Pohditko mitä haluat työelämältä ja miten pääset uralla eteenpäin? Missä näet itsesi ensi vuonna tai viiden vuoden päästä?

Unelmoit ehkä kokonaan uudesta alasta tai työpaikasta. Seuraavien sisältöjen avulla kehität osaamistasi ja pääset edistämään uratavoitteitasi.

  1. Aikaa uraunelmille

  2. Viisi askelta kohti unelmien uraa

  3. Verkostoituminen

Otathan aikaa omille uraunelmille?

Meillä kaikilla on tavoitteita ja unelmia ja halu saavuttaa monenlaisia asioita elämässä. Osa unelmistamme on konkreettisia ja helpommin saavutettavissa, toiset puolestaan vaativat enemmän suunnittelua, rohkeutta ja ponnistelua toteutuakseen.

Saavuttaakseen haluamansa on pysähdyttävä miettimään, mitä oikeastaan haluaa ja miten. Kuinka paljon se vaatii työtä, riittävätkö rahkeet ja voimavarat toteutukseen?

Useimmille tulee vastaan hetkiä, jolloin on aika tarttua ruoriin ja ohjata ura haluamaansa suuntaan. Ensimmäinen askel kohti unelmien uraa on pohtia, millaisesta työstä unelmoi? Mitä haluaa saavuttaa? Kun tietää, mistä unelmoi on aika siirtyä pohtimaan keinoja, miten voi tavoittaa unelmansa.

Lue lisää tavoitteiden muodostamisesta ja saavuttamisesta MiBin blogista Tavoite ei ole pelkkä määränpää, se on myös matka.

 

Miten upea ura rakennetaan?

Avoimuus ja rohkeus vievät sinua parhaiten eteenpäin. Jos lähdet alusta, tartu kaikkiin tilaisuuksiin, jotka tulevat tiellesi. Ole rohkea ottamaan sivuaskelia ja tekemään odottamattomia liikkeitä. Usko itseesi ja siihen mitä teet. Pidä suuntasi ja tavoitteesi selvinä, mutta älä rajoita itseäsi siinä, miten voit saavuttaa ne. Pitämällä vaihtoehdot avoimina tulet todennäköisemmin saavuttamaan tavoitteesi tai löydät toisen, kenties jopa paremman reitin.

Ura ei ole enää lineaarinen jatkumo kuten aiempina vuosikymmeninä. Portaiden sijaan uran voi nähdä kiipeilytelineenä, jolla voi liikkua niin ylös ja alas kuin sivuttainkin. Urapolut kulkevat erilaisia reittejä ja se, mikä joskus tuntui päätepisteeltä, voikin myöhemmin osoittautua aluksi uuteen. Elämää ja uraa voi suunnitella pitkälle eteenpäin, mutta elämä voi myös yllättää.

Urapolulle voi tulla yllättäviä käänteitä, sellaisia joita ei edes suurimmissa unelmissa osannut odottaa tai nähdä pahimmissa painajaisissakaan. Joskus ura loksahtaa paikoilleen kuin itsestään, toisinaan unelmien eteen on tehtävä paljon työtä. Kannattaa mennä avoimin mielin ja rohkeasti kohti uraunelmia.

Lue lisää MiBin blogista Näin rakennat upean uran.

5 askelmaa kohti unelmien uraa

1. Minkälaisesta työstä nautit

Muistele hetkiä, jolloin olet uppoutunut työhön niin intesiivisesti, ettet ole huomannut ajankulua. Yhtäkkiä päivä onkin täysi ja sinun on lähdettävä hakemaan lasta päiväkodista, vaikka haluaisit vielä jatkaa työhön uppoutumista.

Millaisia tehtäviä silloin teit? Mikä sinua niissä motivoi? Liittyikö työn imu hyvään työyhteisöön, työtehtäviin tai kenties molempiin? Työn imuun liittyvät muistot auttavat sinua haarukoimaan tehtäviä, joihin sinun kannattaa suunnata ja joissa voit kokea jatkossa vastaavaa iloa ja intohimoa.

”YK:n ihmisoikeuksissa pitäisi olla kohta, että ihmisen kuuluu kokea töissä virtausta kerran päivässä.” – Kirsti Lonka, kasvatuspsykologian professori

Lue lisää Miksi kannattaa tavoitella flow-tilaa työssä ja miten siihen pääsee? ja Työn imusta.

2. Arvot – mikä on sinulle tärkeää?

Kukapa ei haluaisi edistää työssään asioita, joita arvostaa ja kokee merkitykselliseksi. Itsensä ja työnsä merkitykselliseksi kokeminen lisää työhyvinvointia valtavasti. Ja toisaalta työskentely omien arvojen vastaisesti murentaa motivaatiota pala palalta. 

Arvoja vastaava työ motivoi ja palkitsee. On tärkeää kokea, että oma työ on arvokasta ja voi työnsä kautta tehdä itselleen, mutta myös yhteiskunnallisesti merkityksellisiä asioita. 

Mikä on sinulle tärkeää ja mitä sinä arvostat? Näkyvätkö arvot siinä, mihin käytät aikaasi työpäivässä tai -viikossa?

Omat arvosi vaikuttavat hyvinvointiisi myös työelämässä.

Lue lisää Omasta arvomaailmasta

3. Tunnista vahvuutesi

Tutustumalla omiin vahvuuksiisi, siihen mistä juuri sinä nautit ja missä olet parhaimmillasi, ohjaat uraasi ja elämääsi itsellesi mielekkääseen ja merkitykselliseen suuntaan. Vahvuuksissa yhdistyy oleminen ja tekeminen. Luonteenvahvuudet ovat yhteyksissä siihen, keitä me olemme.

Tekemisellä puolestaan tarkoitetaan vahvuuksien käyttöä, omien arvojen toteuttamista ja hyvän tekemistä. Tutustumalla vahvuuksiisi voit kasvattaa itsetuntemustasi ja toteuttaa sinulle merkityksellisiä asioita.

Omien vahvuuksien tunnistaminen on hyödyksi läpi työuran, mutta etenkin uutta työtä hakiessa. Mitä paremmin osaat sanoittaa vahvuutesi, sitä varmemmin pääset kehittämään osaamista itsellesi sopivissa tehtävissä ja työyhteisössä.

Monet kamppailevat työuupumuksen kanssa. Vahvuuksien avulla voimme suunnata työtämme ja tekemistämme mielekkäämpään ja merkityksellisempään suuntaan. Tutkimusten mukaan voimme kokea jopa kuusi kertaa enemmän uppoutumista, kun pääsemme käyttämään vahvuuksiamme.

Lue lisää MiBin blogista, miten tunnistat ja osaat sanoittaa vahvuuksiasi.

Katso Helsingin yliopiston tekemä video itsetuntemuksesta urasuunnittelussa.

Mitkä ovat sinun luonteenvahvuutesi? Tee ilmainen VIA-luonteenvahvuustesti!

4. Mitä osaat parhaiten?

Jokainen meistä osaa valtavasti asioita. Omaa osaamista voi olla vaikea tunnistaa ja sanoittaa, mutta ponnistelu kannattaa. Kun tietää, mitä osaa ja missä on erityisen hyvä, on helpompi suunnata tehtäviin, joissa pääsee kehittymään ja loistamaan. Se jos mikä tuo itsevarmuutta sekä vahvistaa itseluottamusta.

Lue lisää Riikka Pajusen keinoista vahvuuksien tunnistamiseen, Ekonomien vinkit oman osaamisen tunnistamiseen ja siitä miten verkostoissa voit kasvattaa osaamistasi ja vastavuoroisesti tarjota omaa osaamistasi muiden hyväksi.

5. Millaisessa työyhteisössä viihdyt?

Käytämme paljon aikaa työntekoon, useimmiten kolmasosan vuorokaudesta, ja päälle tulee vielä työmatkoihin käytetty aika. Kykenemme työskentelemään monenlaisissa ympäristöissä ja tehtävissä, mutta ei ole yhdentekevää, mihin kallisarvoista aikaansa käyttää. Mitä töissä teemme ja missä työskentelemme on ei ole yhdentekevää.

Nautimme työstämme eniten niissä tehtävissä ja työyhteisöissä, jotka vastaavat arvojamme, osaamistamme ja toiveitamme. Itselle sopiva työ ja työyhteisö kuuluvat tärkeimpien merkitystä ja hyvinvointia tuovien asioiden joukkoon.  

Monelle perheelliselle on tärkeää, että oma työpaikka on perheystävällinen. Perheystävällinen työpaikka tarjoaa arkea helpottavia joustoja ja tukee uralla etenemistä kaikissa elämäntilanteissa.

Lue MiBin vinkit perheystävälliseen työpaikkaan ja johtamiseen.

Bonus: Joskus ura valitsee meidät

“Emme aina tee uravalintojamme aktiivisesti itse, vaan joskus ura valitsee meidät kuin sattumalta. Silti uralla pysyminen on käytännössä täynnä päivittäisiä, aktiivisia valintojamme. Ja halutessamme ura on näiden aktiivisten valintojen kautta yhdistettävissä myös perhe-elämään” kirjoittaa asianajaja Teea Kemppainen MiBin blogissa.

Blogi: Ovatko ura ja perhe aktiivisia valintoja vai valitsevatko ne sinut?

Aina uralla eteneminen ei ole tietoista ja tavoitteellista. Se voi myös olla eteen tuleviin mahdollisuuksiin tarttumista, kyllä-sanan sanomista ja virran mukana menemistä.

Jokaista urapolun askelmaa ei myöskään voi itse valita. Toisinaan ei tule valituksi haluamaansa tehtävään tai sattuma astuu peliin ja uraan avautuu uusi upea mahdollisuus. Luota prosessiin! Jokainen ura on oman näköisensä ja rakentuu sinun osaamisellesi ja vahvuuksillesi.

Ura ja verkostoituminen

Naisten työelämäverkostot kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Verkostoissa luodaan uran kannalta tärkeitä kontakteja, jaetaan arvokasta tietoa ja sparrataan uralla etenemisessä. Innostavassa verkostossa osaaminen ja itsetunto kasvavat kohisten. Verkostoissa pääsee kohtaamaan oman alan ammattilaisten lisäksi kiinnostavia tyyppejä eri toimialoilta.

Miksi verkostoitua?

Verkostoitumisen merkitys työelämässä kasvaa jatkuvasti. Yhä useampi työpaikka löytyy verkostojen avulla. Verkostot eivät ole vain ekstroverteille, vaan kaikki voivat hyötyä verkostoista. Niissä luodaan uran kannalta tärkeitä kontakteja ja jaetaan arvokasta tietoa sekä osaamista. Parhaimmillaan verkostot löytyvät läheltä, tarjoavat sparrausta uralle, kehittymismahdollisuuksia sekä uusia työtilaisuuksia. Verkostoissa tutustut urasi kannalta tärkeisiin ihmisiin ja pääset tekemään osaamistasi näkyväksi.

Verkostoista rohkeutta muuttaa maailmaa

Miehet ovat tunnetusti edistäneet uraansa työelämäverkostojen avulla kautta historian. Naisten verkostoituminen työelämässä kasvattaa suosiotaan jatkuvasti. Naisverkostot tukevat naisten urapolkuja ja edistävät tasa-arvoa työelämässä, ja siten parantavat naisten asemaa yhteiskunnassa ja työelämässä.

Naisverkostoissa on mahdollista tutustua oman uran kannalta hyödyllisiin tyyppeihin, jakaa osaamista ja käsitellä kysymyksiä, jotka ovat erityisiä juuri naisille työelämässä. Naisverkostoille on tarvetta niin kauan, kun työelämän tasa-arvoa ei vielä ole saavutettu. Naisverkostot ovat turvallisia tiloja naisille keskustella työelämän haasteista ja sparrata toisia uralla eteenpäin.

Naisverkostot eivät ole vain johtajia tai sellaiseksi haluavia varten. Tasa-arvo ja perheystävällisyys kuuluvat työelämän jokaiselle sektorille, alasta ja tehtävänkuvasta riippumatta.

Verkostoitumista tarvitaan myös julkisella sektorilla ja ihan jokaisella työpaikalla. Työskenteletpä kaupan, terveydenhuollon, opetuksen tai tekniikan parissa, verkostoituminen on eduksi alasta ja työpaikasta riippumatta. Uran kannalta tärkeät verkostot löytyvät usein läheltä: omista ystävistä, tuttavista ja työkavereista.

Mothers in Business -verkosto koostuu jo yli 4000 naisesta eri paikkakunnilta. MiB tarjoaa vertaistukea niin työelämän kuin arjenkin haasteissa ja rakentaa työelämästä parempaa naisille! Liity mukaan vaikuttavaan naisverkostoon.


Miten verkostoidutaan?

Verkostoitumista saatetaan joskus pitää hieman arveluttavana oman edun tavoitteluna. Naiset saattavat myös aliarvioida omaa osaamistaan ja arvoaan työmarkkinoilla, mikä puolestaan vähentää halua verkostoitumiseen.

Verkostoituminen on kuitenkin ennen kaikkea uusiin ihmisiin tutustumista ja merkityksellisten ihmissuhteiden muodostamista. Verkostoitumiseen vaaditaan vain, että olet valmis ja kiinnostunut tapaamaan uusia ihmisiä ja haluat oppia tuntemaan heidät.

Osoita siis kiinnostusta ihmisiin, kysele heistä, heidän työstään ja kiinnostuksen kohteista. Ole rohkea ja ole oma itsesi! Ihmisiä me kaikki vain olemme.

Sosiaalinen media on tehnyt verkostoitumisesta helpompaa. LinkedIn on keskeinen työelämäfoorumi, jossa aktivoitumalla voit kasvattaa verkostoasi nopeasti. Facebookissa taas erilaiset ammatilliset Facebook-ryhmät avaavat mahdollisuuden keskustella ihmisten kanssa ja verkostoitua eri aiheiden parissa. Twitterissä puolestaan on madaltanut kynnystä olla yhteydessä esimerkiksi poliitikkoihin, muihin päättäjiin, yritysjohtajiin ja median edustajiin.

Somessa omaan asiantuntemukseen liittyvät postaukset ja muiden postausten kommentoiminen tarjoavat näkyvyyttä ja avaavat keskusteluyhteyden muihin ihmisiin. Tästä voi syntyä monenlaista yhteistyötä.

Lue lisää Introvertin oivalluksista verkostoitumisesta

Miten löydän työpaikan verkostojen avulla?

Verkostot ovat tärkeässä asemassa rekrytoinneissa, niin työnhakijoille kuin rekrytoijillekin. Mitä laajemmat verkostosi ovat, sitä todennäköisemmin saat kuulla avautuvista työmahdollisuuksista, myös niin sanotuista piilotyöpaikoista. Toisaalta myös rekrytoijat hyödyntävät erilaisia verkostoja esimerkiksi kollegoidensa ja LinkedInin kautta. Laaja verkostoituminen siis kannattaa!

Vain neljäsosa suomalaisista työllistyy työpaikkailmoitukseen vastaamalla, selviää Sitran tutkimuksesta (2016)

Verkostojen avulla työllistymistä edesauttaa laadukkaat verkostot. Jokaisella meillä on jo valmiiksi verkostoja. On koulukavereita, opiskelukavereita, naapureita, sukulaisia. Kuitenkin mikäli mielessä siintää joku tietty organisaatio tai ala, jossa ei vielä tunne ihmisiä on tarpeen löytää sieltäkin uusia verkostoja.

Alla neljä hyvää vinkkiä uusien verkostojen luomiseen.

Lue lisää aTalentin jutusta Verkostoitumisesta työnhaun tukena

4 vinkkiä verkostoitumiseen

Verkostoitumisen parasta antia ovat uran kannalta tärkeät kontaktit ja osaamisen vahvistuminen.

1. Satsaa suhteiden henkilökohtaisuuteen

Olennaista verkostoitumisessa on suhteiden henkilökohtaisuus. Verkostoituminen ei tarkoita pelkästään sosiaalisen median ryhmiin kuulumista ja kontaktien keräämistä, vaan ihmisiin kannattaa tutustua kasvokkain. MiB järjestää säännöllisesti tapahtumia, joissa pääsee tutustumaan ja rakentamaan verkostoja uran kannalta tärkeiden ihmisten kanssa.

2. Kartuta verkostoasi uran joka vaiheessa

Yhteyksiä on hyvä vaalia, vaikka työnhaku ei olisikaan ajankohtaista. Etenkin perhevapaalla, jolloin olet poissa työpaikan päivittäisestä arjesta, kannattaa pitää yhteyttä paitsi työkavereihin myös muihin työelämän kontakteihin.

Olitpa perhevapaalla, työttömänä tai aikeissa vaihtaa työpaikkaa, tapaamalla verkostojasi saat uusia ideoita ja kehität osaamistasi. Ole yhteyksissä sinua kiinnostaviin organisaatioihin ja osaajiin, vaikka heillä ei olisi avoimia työpaikkoja juuri sillä hetkellä. Voimassa oleva kontakti on hyvä pohja keskustelulle jatkossa. 

3. Hyödynnä eri kanavia

Sosiaalisen median rooli verkostoitumisessa kasvaa jatkuvasti. Somen lisäksi kannattaa panostaa henkilökohtaisten kontaktien luomiseen erilaisissa tilaisuuksissa.

MiBin järjestämät tapahtumat, keskustelufoorumit, messut ja seminaarit ovat erityisen hyviä paikkoja verkostoitua. Muista luoda kontakteja myös oman työpaikan sisällä.

Kollegoiden tai esihenkilöiden antama positiivinen palaute vauhdittaa uralla etenemistä ja uuden työpaikan löytämistä. 

4. Auta vastavuoroisesti

Tärkeintä verkostoitumisessa on vastavuoroisuus. Jos haluat muiden auttavan sinua, ole myös valmis auttamaan heitä. Vaikka et hakisi parhaillaan töitä, jaa verkostojasi ja esittele tuntemiasi ihmisiä muille. Pääset siten syventämään ammatillisia suhteitasi ja parannat verkostojesi laatua.

Verkostot ja urasuunnitelmat kehittyvät myös perhevapaalla

Perhevapaa tarjoaa tauon työelämään ja antaa tilaisuuden pohtia rauhassa, mitä tulevaisuudelta haluaa. Perhevapaalla herää usein tärkeitä kysymyksiä. Mitä toivon työelämältä ja uralta? Mikä on minulle tärkeää? Kohtaavatko unelmani ja todellisuus nykyisessä työpaikassani? Entä työn ja perheen yhteensovittaminen, onnistuuko se jouhevasti vai haluaisinko suunnata johonkin aivan uuteen?

Perhevapaalla on oiva hetki kehittää osaamistaan ja verkostoitua, esimerkiksi Mothers in Businessin toiminnassa. MiB tarjoaa jäsenilleen vuosittain satoja osaamista kehittäviä tapahtumia ja webinaareja, verkostoivia minglejä sekä suosittuja mentorointiohjelmia.

Lue lisää siitä Miten löydän uuden työpaikan perhevapaan jälkeen

Äitiverkosto Mothers in Business

Mothers in Business

MiB ry on naisille suunnattu työelämäverkosto, joka tarjoaa ammatillisen osaamisen kehittämistä tapahtumien, mentorointiohjelmien, webinaarien ja yritysvierailujen muodossa. MiB rakentaa naisverkostoja yli toimialarajojen, tarjoaa merkityksellisen yhteisön ja tukee naisten urakehitystä vanhemmuuden eri vaiheissa.

Tasa-arvoa ja perheystävällisyyttä työelämään

Työelämän epäkohtiin vaikuttaminen, syrjintään puuttuminen ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen on tärkeä osa MiBin toimintaa. Kun naisten asemaa edistetään työelämässä, vaikutukset ulottuvat myös yksittäisten naisten uriin.

MiB edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa työelämässä nostamalla esiin mm. syrjintään, uralla etenemiseen ja palkkaukseen liittyviä ongelmia. Tavoitteenamme on rakentaa työelämää, jossa työn ja perheen voi yhdistää ongelmitta. Tasa-arvoa rakennetaan myös muuttamalla työelämää perheystävällisemmäksi: kun työelämä joustaa, jokainen voi elämäntilanteestaan huolimatta edetä urallaan.

Miksi liittyä MiBiin?

MiBissä pääset osaksi urahenkisten äitien valtakunnallista verkostoa, jossa jaetaan kokemuksia ja vinkkejä työelämästä sekä vertaistukea työn ja perheen yhteensovittamiseen. Saat myös vinkkejä avoimista työpaikoista.

MiB on monialainen naisverkosto, joka edistää ammatillisen osaamisen kehittämistä järjestämällä tapahtumia, yritysvierailuja, mentorointiohjelmia ja webinaareja. MiB lisää naisten kontakteja toimialarajojen yli ja tukee vanhemmuuden eri vaiheissa. Naisverkostossa korostuvat osaamisen kehittämisen ja urapolun rakentamisen ohella positiivisuus ja vastavuoroisuus. Vertaistuki kantaa haastavienkin vaiheiden yli!

MiBin järjestämissä tapahtumissa tutustut muihin työstään tykkääviin äiteihin, kasvatat verkostojasi ja osaamistasi työelämässä. Näiden lisäksi pääset tekemään arvokasta yhteiskunnallista vaikuttamistyötä naisten aseman parantamiseksi ja perheystävällisen työelämän puolesta.

Kuulumalla MiBiin pääset tutustumaan valtakunnallisen verkoston jäseniin henkilökohtaisesti ja ammatillisesti. Opit tuntemaan osaajia eri aloilta ympäri Suomen, ja saat arvokasta vertaistukea arkeen - parhaimmillaan jopa uusia ystäviä. Verkostoidu rohkeasti vaikka vaunulenkillä tai lounaalla!