Mikä on verkostoitumisen merkitys perhevapailla? 

Tutkin pro gradussani kuinka naisverkostossa (MiBissä) toimiminen mahdollistaa aineettoman pääoman kehittymisen. Valitsin aiheen, koska halusin auttaa tulevia äitejä ymmärtämään työelämätaitojen ylläpidon tärkeyden perhevapaiden aikana ja miten he pystyvät vaikuttamaan oman osaamisen kehittymiseen. MiB verkostona antaa tähän oivan mahdollisuuden.

Pro gradussani tulee esille se, että verkoston toimintaan osallistumisen motivaationa on kaksi eri tasoa; oman osaamisen kehittäminen, vertaistuki sekä yhteiskunnallinen vaikuttaminen. Oman osaamisen, tietojen ja taitojen kehittäminen on tärkeää, ja verkoston suhteet edesauttavat näiden kehittymistä.

Verkostolla oli merkitystä äitien urakehitykseen. He saivat merkityksellistä apua verkostosta, oma ymmärrys eri toimialoista kasvoi, ja solmitut suhteet koettiin arvokkaiksi. Äidit saivat urasparrausta ja vinkkejä työpaikoista, kokemuksia eri tehtävistä, vertaistukea uran ja perheen yhteensovittamisesta sekä verkosto mahdollisti työelämätaitojen ylläpidon. 

“..mä olen saanut sieltä valtavasti semmoista sparraustukea, että jos on ollut vähän epävarmaa, että mihin omat kyvyt ja osaaminen riittää niin siellä oli hyvää sparrausapua siihen.”  

” .. ja yksi mun pääpointti siinä verkostossa on se, että mietitään vähän sitä plan B:tä, koska harvan työpaikka on tismalleen sama sen äitiysvapaan jälkeen.” 

Äitien aineeton pääoma kehittyi MiBin verkostossa inhimillinen pääoman osalta kokemusten, tiedon, kykyjen, osaamisen, asenteen ja motivaation lisääntymisenä sekä kehittymisenä. Inhimillinen pääoma kehittyi oman aktiivisen toiminnan kautta verkostossa, ja sosiaalinen pääoma auttoi inhimillisen pääoman kehittymistä. 

”Itseä on auttanut eniten se, että saa puhua niistä asioista ääneen ja hakee neuvoja ja vinkkejä sieltä arjesta ja erilaisia kokemuksia, ja soveltaa niitä siihen omaan työhön ja perheeseen.”

Henkilökohtainen tietojohtaminen vaikutti inhimilliseen pääoman ja sosiaaliseen pääoman kehittymiseen. Äitien sosiaalinen pääoma kehittyi, koska he pysyivät verkostossa, ja kokivat verkoston olevan edistyksellinen, ihmiset ja solmitut kontaktit olivat tärkeitä, tapahtumat olivat hyödyllisiä, ja verkoston aate ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen koettiin merkitykselliseksi.  Verkoston hallinnoinnissa oma aktiivisuus ja vuorovaikutuksellisuus olivat tärkeässä roolissa. Sosiaalinen pääoma kehittyi, kun verkostoa hallinnoitiin ja suhteita luotiin somekanavien kautta. Tiedon soveltamista tukivat luottamuksen ilmapiiri ja organisaation kulttuuri. Luottamus sosiaalisen pääoman elementeistä oli merkityksellinen tiedon soveltamisessa. Tiedon luomista tukivat yhteistyön tekeminen ja käytössä olevat työkalut.

Verkoston vahvuus on sosiaalisessa pääomassa, sillä se hyödyttää äitien urakehitystä merkittävästi. Tässä tutkimuksessa tuli ilmi, että verkostossa valitsee merkittävä luottamus, yhteistyön ja yhteisöllisyyden ilmapiiri äitien kesken. Hurmoksellinen ilmiö, joka ruokkii äitejä parempiin suorituksiin. Inhimillinen pääoma kehittyi jokaisella äidillä oman kiinnostuksen ja oman panostuksen mukaan, ja verkostosta saatu sosiaalinen pääoma ruokki inhimillisen pääoman kehittymistä. Verkostosta saatu tieto ja osaaminen, joka koettiin arvokkaaksi, oli hyvin hajanaista ja monella eri tasolla. Äidit saivat verkostosta konkreettista käytännön kokemusta ja työkokemusta esiintymisestä ja johtamisesta. Verkosto antoi itselleen peilipintaa oman osaamisen tasosta ja kokonaisvaltaista ymmärrystä osaamisestaan. Äitien itsetuntemus kasvoi ja heidän ymmärryksensä omista taidoista ja osaamisesta kasvoi. 

Reetta Kilpeläinen.png

Tekstin kirjoittaja Reetta Kilpeläinen on kokenut HRD-ammattilainen, organisaation kehittäjä, tietojohtamisen ja aineettoman pääoman asiantuntija. Hän on valmistumassa LUT-yliopistosta Tietojohtamisen ja johtajuuden koulutusohjelmasta toukokuussa 2020. Pro gradunsa hän teki MiBille aiheesta: Kuinka naisverkostossa toimiminen mahdollistaa äitien aineettoman pääoman kehittymisen?

 

*Lainaukset ovat verkoston jäsenten haastatteluista tutkielmaa varten.


Pro gradun keskeiset määritelmät:

Henkilökohtainen tietojohtaminen auttaa yksilöitä olemaan tehokkaampia yksilö-, organisaatio – ja sosiaalisella tasolla. Siinä keskitytään henkilön omaan tapaan löytää, yhdistää, oppia ja tutkia tietoa. (Pauleen 2009, 221.)

Sosiaalinen pääoma koostuu sosiaalisista kontakteista verkostossa. Se on investointi sosiaalisiin suhteisiin, joissa on odotettavissa oleva tuotto. Yksilöt osallistuvat vuorovaikutukseen ja verkostoitumiseen tuottaakseen itselleen voittoa. (Lin 1999, 28, 30, 31.) 

Inhimillinen pääoma sisältää tiedot, taidot, innovatiivisuuden, suorituskyky, organisaation arvot ja kulttuuri. Organisaatio ei voi omistaa inhimillistä pääomaa. (Edvinsson & Malone 1997, 11.)


Kannen kuva: Pixabay