiinnostaman rekrytointikokemuksen myötä. Uraäitien yhdistys Mothers in Business muistuttaa, että äideillä on oikeus valita sekä ura että perhe, eikä perhesuhteiden perusteella saa syrjiä työnhaussa.

jenn-evelyn-ann-112980-unsplash-1024x683.jpg

“Työnantajan tulee kunnioittaa työnhakijan yksityisyyden suojaa ja hakijoiden yhdenvertaisuutta. Vanhemmuus tai perhetilanne ei saa vaikuttaa hakijan työnsaantiin. Haetun työn sopivuuden arviointi omaan perhetilanteeseen kuuluu hakijalle, ei työnantajalle”, painottaa Mothers in Business ry:n hallituksen jäsen Sanna Kranjc.

Mothers in Business tiedusteli eilen jäseniltään verkkoyhteisössään kokemuksia perheasioista kysymisestä rekrytointitilanteissa. Muutamassa tunnissa yhdistys sai kymmenittäin kokemuksia työhaastatteluista, joissa on kysytty lapsien määrää, ikää, hoitomuotoa tai parisuhdestatusta. Haastatteluissa oli jopa käsketty laskemaan palkkatoivetta, koska pienen lapsen sairastuminen voi johtaa poissaoloihin tai kerrottu, ettei ole sopivaa tulla raskaaksi seuraavan puolen vuoden aikana.

“Perhetilanteesta uteleminen tai sen kommentointi voi olla haastateltavalle kiusallista tai jopa järkyttävää. Haastateltavaa voi mietityttää, miksi asiaa kysytään ja mitä vaikutusta vastauksella voi olla rekrytoinnin etenemiselle”, Kranjc summaa.

Perheystävällinen työpaikka houkuttelee

Yksityiselämän ja työn yhteensovittamista voi kuitenkin käsitellä rekrytoinnissa yksityisyyden suojaa kunnioittaen. Mothers in Businessin jäsenkyselyn mukaan mielikuva perheystävällisyydestä on merkittävä tekijä uutta työpaikkaa valitessa peräti 92 prosentille uraäideistä.Yhdistyksen keskusteluryhmään tuotiin myös monia kokemuksia siitä, miten työnantaja on onnistunut rekrytoinnin aikana viestimään työyhteisön perheystävällisyydestä.

“Perheystävällisiin käytänteisiin panostaminen kannattaa. Työnantaja voi haastattelussa kertoa, miten perheystävällisyys on huomioitu työpaikalla esimerkiksi työaikajoustoissa, etätyömahdollisuuksissa, tilapäisiin poissaoloihin varautumisessa tai yhteisten toimintatapojen kirjaamisessa. Myös haetun työtehtävän reunaehdoista kuten työmatkoista tai ylitöistä tulisi kertoa mahdollisimman laajasti. Silloin työnhakija voi itse arvioida oman elämäntilanteensa ja työnteon yhteensovittamista”, Kranjc sanoo.

Kranjcin mukaan yhdistyksen jäsenet arvostavat työnantajalta tietoa oman päätöksen tueksi, ei neuvomista tai ikävää kommentointia.

“Annetaan äideille oikeus valita sekä ura että perhe. Urasuuntautuneet äidit ovat erittäin motivoituneita työntekijöitä, jotka haluavat panostaa työhön ja osaamisensa jatkuvaan kehittämiseen. Tukemalla uran ja perhe-elämän tasapainoa, työntantaja rakentaa työntekijöiden hyvinvointia, antaa puhtia työhön ja sitouttaa arvokkaita osaajia työpaikalle.”

Mothers in Business MiB ry on vuonna 2014 perustettu lähinnä korkeasti koulutettuja äitejä yhdistävä verkosto. Yhdistyksellä on lähes 3800 jäsentä ja yhdeksän paikallisjaostoa. Yhdistys tukee jäseniään työn ja perheen yhteensovittamisessa, tarjoaa mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen, verkostoitumiseen ja uralla etenemiseen, sekä edistää äitien asemaa ja perhemyönteisyyttä työelämässä ja yhteiskunnassa. Mothers in Businessin jäsenkyselyn toteutti Fambition Oy syyskuussa 2017.

Ura ja perhe mahtuvat samaan arkeen

priscilla-du-preez-234148-unsplash-1024x683.jpg

Nimimerkki “Uraäiti vai äitiura” tuo Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa (11.7.2018) esiin uran ja perheen yhteensovittamisen kipukohtia. Mielipidekirjoitus nostaa hyvin esiin kolme keskeistä ongelmaa: 1) suomalaisen perhevapaajärjestelmän joustamattomuuden, 2) perhevapaiden epätasaisen jakautumisen miesten ja naisten välillä sekä 3) huolen päivähoidon laadusta.

Suomalaisessa yhteiskunnassa jokaisella tulee olla oikeus sekä rikkaaseen perhe-elämään että mielekkääseen uraan niin halutessaan. Ura ja perhe eivät ole toisiaan poissulkevia asioita, vaan niiden yhdistämiseen on olemassa monia keinoja. “Uraäiti vai äitiura” -nimimerkin esiin nostama ongelma osittaisen hoitovapaan ulottamisesta vain vanhoille työntekijöille on osoitus yhdestä monista epäkohdista lainsäädännössämme. Tämä epäkohta olisi korjattavissa yksittäisellä lainsäädäntömuutoksella. Muutoksen tekeminen työsopimuslakiin lähettäisi selvän viestin siitä, että äitienkin työurat ovat arvokkaita.

Mothers in Business MiB ry tarjoaa urasuuntautuneille äideille tukea työn ja perheen yhteensovittamiseen. MiB esittää ongelmiin kolme ratkaisua. 1) Perhevapaajärjestelmä on pikimmiten uudistettava, ja järjestelmää on joustavoitettava siten, että perhevapaita ja työntekoa on mahdollista sujuvasti yhteensovittaa. 2) Perhevapaajärjestelmää tulee kehittää suuntaan, jossa isille kiintiöityjen vapaiden määrää nostetaan. MiB ry kannattaa mallia, jossa molemmille vanhemmille varataan oma, 9 kuukauden mittainen vapaa. 3) Päivähoidon laatuun on panostettava kiinnittämällä huomiota ryhmäkokoihin, hoitajamitoituksiin sekä henkilökunnan palkkatasoon.

Sen sijaan, että perheet joutuvat miettimään koti- ja uravanhemmuuden välillä, on aktiivisesti rakennettava yhteiskuntaa, jossa on mahdollista saada molemmat. Myös työpaikoille perheystävällisyys on kilpailuvaltti, johon panostamalla on mahdollista sitouttaa parhaat osaajat.

Susanna Mikkonen
Mirva Niskasaari
Mothers in Business MiB ry hallitus

Kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien mielipidepalstalle 14.7.2018

Mothers in Business ja Futurice digitalisoivat uraäitie vertaistukiverkoston

Työn ja perhe-elämän yhteensovittamista edistävä Mothers in Business -verkosto (MiB) on lanseerannut urahenkisiä äitejä varten tarkoitetun MiBiT-palvelun, joka auttaa heitä löytämään verkoston keskuudesta tarvitsemiaan kontakteja. Palvelun toteutti hyväntekeväisyystyönä suomalaislähtöinen teknologiayritys Futurice.

MiBiT-palvelu tarjoaa verkoston jäsenille mahdollisuuden etsiä ja tarjota esimerkiksi ammatillisia kontakteja, mentoria, äiti-lapsitoimintaa perhevapaiden aikana tai vertaistukea työn ja perheen yhteensovittamiseen.

”Verkostomme tehtävänä on rohkaista naisia tavoittelemaan unelmiaan, yhdistää samanhenkisiä äitejä sekä tukea heidän kehittymistään osaajina. MiBiT on suunniteltu alusta asti tukemaan juuri näitä tavoitteita”, kertoo MiBin projektipäällikkö Jonna Lampinen.

”Tavoitteemme on laajentua valtakunnalliseksi uraäitien verkostoksi, jotta pystymme ajamaan työn ja perheen välillä tasapainottelevien äitien asiaa koko maassa. MiBiTillä on tässä keskeinen rooli, sillä se tuo konkreettisen ja käytännöllisen avun kaikkien jäsenten ulottuville. Palvelun positiivinen vastaanotto osoittaa hyvin, että sille on kova kysyntä.”

MiBiT-palvelu lanseerattiin käyttäjille maaliskuun alussa, ja lanseerauksen jälkeen palveluun on ehtinyt kertyä jo yli 500 käyttäjää. Kaikkiaan yhdistyksessä on noin 3300 jäsentä.

Uraäitien tukemisella tärkeä yhteiskunnallinen merkitys

Palvelun konseptoinnista, suunnittelusta ja kehittämisestä vastasi digitaalisia palveluita kehittävä Futurice, jonka Chilicorn Fund -hyväntekeväisyysohjelma kanavoi teknologista osaamista yhteiskunnallisesti hyödyllisiksi arvioituihin hankkeisiin.

”Työelämä ja työnteon tavat uudistuvat valtavaa vauhtia, ja teknologia-alalla tätä muutosta on saatu seurata hyvin läheltä jo vuosia”, kertoo Corporate Hippie Teemu Turunen Futuricelta.

”Perheellisten asemaan on kiinnitetty Futuricella paljon huomiota ja tiedämme hyvin, että heidän kannaltaan työelämän muutokset eivät aina ole kivuttomia. Mahdollisuus helpottaa uraäitien elämää MiBiTin avulla on ollut meille kunnia-asia ja olemme iloisia, että saimme olla tässä mukana.”

MiBiT perustuu kokonaisuudessaan avoimeen lähdekoodiin ja sen pohjana on Futuricen Tradenomiliitolle toteuttama Tradenomiitti-verkostoitumispalvelu. Tradenomiliitto laittoi hyvän kiertämään sallimalla palvelunsa julkaisun avoimen lähdekoodin lisenssillä. Avoimuudesta oli myös heille runsaasti hyötyä, sillä Tradenomiliitto sai MiBiTin kehitystyön yhteydessä syntyneet uudet parannukset käyttöönsä myös Tradenomiitti-palveluun.

mibit-planssi-LI2-1024x535.jpg

Jäsenten kirjautuminen
https://mibit.mib.fi/   

Mediayhteydet

Jonna Lampinen, projektipäällikkö, Mothers in Business ry, 040 772 5299, jonna.lampinen(at)mothersinbusiness.fi
Teemu Turunen, Corporate Hippie, Futurice, 040 747 1885, teemu.turunen(at)futurice.com

Mothers in Business MiB ry on vuonna 2014 perustettu lähinnä korkeasti koulutettuja äitejä yhdistävä verkosto, joka toimii yhdeksällä paikkakunnalla. Yhdistyksen toimintaidea on tarjota urahenkisille äideille mahdollisuuksia verkostoitumiseen ja ammatilliseen kasvuun, sekä tarjota tukea työn ja perheen yhteensovittamiseen. Se edistää jäsentensä asemaa työmarkkinoilla ja yhteiskunnassa. Yhdistyksellä on noin 3300 jäsentä. mothersinbusiness.fi

Futurice on kansainvälinen nopean kasvun yritys, joka toteuttaa digitaalisia palveluita asiakkaille, ratkaisee näiden liiketoimintaongelmia teknologian, designin ja datan keinoin sekä kehittää samalla yritysten kulttuuria ja toimintamalleja digitalisaation ja innovaatioiden mahdollistamiseksi. Vuonna 2000 perustetulla Futuricella on tällä hetkellä 450 osaajaa Berliinissä, Tukholmassa, Münchenissä, Lontoossa, Tampereella ja Helsingissä. futurice.com

Lastentarhanopettajien kunnollinen palkka on satsaus varhaiskasvatuksen laatuun, perheiden hyvinvointiin ja tasa-arvoon

michal-janek-194890-unsplash-1024x594.jpg

Naiset kouluttautuvat Suomessa korkealle ja tytöt haaveilevat äitiyden ohella myös mielenkiintoisesta urasta. Hoivavastuu lapsista ei kuitenkaan jakaudu tasan, vaan äidit pitävät edelleen suurimman osan perhevapaista. Voiko suomalainen nainen saada kaiken, vai pitääkö hänen edelleen valita uran ja perheen välillä?

Joko/tai-ongelmaan on ratkaisuna laadukas varhaiskasvatus. Vanhemmat voivat mennä hyvillä mielin töihin, kun lapsen voi jättää päivähoitopaikkaan luottaen siihen, että lapsi nauttii olostaan ja oppii tärkeitä taitoja turvallisessa ympäristössä. Aitoa valinnanvapautta koti- ja päivähoidon välillä on se, ettei päivähoidon alkua tarvitse viivästyttää syyllisyydentunteiden vuoksi.

Hoivan ohella myös päivähoidon varhaiskasvatustehtävästä on pidettävä kiinni. Päiväkodeissa työskentelee moniammatillisissa tiimeissä osaavia ja asialleen omistautuneita työntekijöitä. Varhaiskasvatusta päivähoidosta tulee kuitenkin vasta sitten, kun koulutetut lastentarhanopettajat toteuttavat varhaiskasvatussuunnitelmaa ja rakentavat lasten arjen tukemaan varhaiskasvatuksen tavoitteita. Lastentarhanopettajat tekevät samaa pedagogista työtä kuin opettajat koulussa, painottaen puhtaasti akateemisten taitojen sijaan kognitiivisten, sosiaalisten ja emotionaalisten taitojen tukemista leikin ja oppimisen ilon kautta. Laadukas varhaiskasvatus ennaltaehkäisee oppimisvaikeuksia ja tukee lapsen kehitystä.

Tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla on huutava pula pätevistä lastentarhanopettajista. Täyttämättä on noin 600 lastentarhanopettajan paikkaa. Yliopistot ovat lisänneet lastentarhanopettajien koulutuspaikkoja, mutta iso ongelma on myös se, että koulutetut eivät pysy alalla. Lastentarhanopettajista jopa 40 % harkitsee alanvaihtoa, ja suurimpana syynä on huono palkka. Palkat ovat myös kansainvälisesti vertaillen matalalla tasolla. Sama tilanne perusopetuksen puolella ei tulisi Suomessa kuuloonkaan, miksi siis varhaiskasvatuksessa?

Lastentarhanopettajien palkkaus on saatava kuntoon. Tärkeästä työstä ja korkeakoulutasoisesta koulutuksesta tulee saada kunnon korvaus. Lastentarhanopettajien työpanosta ei mitata kvartaaleissa, vaan tulokset saattavat näkyä vasta vuosien päästä. Laadukas varhaiskasvatus on tutkitusti vaikuttava investointi lasten tulevaisuuteen, ja päiväkodissa opitut taidot kantavat lasta pitkälle. Lastentarhanopettajat ovat kouluttautuneita ammattilaisia, ja osa heistä myös pienten lasten vanhempia, joilla on oikeus tulla palkallaan toimeen ja elättää perhettään. Työn vaativuuden kasvaessa palkkaus ei saa laahata perässä.

Perheissä varhaiskasvatuksen ammattilaisten työtä arvostetaan. Mothers in Business MiB ry edustaa äitejä, jotka haluavat pystyä osallistumaan työelämään hyvillä mielin. Varhaiskasvatuksen laatuun panostaminen tekee sen mahdolliseksi. MiB haluaa olla mukana tukemassa lastentarhanopettajien kamppailua parempien palkkojen puolesta ja osoittaa arvostusta heidän päivittäin tekemälleen työlle.

Naisten ei pitäisi joutua valitsemaan uran ja perheen välillä. Jos perheen perustamiseen ja naisten työurien pidentämiseen halutaan kannustaa, tarvitaan panostamista laadukkaaseen varhaiskasvatukseen.

Mirva Niskasaari, OTM, varatuomari
Susanna Mikkonen, KM, väitöskirjatutkija
Mothers in Business MiB ry hallitus

Teksti on julkaistu lyhennettynä Aamulehden mielipidesivuilla 18.3.2018.

Kannanotto: Uraäitien verkosto tyrmistynyt perhevapaauudistuksen kaatumisesta

– "näin tärkeää asiaa ei voi jättää päättämättä"


Mothers in Business MiB ry on pettynyt siihen, että perhevapaauudistus on jäämässä tältä hallitukselta hyllylle. Uraäitien verkoston mukaan perhevapaamallin uudistaminen on ainoa merkittävä tapa naisten työelämäaseman parantamisessa ja tasa-arvon lisäämisessä työmarkkinoilla. Yhdistys näkee isien kiintiön kasvattamisen välttämättömänä, jotta perhevapaiden käyttöä saadaan tasattua.

Mothers in Business -verkoston mukaan nykyinen perhevapaajärjestelmä ei vastaa tätä aikaa, eikä mukaile yhteiskunnan tasa-arvotavoitteita. Perhevapaiden aiheuttamat riskit työuralle ja palkkakehitykselle kohdistuvat naisiin, ja perhevapaiden kustannukset kasautuvat naisvaltaisille aloille.  

“Naiset ja äidit kohtaavat syrjintää, epätasa-arvoa ja ennakkoluuloja työmarkkinoilla. Perhevapaajärjestelmän tasa-arvoistaminen on ainoa tehokas keino purkaa sukupuolten välistä epätasa-arvoa työelämässä. Järjestelmät ylläpitävät, mutta toisaalta myös muokkaavat asenteita.”  Mothers in Business MiB ry:n hallituksen edunvalvontavastaava Mirva Niskasaari painottaa.

Verkosto ei niele perhevapaauudistuksen kaatamista kustannusperustein.

“Perhevapaauudistus olisi voitu halutessaan toteuttaa kustannusneutraalisti. Mothers in Business on laatinut oman perhevapaamallin, joissa on huomioitu kaikki hallituksen antamat reunaehdot. Malli on kustannusneutraali”, MiB ry:n omaa perhevapaatyöryhmää luotsannut Kristiina Paavola toteaa.  

MiB ry muistuttaa, että hallituksen antamia reunaehtoja voidaan myös muuttaa. Resurssien jaolla annetaan myös signaaleja siitä, että mikä on tärkeää.

“Tarpeellisiin yhteiskunnallisiin uudistuksiin on aiemmin pystytty osoittamaan rahaa. Hämmästyttää ja ihmetyttää, ettei tätä nähty niin tärkeänä”, Paavola summaa.

Niskasaaren mukaan merkittävää perhevapaauudistusta on odotettu pitkään ja tarve sille on MiBin jäsenistön kokemuksen mukaan todellinen. “Uudistuksen ei saa antaa karata kauas tulevaisuuteen.” Niskasaari päättää.

Lisätiedot:

Yhteenveto MiB ry:n ehdottamasta 9+9 -perhevapaamallista