Introvertin oivalluksia verkostoitumisesta

Verkostoituminen on päivän sana. Ainakin jos on kaikkea pöhinää sen ympärillä uskominen. Introvertille verkostoituminen aiheuttaa päänsärkyä. Miten se onnistuu, kun ihmisiin tutustuminen on ylitsepääsemätöntä tai ainakin haastavaa? Onko pakko mennä tapahtumiin ja minglata vieraiden ihmisten kanssa? Miksi ylipäätään kukaan haluaa verkostoitua satojen, jopa tuhansien tuntemattomien ihmisten kanssa? Miksi joku haluaisi lähteä lounaalle vieraan tai useamman vieraan kanssa? Mitä iloa verkostoitumisesta on?

Kyllä, minä olen ainakin vähän tuo tyyppi, jota verkostoituminen kauhistuttaa. Tai kauhistutti vielä jokin aika sitten ennen kuin ymmärsin muutaman asian. Ensinnäkään minun ei tarvitse pakottaa itseäni tapahtumiin, joissa on tarkoitus verkostoitua. Ainakaan minun ei tarvitse pakottaa itseäni keskustelemaan kaikkien tapahtumissa vastaantulevien kanssa, jos jotenkin saan itseni tuollaiseen tilaisuuteen kammettua. Monia muitakin pelottaa ja ahdistaa. Meidät introvertit tunnistaa siitä, että kävelemme hallin reunoilla pelokkaasti ympärillemme pälyillen kuin peurat ajovaloissa. Olen silti löytänyt itseni viime aikoina useammastakin tilaisuudesta, joissa on ollut tarkoitus minglata. Olen jopa löytänyt itseni juttelemasta ennestään tuntemattomien ihmisten kanssa.

Kuva1.jpg

Jokaisella on jo verkosto

On helpompi tutustua, jos on jokin yhteinen aihe. Työpaikoilla tulee keskusteltua työkavereiden kanssa sekä työasioista että monesta muusta. Harrastusympyröissä tapaa samasta aiheesta innostuneita ihmisiä. Lasten päiväkodin pihalla keskustellaan lapsista. Lasten kavereiden vanhempien kanssa jutellaan lapselliseen elämään liittyvistä asioista. Naapureiden kanssa kaadetaan yhdessä pensasaitaa. Sukulaisten kanssa on omat jutut. Ystävät ja kaverit ovat tulleet elämään eri yhteyksistä eri aikoina. Kaikki nämä ihmiset muodostavat verkoston. Meillä jokaisella on siis jonkinlainen verkosto jo ennen kuin alamme tietoisesti luoda sitä, mikä oli tärkeä oivallus.

Verkostoitumisessa on kyse auttamisesta

Verkostoituminen ei siis välttämättä tarkoita sitä, että klikkaa ’connect’ mahdollisimman monen kohdalla LinkedInissä. Hyvässä verkostossa ei tarvitse olla tuhansia ihmisiä. Tärkein henkilö verkostoitumisessa on nimittäin jokainen ihan itse ja tärkeää on myös se, että on valmis auttamaan verkostoonsa kuuluvia. Siitä verkostoitumisessa on oikeasti kyse: auttamisesta. Jos pystyy auttamaan jotakuta, se pitää tehdä. Yhtä tärkeää on se, että uskaltaa pyytää apua silloin, kun tarvitsee sitä itse.

Some ja MiB auttavat introverttia verkostoitumaan

Sosiaalinen media on helpottanut verkostoitumista. Introverttia ei ahdista kirjoittaa viestejä tai kommentteja puolitutuille ja toisinaan tuntemattomillekin. Facebook-ryhmässä uskaltaa kysyä neuvoa ja huhuilla asiantuntijaa. Vaikeampaa voi olla pyytää apua seuraavassa ura-askeleessa. Siihen en ole ihan vielä pystynyt. Olen kyllä alkanut keskustella LinkedInissä unelma-alallani olevien ihmisten kanssa. Tai no, olen alkanut seurata LinkedInissä unelma-alallani olevia ihmisiä. Joidenkin päivityksiä olen jopa kommentoinut. Erään työnhakuprosessin alussa kyselin neuvoja kyseisessä työpaikassa olevalta kontaktiltani. Ja mikä hämmentävintä, olen käynyt lounaalla täysin tuntemattoman ihmisen kanssa, sillä hän tarjosi apuaan urapohdinnoissani – ja kannusti liittymään MiBiin.

Miehet ovat osanneet verkostoitua uramielessä jo pitkään. On puhuttu hyvä veli -verkostoista. On ollut saunailtoja, kosteita myyntikeikkoja ja erilaisia naisilta suljettuja klubeja. Naisten välinen verkostoituminen on ollut vähäisempää. Mothers in Business paikkaa tätä puutetta. MiBin tapahtumissa on yleensä rento tunnelma, osallistujat ovat ystävällisiä toisilleen ja koska kaikki ovat äitejä, löytyy yhteisiä puheenaiheita helposti. On sanomattakin selvää, että juuri näissä tilaisuuksissa on tämäkin introvertti uskaltanut avata suunsa ja saanut verkostoaan suuremmaksi.

Teksti: Mia Gustafsson, uramuutosta työstävä äidinkielenopettaja ja MiBin sisällöntuottaja

Kuvat: Pixabay ja rawpixel on Unsplash


Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4000 uraäidin kanssa.