Uutta näkökulmaa omaan urapolkuun – MENTORITARINOITA-blogisarja

Mothers in Business käynnistää kesäkuussa 2021 ensimmäistä kertaa kansainvälisen, koko Suomen kattavan ja täysin virtuaalisesti toteutettavan mentorointiohjelman. Tässä kolmeosaisessa blogisarjassa kolme MiBin mentoria kertoo, mikä sai heidät ryhtymään mentoriksi ja millaisia oivalluksia he ovat saaneet mentorointitaipaleeltaan.

mira_linnamaa.jpg

Ensimmäisenä esittelyvuorossa on Mira Linnamaa, joka johtaa matkustajaliikenteen viestintätiimiä VR:llä. Mira on vauhdikkaiden viestinnällisten käänteiden ja kriisiviestinnän ammattilainen. Vapaalla Mira juoksee taaperon perässä ja haaveilee pääsevänsä jälleen uimaan joko uimahalliin tai mökille. 

Mikä sai sinut ryhtymään mentoriksi?

Olen saanut paljon arvokasta apua urani aikana, ja haluan myös jakaa oppimiani asioita. Yhtenä tavoitteenani on kehittää esihenkilötaitojani mentoroinnin avulla. Mentoroinnissa on kyse ihmisten kohtaamisesta, ja pöydällä on samantyyppisiä teemoja kuin esihenkilöroolissa, vaikka suhde onkin erilainen. Yksi tekijä on myös uteliaisuus mentorointia kohtaan ja isäni esimerkki: hän on toiminut mentorina.

Mentorointiohjelma sai minut alun perin kiinnostumaan MiB:stä, ja liityin jäseneksi vuoden 2020 mentorointiohjelman aikana.

Mieleenpainuvin hetki mentoritaipaleeltasi?

Nautin todella paljon siitä, että saan rohkaista ja tsempata ihmisiä eri tilanteissa. Tämä pätee omassa elämässäni niin mentorointiin kuin esihenkilörooliin päivätyössäni ja ystävä- ja perhesuhteisiini.

Listaa kolme oivallusta tai oppia, jotka olet saanut mentorina ollessasi?

  1. Jo pelkkä kuunteleminen on arvokasta. Jokainen meistä nauttii siitä, että saa aikaa ja huomiota toiselta.

  2.  Mentorointi on ainutlaatuista, ainoastaan uraan liittyvälle keskustelulle budjetoitua aikaa, jota ei välttämättä ilman mentorointia tulisi edes eteen. 

  3. Mentorointi antaa perspektiiviä ja mahdollisuuden kasvattaa omaa ymmärrystä eri ihmisten uratarinoista ja tuo myös uutta näkökulmaa omaan urapolkuun.

Mitä oppeja olet voinut hyödyntää omalla urallasi?

Nopeatempoisena tyyppinä saatan sortua oletuksiin ja loppupäätelmiin ajoittain liiankin nopeasti. Mentorointi on harjoittanut erityisesti kuuntelemisen taitoani.

Millaisia terveisiä lähetät mibiläiselle, joka pohtii mentoriksi lähtemistä?

Ajankäytön suhteen MiBin mentorointiohjelma ei ole suuren suuri panostus, sillä tapaamisia on vuodessa 5–8 kappaletta. Ei kannata jännittää myöskään liikaa sitä, onko juuri minulla mitään annettavaa aktorille. Uskon, että hyvin monella mentoroinnista kiinnostuneella on paljon sellaista kokemusta ja tietotaitoa, josta voi olla iso apu aktorille. Rohkeasti mukaan! 

Inspiroiduitko? Lue lisää mentorointiohjelmasta täältä ja ilmoittaudu heti mukaan aktoriksi tai mentoriksi!

 

Teksti: Outi Aarnilaakso

Kuva: Mira Linnamaa


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.