Osaaminen kasvaa verkostoissa

5-vuotias lapseni kyseli minulta kesällä, missä mikäkin kasvaa. Omena kasvaa puussa, perunat maan alla ja vadelmat pensaissa. Pähkinöiden kohdalla piti vähän googletella. Ihminenkin kasvaa ensin piilossa äidin kohdussa ja sitten ihmisyhteisön keskellä aikuisuuteen saakka. Kasvatustieteilijä-äiti selitti tietysti sujuvasti myös siitä, miten fyysisen kasvun loppumisenkin jälkeen henkinen kasvumme ja erityisesti osaamisen kasvu jatkuu läpi elämän. Hedelmät kasvavat puissa ja juurekset maan uumenissa, mutta osaamisesta väitän, että se kasvaa erityisesti verkostoissa.

Jokainen meistä varmasti tunnistaa väittämän siitä, että verkostot ovat avainasemassa uralla etenemisessä ja työpaikan löytämisessä. Sillä on merkitystä, kenet tuntee, kuka suosittelee ja kuka voi vinkata mielenkiintoisesta työpaikasta, jota ei välttämättä ilmoiteta TE-toimiston sivuilla.

Verkostot ovat kuitenkin merkityksellisiä myös siitä syystä, että ne pitävät sisällään valtavan määrän osaamista. Verkoston jäsenet tietoinen, taitoineen ja kokemuksineen muodostavat valtavan osaamispääoman, erityisesti jos jäsenet tulevat verkostoon mukaan erilaisilla taustoilla.

Mothers in Business MiB ry:n verkosto on oiva esimerkki tästä. MiB yhdistää erilaisista ammatillisista taustoista tulevia äitejä, joita yhdistää kiinnostus itsensä ja oman osaamisensa kehittämiseen. Yhteisenä tavoitteena äideillä on myös kehittyä niin, että työ ja perhe-elämä pysyvät balanssissa. Monet MiBin verkoston jäsenet ovat todella kiinnostuneita verkostoitumaan, esimerkiksi samassa elämäntilanteessa tai saman ammatillisen taustan omaavien kanssa, jotkut myös uusien urahaaveiden toiveissa. Melko hyvät edellytykset osaamisen jakamiselle, vai mitä?

Sen lisäksi, että verkostoissa on usein jo sisäänrakennettuna osaamista, voi niissä syntyä myös aivan uudenlaista osaamista. Verkostot toimivat jäsenilleen ikään kuin laajennettuna aivokapasiteettina ja luovuuden lähteenä. Verkostoissa tapahtuva vuorovaikutus auttaa laajentamaan yksilön kognitiivista kapasiteettia, kun muilta saadut näkökulmat ja impulssit nostavat esiin sellaisia ajatuksia ja ideoita, joita yksin pähkäillessä ei olisi ollut mahdollista syntyä.

Osaamisen syntyminen, sen jakaminen ja oppiminen verkostoissa edellyttää siis aina vuorovaikutusta. Hyvän vuorovaikutuksen edellytyksenä voidaan pitää luottamusta ja turvallista ilmapiiriä, jotta verkoston jäsenet voivat olla vakuuttuneita siitä, että muut haluavat edistää yhteistä hyvää ja oppimista eivätkä ole mukana esimerkiksi vain hyötyäkseen itse. Luottamus ja hyvä ilmapiiri lisäävät ihmisten halukkuutta jakaa omia tietojaan ja osaamistaan. Tiesitkö, että MiBissä jopa 96 % jäsenistä suosittelisi tai on jo suositellut MiBin toimintaa ystävälleen? Luottamusta verkostossa lisää tunne siitä, että olemme samassa veneessä: uraa ja perhe-elämää yhdistämässä, edistämässä äitien asemaa työelämässä.

Verkostojen osaaminen liikkeelle 

Miten verkostoissa olevaan osaamiseen pääsee sitten käsiksi? Ensiksikin on tärkeää, että verkoston jäsenet tunnistavat, millaista osaamista heillä. Oletko hetkeen pohtinut omaa osaamistasi ja sitä, miten se voisi hyödyttää muitakin? Kokeile esimerkiksi tätä Ekonomien hyvää ajatusharjoitusta oman osaamisen tunnistamiseen ja sanoittamiseen. Myös Sitrassa vietetään parhaillaan Osaaminen näkyviin! -viikkoja. Nappaa käyttöösi työkalut ja tapahtumat!

Toiseksi verkostossa tarvitaan motivaatiota eli halukkuutta jakaa omaa osaamistaan. Verkostoissa toimiminen voidaan nähdä vastavuoroisena: yksilöt ovat vuorotellen saavana ja antavana osapuolena. Verkostoissa kannattaakin usein lähteä liikkeelle siitä, mitä minä voin tarjota muille verkoston jäsenille. Palaa siis kohtaan yksi ja pohdi, millaista osaamista, tietoa, taitoja sinulla on ja missä olisit halukas sparraamaan muita.

Kolmanneksi verkoston jäsenet tarvitsevat tietoa siitä, kenellä mitäkin osaamista on. Ketkä muut ovat samanlaisessa elämäntilanteessa, ketkä työskentelevät samalla alalla/sillä alalla, jonne haluaisit työllistyä tai ketä voisi kiinnostaa vaihtaa ajatuksia tietystä teemasta. Tässä kannattaa olla rohkea. Omasta osaamisesta kannattaa aktiivisesti kertoa ja osallistua/startata ammatillisia keskusteluja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Kokemuksesta tiedän, että MiB ry:ssä syntyy säännöllisesti esimerkiksi alakohtaisia porukoita, jotka sopivat ensimmäisen tapaamisensa Facebook-ryhmän välityksellä ja jatkavat sen jälkeen yhdessä ammatillista sparrailua. Alkuun tarvitaan se yksi rohkea, joka avaa keskustelun ja huutelee lounasseuraa tai sparrailukaveria. Itse olen esimerkiksi ollut mukana HR-ihmisten tapaamisissa sekä uranvaihtoa pohtivien minglessä.

Neljänneksi tarvitaan foorumeita, paikkoja ja tilanteita, jotka käytännössä mahdollistavat osaamisen jakamisen. On oltava kanavia, joista tavoittaa oikeita ihmisiä. On oltava toimintatapoja, joiden kautta voidaan helposti sopia esimerkiksi tapaamisia ja kutsua oikeita ihmisiä koolle. Joskus tarvitaan ohjeistusta ja rohkaisua siihen, miten verkoston jäseniin voi olla yhteydessä.

MiB ry haluaa tukea verkostonsa jäsenten osaamisen kehittymistä ja tarjota mahdollisuuksia myös osaamisen jakamiseen. Olen itse juuri aloittanut MiBissä työt henkilönä, jonka vastuulla ovat vapaaehtois- ja vertaistoiminnan sekä osaamisen kehittämisen toimintojen kehittäminen. Näen MiBin verkoston aivan upeana ympäristönä kehittää omaa osaamistaan! Verkosto on täynnä erilaisilla taustoilla ja työkokemuksilla varustettuja asiantuntijoita, joiden mieli on pullollaan osaamista. Toivon, että MiBin verkoston jäsenet ovat rohkeita solmimaan tapaamisia, aloittamaan keskusteluja ja tarjoamaan asiantuntemustaan muiden käyttöön, ja lupaan myös itse tehdä parhaani, jotta MiBin toimintaympäristö tukisi mahdollisimman hyvin osaamisen liikkumista ja verkostoitumista verkoston sisällä.

Haluan rohkaista jokaista pohtimaan, millaista osaamista juuri sinulla olisi tarjota ja mistä haluaisit itse oppia lisää! MiBin verkosto tarjoaa mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen ja jakamiseen esimerkiksi tapahtumatoiminnan, mentoroinnin, mingle-tapaamisten ja vapaaehtoistoiminnan kautta. Voisitko sinä tulla pitämään muille mibiläisille puheenvuoron omalta osaamisalueeltasi? Voisitko lähteä mentoriksi seuraavaan mentorointiohjelmaan? Haluaisitko kokeilla jotain ihan uutta osaamisaluetta vapaaehtoistyön muodossa tai tehdä vapaaehtoisena sitä, missä olet erityisen hyvä? Kutsuisitko kokoon minglen juuri siitä teemasta, josta haluat itsekin oppia lisää? Kurkkaa, mitä kaikkea voit MiBin verkostossa tehdä: https://www.mothersinbusiness.fi/jasenyys 

Iloista ja oppimisen täyteistä syksyä!

IMG_4826.jpeg

Susanna Mikkonen

Kirjoittaja toimii MiBissä ohjelmavastaavana, joka vastaa vapaaehtois- ja vertaistoiminnan sekä osaamisen kehittämisen toimintojen kehittämisestä.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.