Työn ja perhe-elämän yhdistämisen pitäisi olla itsestäänselvyys, sillä ne ovat elämässä toisiaan täydentäviä osa-alueita.

Perheen perustaminen, ruuhkavuodet tai perhearjessa eläminen ei saa hidastaa, haitata tai estää kenenkään urakehitystä, ja arjessa tulee olla tilaa muullekin kuin työlle.

Tältä sivulta löydät vinkkejä työn ja perheen yhteensovittamiseen eri elämäntilanteissa!

 

Lapsen saamisen vaikutus töihin

Perheellistyminen ja lasten saaminen on asia, jota moni nainen elämänsä aikana pohtii. Haluanko lapsia, voinko saada niitä ja miten perheellistyminen vaikuttaa urakehitykseen? Ura ja perhe voidaan helposti nähdä mustavalkoisesti: että joutuu valitsemaan jommankumman, olemaan joko kotiäiti tai uraäiti.

Julkisessa keskustelussa kuva lapsiperhearjesta ei myöskään aina ole positiivinen, ja mediassa ja sosiaalisessa mediassa korostuvat usein kielteiset ja stereotyyppiset kuvat perhe-elämästä, kertoo Väestöliiton Perhebarometri (2017).

Näin ei kuitenkaan onneksi tarvitse olla. On hyvin monenlaisia tapoja yhteensovittaa uraa ja perhettä, ja perheiden on mahdollista rohkeasti etsiä omaa tapaansa rakentaa arjesta sujuva kokonaisuus.

Omia ammatillisia unelmia on lupa ja mahdollisuus tavoitella lapsiperhearjessakin, ja todennäköisesti vanhemmuuden myötä tavoitteita ja unelmia tulee vielä lisää ja uudenlaisia.

Tutkimusten mukaan lasten saaminen vaikuttaa naisten urakehitykseen erityisesti perhevapaiden kautta. Perhevapaat kasautuvat voimakkaasti naisille, ja niiden vaikutukset urakehitykseen liittyvät erityisesti vapaiden pituuteen. Mitä pidempi perhevapaa, sitä pidempi urakatko. Perhevapaiden jakaminen puolison kanssa on siis hyvä vaihtoehto, mikäli haluaa pitää urakatkon lyhyempänä.

Myös laadukas varhaiskasvatus mahdollistaa sujuvan töihin paluun perhevapaiden jälkeen. Uudistuva perhevapaajärjestelmä tuo niin ikään mukanaan joustoja, kun vapaita voi pitää useassa osassa ja osa-aikaisesti. Perhevapaiden ja työn ei siis tarvitse olla on/off, vaan perhevapaita ja työntekoa voi halutessaan joustavammin yhdistää.

Positiivista on, että Työvoimatutkimuksen (2018) mukaan suurin osa (75–86 %) äideistä koki, että viimeisimmällä perhevapaalla ei ollut vaikutusta työuraan. Myös Väestöliiton Perhebarometri vuodelta 2020 kertoo, että 90 % vanhemmista on sitä mieltä, että työn ja perheen yhteensovittaminen sujuu joko melko hyvin tai erittäin hyvin. Perheellistymisen ei tarvitse merkitä urakehityksen katkeamista, vaan perhevapaat voi nähdä luonnollisena uran osana, joiden aikana vanhempi itsekin kasvaa, kehittyy ja oppii uutta.

Perhevapaat ovat myös oiva hetki kehittää osaamistaan ja verkostoitua, esimerkiksi Mothers in Business ry:n toiminnassa.

Lisää aiheesta:

Voiko nainen saada kaiken? Ura, perhe ja viisi myyttiä murrettavaksi

Milloin on oikea hetki saada lapsia?


Onneksi olkoon! Olet sitten raskaana tai odotat lasta esimerkiksi adoption kautta, MiB iloitsee uutisista kanssasi. 

Milloin raskaudesta pitää kertoa töissä?

Työsuhteessa olevalla on velvollisuus ilmoittaa työnantajalle vanhempainvapaan käyttämisestä viimeistään kahta kuukautta aiemmin kuin vapaa alkaa.

Muuten raskaus on yksityisasia, josta ei tarvitse aikaisemmin työpaikalla kertoa. Työnantajalla ei ole oikeutta kerätä tietoa raskaudesta, eikä raskauden perusteella saa syrjiä.

Raskaudesta ei myöskään ole pakko kertoa työpaikalla heti, vaikka kärsisi raskauspahoinvoinnista. Jos pahoinvoinnin vuoksi ei ole työkykyinen, on oikeus olla sairauslomalla. Asiaa ei tarvitse kommentoida sen enempää, ja lääkärintodistus on luottamuksellinen. Jos on työkykyinen, mutta oksentelee töissä, ei sitäkään tarvitse kommentoida tarkemmin, jos ei halua.

Toisaalta moni saattaa kokea helpottavaksi kertoa tilanteesta esihenkilölle ja lähimmille kollegoille. Parhaassa tapauksessa vastaanotto on ilahtunut ja empaattinen. Työpaikoilla esihenkilöillä ja johtajilla on tärkeä rooli kohdata lasta odottava työntekijä empaattisesti niin, ettei kenenkään tarvitse kokea työelämässä syyllisyyttä tai syrjintää raskauden vuoksi. 

Muista, että jos raskausuutisiin suhtaudutaan työyhteisössä negatiivisesti, se ei johdu sinusta eikä ole sinun syysi. Lapsen saaminen on luonnollinen osa elämää, ei poikkeustila.

On työnantajan velvollisuus järjestää työtehtävät mahdollisen sairausloman ja perhevapaan ajaksi, eikä työntekijän tarvitse kantaa siitä huolta tai syyllisyyttä. Myös hienovarainen vähättely ja vitsailu on väärin. Jokainen lapsen saava on ansainnut onnittelut.

Lisää aiheesta:

Raskauspahoinvointi töissä


Työnhaku raskaana

Töiden hakeminen raskaana saattaa herättää työnhakijassa epämukavia tunteita. Onko huijaamista, jos ei kerrokaan raskaudesta rekrytointiprosessin aikana? Teenkö väärin tulevaa työnantajaa kohtaan, jos jään heti perhevapaille?

Raskaus ei kuitenkaan ole este töiden hakemiselle. Töitä voi normaaliin tapaan etsiä tai työpaikkaa vaihtaa, vaikka olisitkin jo tietoinen raskaudestasi. Viisas rekrytoija ymmärtää, että sopivaa tyyppiä kannattaa odottaa.

Raskaudesta ei lain mukaan tarvitse kertoa missään työnhaun vaiheessa. Työnhakija voi myös kieltäytyä vastaamasta lapsia tai lasten hankkimista koskeviin kysymyksiin, eikä tämä saa vaikuttaa rekrytointiprosessiin.

Osa työnhakijoista päättää tietoisesti kertoa raskaudesta jo heti rekryprosessin alkuvaiheessa testatakseen tulevan työnantajan suhtautumista asiaan.

Jos suhtautuminen on kielteistä, voi ajatella, että ei ehkä olisi edes halunnut työskennellä organisaatiossa, joka näkee perheellistymisen negatiivisena asiana. Tulevan työnantajan perheystävällisyys on monelle tärkeä kriteeri töitä haettaessa.

Raskaussyrjintä ja perhevapaasyrjintä

Syrjintä raskauden tai perhevapaiden perusteella on yksiselitteisesti kielletty tasa-arvolaissa. Valitettavasti syrjintää tapahtuu silti edelleen työelämässä. MiB ry:n jäsenkyselyyn vuonna 2021 vastanneista 45 % oli kohdannut sukupuoleen perustuvaa ja 36 % perhetilanteeseen liittyvää syrjintää työelämässä.

Syrjintää tapahtuu tyypillisesti työnhakutilanteessa, jossa kysellään perheeseen liittyviä suunnitelmia tai jopa keskeytetään rekrytointiprosessi raskausuutisten jälkeen. Toinen tyypillinen tilanne liittyy haasteisiin työtehtävien säilymisessä sekä ura- ja palkkakehityksessä perhevapailta palattaessa.

Työntekijän asettaminen eri asemaan tai esimerkiksi irtisanominen raskauden vuoksi on syrjintää. Kannattaa olla tietoinen, että työsi tulee halutessasi jatkua samansisältöisenä raskaudesta huolimatta. Myös määräaikaisen työsuhteen rajoittaminen kestämään vain perhevapaan alkuun on kiellettyä, eikä määräaikaista työsopimusta saa jättää raskauden tai perhevapaan takia uusimatta, kun työ jatkuu.

Haluamme MiBissä rakentaa syrjimätöntä, tasa-arvoista ja perheystävällistä työelämää. Jäseneksemme voit liittyä jo raskausaikana.

Lisää aiheesta:

Äitimyytinmurtajat-podcast: työnhaku raskaana

Raskaana olevan oikeudet työsuhteessa 

Työelämänilkkeily nimeltä raskaussyrjintä 


Uraäiti perhevapailla

Perhevapaille jääminen saa aikaan monenlaisia tunteita. Toiselle perhevapaa on tervetullut tauko työelämästä, toinen taas jännittää jo etukäteen, miten sopeutuu uuteen elämänvaiheeseen. Täytyykö perhevapaille jäädessään hylätä oma tuttu työidentiteettinsä ja urahaaveensa ja asettua hiekkalaatikolle räntäsateeseen nököttämään?

Lapsen saaminen on iso muutos identiteetille, mutta se ei tarkoita, että osaava ja asiantunteva työminä katoasi jonnekin. Uran ja perhevapaiden ei tarvitse olla on/off.

Tekemistä äitiyslomalle

Yksin kotona lapsen kanssa? Tuntuuko välillä siltä, että seinät kaatuvat päälle? Vaikka lapset ovatkin maailmasi tärkein asia, on täysin luonnollista kaivata arkeensa muutakin sisältöä perhevapaiden ajaksi.

Mothers in Businessin toiminta on aikoinaan lähtenyt liikkeelle nimenomaan perhevapaalla olevien äitien toimesta. He huomasivat, että perhevapaiden ajalle ei ole tarjolla toimintaa, joka keskittyisi äitiin ja hänen tarpeisiinsa.

On muskaria ja vauvauintia, kaikkea lapsen hyvinvointiin liittyvää, mutta missä etenkin työstään ja urastaan kiinnostuneet äidit voisivat kokoontua? Niin syntyi MiB, joka pitää ammatillisen otteen kasassa perhevapaiden aikana ja tuo mielekästä sisältöä lapsiperhearkeen.

Jos siis mietit, mitä tehdä äitiyslomalla, tule tutustumaan MiBin tapahtumiin! Vauvat ovat lämpimästi tervetulleita mukaan, ja tapahtumien tilat pyritään valitsemaan niin, että vaunut voi ottaa helposti mukaan. Pieni liike ja hälinä on tapahtumissamme täysin normaalia! Järjestämme säännöllisesti jäsenyydestä kiinnostuneille avoimia tapahtumia, joissa toimintaan pääsee tutustumaan.

Jäsenenämme pääset osallistumaan kaikkiin tapahtumiimme, olet osana yhteiskunnallista vaikuttamista ja pääset verkostoitumaan muiden MiB-äitien kanssa. Mothers in Business tuo arkeen ihanaa vaihtelua perhevapaan ajaksi! Pysyt mukana ammatillisissa teemoissa ja pääset verkostoitumaan muiden samassa tilanteessa olevien äitien kanssa. Ja mikä parhainta, tässä toiminnassa lapset saavat olla mukana, eli et joudu vaivaamaan päätäsi lapsenvahdin suhteen!

Perhevapaiden aikana voit kerätä kokemusta ryhtymällä MiBin vapaaehtoiseksi, eli tuttavallisemmin aktiiviksi. Aktiivitoiminnassa pääset tekemään oman aikasi puitteissa mielekästä vapaaehtoistyötä, jossa verkostoidut, kehität osaamistasi ja tutustut muihin mahtaviin MiBin tyyppeihin!

Yksinäisyys äitiyslomalla

Yksinäisyys perhevapaiden aikana voi yllättää. Yksinäisyys on tyypillistä erityisesti työssäkäyvillä äideillä, kun työelämän sosiaaliset suhteet katkeavat perhevapaille jäätäessä. Jos mahdollinen puoliso käy töissä, päivät lapsen kanssa saattavat tuntua hyvinkin pitkiltä. Ja vaikka lapsia olisi kotona useampi, voi paradoksaalisesti tuntua yksinäiseltä, vaikka onkin fyysisesti muiden keskellä.

Yksinäisyyden selättämiseksi kannattaa rohkeasti hakeutua kotoa liikkeelle. Vertaistuki on valtava voimavara perhevapaiden aikana! Ihmisten kontaktoiminen ja tutustuminen ei välttämättä tule aina luonnostaan, mutta voi olla helpottavaa tietää, ettei ole yksin yksinäisyyden tunteiden kanssa. Kohtalontovereita on usein lähellä, joten seuran huhuilu kannattaa!

Ystäviä voi perhevapailla löytää perinteisesti hiekkalaatikon reunalta tai äiti-lapsi-kerhoista, mutta kaikille tällainen tutustuminen ei tunnu luontevalta. Usein voi myös olla, että pelkästään samanikäinen lapsi ei ole riittävä yhdistävä tekijä, vaan tarvitaan muitakin yhteisiä kiinnostuksen kohteita varsinkin, jos tekee mieli puhua välillä jostain muustakin kuin lapsiperhearjesta.

Jos perinteiset perhekerhot eivät tunnu omalta jutulta, seuraa ja mielekästä tekemistä voi äitiyslomalla löytää myös muualta. Moneen paikkaan voi rohkeasti mennä mukaan vauva kainalossa.

Esimerkiksi Mothers in Businessin tilaisuuksiin ja matalan kynnyksen tapaamisiin voi aina tulla mukaan vauvan kanssa. MiBin paikkakuntakohtaiset Facebook-ryhmät mahdollistavat myös vaunulenkki- tai (etä)kahvitteluseuran huhuilemisen matalalla kynnyksellä.


Työskentely vanhempainvapaalla

Työelämässä voi halutessaan pysytellä mukana perhevapaiden aikana. Yhteydenpito työpaikkaan voi olla kevyttä, säännöllisesti tapahtuvaa kuulumisten päivittämistä ja vierailuja, mutta myös osa-aikainen työnteko tai työnteon ja perhevapaiden vuorottelu onnistuu.

Uudessa perhevapaajärjestelmässä voit hakea vanhempainrahaa osittaisena, jos hoidat lasta osan päivästä ja olet samanaikaisesti osa-aikatyössä. Päivittäinen työaikasi voi tällöin olla enintään 5 tuntia päivässä. Osittaisella vanhempainvapaalla oleminen kuluttaa puolikkaan vanhempainrahapäivän.

Vanhemmat voivat saada vanhempainrahaa osittaisena myös samalta ajalta, eli lapsenhoitovastuun voi jakaa puolison kanssa.

Vanhempainrahaa ei makseta sellaisilta päiviltä, kun olet töissä yli viisi tuntia päivässä. Tällöin kuitenkin tehdä töitä sunnuntaisin tai arkipyhinä, sillä vanhempainrahaa maksetaan vain arkipäiviltä (ma-la).

Vanhempainrahaa voit hakea joustavasti haluaminasi ajankohtina siihen saakka, kunnes lapsi täyttää kaksi vuotta. Tämä mahdollistaa työnteon ja vanhempainvapaiden vuorottelun. Jos olet työsuhteessa, sinulla on oikeus pitää vanhempainvapaata enintään neljässä jaksossa. Jos kuitenkin työnantajallesi sopii, voit käyttää vanhempainrahaa lyhyissäkin jaksoissa tai jopa yksittäisinä päivinä.

Ylläpidä osaamista perhevapaiden aikana

Usein kuulee sanottavan, että äitiys ja erityisesti perhevapaat ovat lähtökohtaisesti huono asia uran kannalta. Näin asia ei kuitenkaan ole, vaan moni kokee perhevapaiden tarjoavan mahdollisuuden ottaa aikaa itselleen ja kehittää itseään ja osaamistaan.

Perhevapailla voi ylläpitää ammatillista osaamistaan kuuntelemalla äänikirjoja ja podcasteja, suorittamalla opintoja avoimessa korkeakoulussa tai vaikkapa tekemällä vapaaehtoistyötä. Moneen juttuun voi rohkeasti mennä mukaan vauva kainalossa.

Perhevapaat ovat oiva hetki kehittää osaamistaan ja verkostoitua, esimerkiksi Mothers in Businessin toiminnassa. MiB tarjoaa jäsenilleen vuosittain satoja osaamista kehittäviä tapahtumia ja webinaareja, verkostoivia minglejä sekä suosittuja mentorointiohjelmia.

Lue lisää:

Yksinäisyys äitiyslomalla voi yllättää

Työn ja vauvavuoden yhdistäminen

Mitä äitiys opettaa 

Äitiydestä uutta perspektiiviä uralle


Perhevapailta töihin

Vanhempainvapaalla työminä useasti pysähtyy hetkeksi, ja elämän täyttää hetkeksi kuuluisa vauvakupla. Monet ottavat perhevapailla etäisyyttä ammattiinsa ja työidentiteettiinsä tai tarkastelevat niitä uusin silmin. Perhevapaiden aikana ura on saattanut myös alkaa ottaa uutta suuntaa, ja arvot ja kiinnostuksen kohteen saattavat olla muuttuneet. Perhevapailta työelämään palaa uusi ihminen, jonka arki ja identiteetti on ainakin osittain muuttunut.

Perhevapaalta töihin siirtymiseen voi liittyä myös epävarmuutta, ja aina seuraava askel uralla ei ole vapaiden jälkeen selkeä. Tulevaisuus voi pelottaa erityisesti, jos työpaikka ei odota palaajaa tai elämässä on tapahtunut muita muutoksia.

Muistathan, että olet kartuttanut perhevapaiden aikana paljon uusia taitoja työelämään eikä vanha osaaminen ole kadonnut mihinkään. Perhevapaan aikana moni myös kokee ymmärtävänsä paremmin, mikä itselle on tärkeää elämässä. Nyt tarvitaan vain rohkeutta lähteä kohti uudenlaista arkea!

Tutustu MiBin ja Perhevapaalta työelämään -hankkeen Perhevapaalta työelämään -oppaaseen, joka joka tarjoaa sinulle tukea uuteen elämänvaiheeseen, urapohdintoihisi sekä ohjaa palveluiden äärelle.

Lue lisää:

Perhevapaalta palaavan oikeudet osa 1, osa 2 ja osa 3

Perhevapaalta takaisin töihin

Imetys ja töihinpaluu

Moni töihinpalaava äiti imettää edelleen. Töihinpaluun ei tarvitsekaan merkitä imetyksen päättymistä, jos äiti ja lapsi niin haluavat. Yli puolivuotiaan vauvan ja taaperon imetys mukautuu yleensä elämänmuutoksiin melko helposti. Täysimetyksen ja töihinpaluun yhdistäminen voi edellyttää hieman enemmän suunnittelua, ja myös työpaikalta imetysmyönteisiä käytänteitä.

Lue vinkit imetyksen ja työnteon yhdistämiseen blogistamme! Myös Imetyksen tuki ry tarjoaa tietoa aiheesta.

Jos työpaikallasi ei vielä ole huomioitu riittävästi imettävien äitien tarpeita, voit tarjota työpaikan HR:lle tai omalle esihenkilöllesi MiBin ja Imetyksen tuen oppaan Imetysmyönteinen työpaikka. Opas tarjoaa helpot ja käytännönläheiset vinkit imettävän äidin tukemiseen työpaikalla.


Mitä tehdä äitiysloman jälkeen?

Kaikilla ei ole työpaikkaa, johon palata perhevapaan jälkeen. Toisinaan ei edes mitään hajua, mitä tekisi perhevapaan päätyttyä. Se on täysin OK, etkä taatusti ole ainoa, joka pohtii, miten edetä. Perhevapaat ovat usein aikaa, jolloin äiti alkaa pohtimaan omaa elämäänsä ja sitä, mitä todella haluaa tehdä.

Äitiys on voinut kääntää arvomaailmasi päälaelleen, ja nyt katseletkin asioita täysin eri perspektiivistä. Osa huomaa, että ei enää halua jatkaa samassa työssä kuin aiemmin ja alkaa toden teolla pohtimaan unelmiaan ja etsiä uusia töitä kiinnostavalta alalta.

Alle olemme keränneet vinkkejä sinulle, joka olet uusia tuulia vailla!  

 

Työnhaku äitiyslomalla

Työelämään palaaminen perhevapaiden jälkeen saattaa tuntua haastavalta, jos työpaikka ei odota valmiina. Perhevapaat ovat myös voineet muuttaa omaa ajatusmaailmaa, eikä oma vanha työ tunnu enää kiinnostavalta vaihtoehdolta.

Jos haet töitä äitiyslomalla, on hyvä aika pohtia, mitkä ovat sinun työunelmiasi. Mikä on ensimmäinen realistinen askel, jonka voit ottaa? Verkostoidu muiden työtä tekevien kanssa ja hae inspiraatiota. Kohdista työhakemukset sinulle kiinnostaviin tehtäviin ja panosta niiden laatuun. Tuo esille motivaatiosi ja hanki itsenäisesti oppeja haluamaltasi alalta. Työura ei ole oikeastaan koskaan valmis, joten etene rauhassa kohti tavoitteitasi!

Työtä hakiessa perhetilannetta ei ole välttämätöntä kertoa, eikä työnantaja saa tiedustella sitä työhaastattelussa. Tämä koskee myös omia perhesuunnitelmia ja mahdollista raskautta. Jos tuntuu luontevalta, voit toki mainita olevasi vanhempi, sillä tuskin haluat työpaikkaan, jossa perheellisyyteen ei suhtauduta myönteisesti.

Onko työpaikan hakeminen sinulle ajankohtaista? Etsitkö kenties uutta suuntaa urallesi? Haluatko saada tukea uuteen elämänvaiheeseen ja urapohdintoihisi? MiBistä saat vertaistukea, uutta osaamista ja verkostoja seuraavan urastepin ottamiseen!

Alanvaihto perhevapaan jälkeen

Alan vaihtamisesta on tullut tavallinen osa työelämää ja erityisesti perhevapaan jälkeen, kun työidentiteettiä ja tulevaisuutta on ehtinyt pohtimaan, alanvaihto voi tuntua innostavalta tulevaisuuden suunnitelmalta.

Alanvaihdon mietityttäessä on hyvä tarkistaa, minkä puolesta haluaa tehdä töitä, mitä arvoja oman työpaikan haluaa edustavan ja miten omia vahvuuksia voisi hyödyntää tulevassa uudessa ammatissa.

Lue lisää aiheesta:

Alanvaihto perhevapaan jälkeen – näin löydät uuden työpaikan

Uuteen työhön perhevapaiden jälkeen — miten puet osaamisesi sanoiksi?

Kuinka saada työpaikka äitiyslomalla

Mitä kysyä työhaastattelussa?

Lapsien mainitseminen työhaastattelussa

Mitä kysyä työhaastattelussa?

Perhevapaalta työelämään -opas


Työn ja perheen yhteensovittaminen

Perhe ja työ, millainen yhtälö niistä muodostuu? Tarkoittaako perheellistyminen menetettyjä uramahdollisuuksia, luopumista ammatillisista haaveista ja jatkuvaa riittämättömyyden tunnetta kotona ja töissä?

Ei suinkaan. Me MiBissä uskomme, että vaativankin uran ja perheen voi yhteensovittaa, ja parhaimmillaan työ ja perhe ovat elämässä toisiaan täydentäviä osa-alueita.

Perheen perustaminen, ruuhkavuodet tai perhearjessa eläminen eivät saa hidastaa, haitata tai estää kenenkään urakehitystä, ja arjessa tulee olla tilaa muullekin kuin työlle.

Uran ja perheen yhteensovittaminen on mahdollista, ja siihen tarvitaan:

  • Perheystävällistä ja syrjimätöntä työelämää

  • Tasavertaista vastuuta hoivasta, kodista ja niihin liittyvästä metatyöstä 

  • Laadukasta varhaiskasvatusta sekä muita perheiden palveluita ja tukiverkkoja

Urahaaveet ja perhehaaveet on mahdollista yhteensovittaa

  • Älä himmaile turhaan

  • Tutustu omiin unelmiin ja identiteettiin uudestaan perhevapailta palatessasi

  • Armollisuus, oman näköinen arki, tärkeimpään keskittyminen

Pidä huolta itsestäsi ruuhkavuosien keskellä. Muista, että sinä kyllä osaat ja pystyt!

Vinkkilista ruuhkavuosiin

1. Vahvista itsetuntoasi

  • Listaa onnistumisiasi. Mitkä ovat suurimmat saavutuksesi työssä tai elämässä yleensä?

  • Millaisia työelämässäkin tärkeitä asioita olet oppinut  perhevapaalla ollessasi? 

  • Muista, ettei osaaminen katoa minnekään,vaikka olisit ollut työelämästä pidempäänkin pois!

2. Tunnista rajasi ja vahvista voimavarojasi

  •  Tunnista, mikä lisää jaksamistasi ja tekee energiseksi.

  •  Entä mikä kuluttaa ja vie voimiasi?

  •  Pohdi, millaisilla arjen ratkaisuilla voit varmistaa, että jaksamisesi ja voimavarasi pysyvät riittävällä tasolla.

3. Lisää itsetuntemusta

  • Kirkasta omat arvosi. Mikä on sinulle elämässä tärkeää? Pohdi, millaista on arvojesi mukainen ja hyvä arki.

  • Tee lista vahvuuksistasi. Huomioi sekä osaamisesi että luonteesi. Missä olet hyvä? Millaisista asioista saat kehuja? Kysy myös muilta, mitä he pitävät vahvuuksinasi.

  • Pohdi myös, millaisissa asioissa haluaisit kehittyä.

4. Kasvata itsemyötätuntoa ja huomaa hyvä

  • Harjoittele hyvien asioiden huomaamista. Kielteiset asiat nappaavat luontaisesti valtaosan huomiostamme ja ikävät tapahtumat jäävät mieleemme mukavia voimakkaammin.

  • Pidä päiväkirjaa, johon kirjoitat päivittäin kolme asiaa, joista olet kiitollinen, jotka ovat menneet hyvin tai joissa olet onnistunut. Myös lapselta kannattaa kysyä mitkä ovat olleet hänen päivänsä kolme kivointa asiaa.

5. Älä jää yksin: verkostoista saat voimaa

  • Sinun ei tarvitse olla yksin, olipa perhemuotosi millainen tahansa. Apua on saatavilla joko lähipiiristä, verkostoista tai yhteiskunnalta.

  • Pohdi millainen apu tai millaiset palvelut auttaisivat sinua arjessa. Selvitä, mistä tällaista apua on saatavilla 

  • Muista, että avun pyytäminen ja hakeminen on keskeinen itsestä huolehtimisen taito!

❤️ Lataa ruuhkavuosista selviytyjän työkirja täältä: https://www.mothersinbusiness.fi/oppaat


Uraäiti yksinhuoltajana

Yhden vanhemman perheet, joissa huoltajuuden päävastuu on yhdellä vanhemmalla, ovat erityisessä asemassa, sillä tilanne vaatii paljon vanhemmalta, joka elättää ja huoltaa perheen. Vaikka usein yhden vanhemman perheet saavat tukea muualta, niin myös työelämän tulee huomioida tilanne, jossa yksi vanhempi huolehtii perheen arjesta. 

Mibiläisten kokemuksia koonneessa blogikirjoituksessa korostuvat suunnitelmallisuuden ja armollisuuden merkitystä yksinhuoltajien arjessa. Erilaiset asemat työelämässä vaativat yksinhuoltajilta organisointia sekä turvaverkkoon turvautumista. Vaativa asema voi viedä aikaa perheeltä, mutta samaan aikaan mahdollistaa rajallisen vapaa-ajan vietolle täydellisen antautumisen. 

Merkityksellisiä hetkiä ja tilanteita lasten kasvussa jää huomiotta kaikenlaisissa perheissä, eikä itseään tule syytellä siitä, ettei jokaista kasvun senttiä tai irronnutta hammasta ole raportoitu muistojen kirjaan. Kun ympärillä on hyvä turvaverkko, joka huolehtii lapsen ja koko perheen hyvinvoinnista, yhden vanhemman perhe ei koostu vain yhdestä vanhemmasta vaan kaikista huolehtivista aikuisista. 

Vaikka yksinhuoltajuus ei koostu yksinolosta, niin se voi kehittää itsekseen pärjäämisen ja selviämisen mentaliteettia. Se on piirre, josta hyötyvät myös lapset, jotka näkevät uraa tekevän, lamput vaihtavan ja perheestä huolehtivan vanhemman. On tärkeää huomioida myös ne yhteiskunnan tyrkyttämät odotukset ydinperheestä, jotka eivät ole koko totuus perhe-elämästä. 

Tarvitsemme moninaisia esikuvia erilaisista perhemalleista, jotta mielikuva yksinhuoltajuudesta muuttuu ja näemme perheiden monimuotoisuuden rikkautena ja sitä kautta annamme myös lapsillemme mahdollisuuden perustaa tulevaisuudessa sellaisen perheen, kuin he itse haluavat.

Lisää aiheesta:

Yksinhuoltajien vinkit arkeen

Ei niin perinteiset perheen perustamiset, osa 1. — MiB - Mothers in Business

Yksinhuoltajaäidin koronapäiväkirjat — MiB - Mothers in Business