Miten perhevapaauudistus vaikuttaa työssäkäyviin vanhempiin?

Uudessa mallissa lapsi ja perheiden hyvinvointi on nostettu keskiöön, ja etuudet ovat lapsikohtaisia. Malli ottaa paremmin huomioon erilaisten perheiden tilanteet ja lisää vapaiden joustavampaa käyttömahdollisuutta. Jatkossa työn ja perheen yhteensovittamisen sujuvoittamiseksi tarvitaan kuitenkin esitettyä rohkeampia uudistuksia.

Mistä on kyse?

Perhevapaiden käyttöä säädellään useassa laissa. Varsinaista vanhempainpäivärahajärjestelmää säädellään sairausvakuutuslaissa, ja tämän osalta tulossa näyttäisikin olevan paljon tarpeellisia muutoksia. Työsuhteessa olevien osalta näiden muutosten hyödyntämismahdollisuuksia rajoittaa kuitenkin työsopimuslaki, johon saatiin vain pieniä muutoksia. Nyt esitetty uudistus lisääkin joustomahdollisuuksia erityisesti yrittäjien, freelancereiden, projektiluonteisesti työskentelevien ja opiskelijoiden osalta.

perhevapaa.png

Vanhempainpäivärahamalli

Vanhempainrahapäiviä voisi jatkossa käyttää haluamissaan jaksoissa, yksittäisinä päivinä ja vuoroviikkoina siihen saakka, kunnes lapsi on kaksivuotias. Vanhempainrahapäiviä olisi mahdollista käyttää myös viitenä päivänä viikossa nykyisen kuuden sijaan, jolloin ne riittäisivät pidempään. Niitä ei myöskään olisi pakko käyttää yhtäjaksoisesti heti lapsen syntymän jälkeen. Esimerkiksi kotihoidotukea olisi mahdollista käyttää vanhempainrahajaksojen välissä.

Vanhempainrahaa voisi saada myös osittaisena. Osittaisen vanhempainvapaan edellytyksenä ei olisi jatkossa enää kummankin vanhemman samanaikainen osa-aikatyöskentely. Haasteena uudessa mallissa on, että osittainen vanhempainvapaan käyttäminen kuluttaisi kuitenkin kokonaisia etuuspäiviä. MiB esittää, että toinen puolikas omasta osittaisesta vanhempainvapaasta säästyisi käytettäväksi myöhempänä ajankohtana. Tämä kannustaisi työntekoon myös vanhempainvapaiden aikana, ja mahdollistaisi työssäkäynnin ja lapsenhoidon järjestämisen pidemmäksi aikaa. Lapsenhoidon ja imetyksenkin kannalta muutamien tuntien työskentely on helpompi järjestää kuin kokopäiväinen työskentely.

Huom. esitystä on muutettu 26.4.21 siten, että osittainen vanhempainrahapäivä kuluttaisi vanhempainrahakiintiöstä puolikkaan päivän eli kaksi osittaisena maksettua päivärahapäivää vastaa yhtä kokonaista.

Mitä työsopimuslaki sanoo?

Uudistuksen myötä vanhempainvapaita voisi jatkossa käyttää enintään neljässä jaksossa, ja yhden jakson minimipituus olisi 12 päivää. Ennakkoilmoitusaika olisi kaksi kuukautta, paitsi jos vapaa kestää korkeintaan 12 päivää, se olisi yksi kuukausi. Uudistuksen vanhempainpäivärahamallin hengen soisi välittyvän myös työsuhteissa oleviin vanhempiin. Työn ja perheen yhteensovittamisen sujuvoittaminen, kannusteet työntekoon ja perheystävällisten käytäntöjen toteutuminen edellyttäisi rohkeampia uudistuksia myös työsopimuslakiin. MiB esittää työsopimuslakiin samansuuntaista joustavuutta kuin mitä vanhempainrahajärjestelmä mahdollistaa. Lisäksi työn ja perheen yhteensovittamisen käytännöt tulee kirjata työpaikkojen tasa-arvosuunnitelmiin, ja työpaikkoja tulee tukea perheystävällisyyden kehittämisessä.

Entä kun lapsi täyttää kaksi vuotta?

Esitetty uudistus toisi muutoksia alle kaksivuotiaan hoidon järjestämiseen. Yli kaksivuotiaan suunnitteilla ei ole mitään muutoksia. Vanhemmuus ja työn ja perheen yhteensovittaminen ei kuitenkaan pääty lapsen täytettyä kaksi vuotta. MiB esittää, että vanhempainpäivärahojen käyttöaikaa pidennetään lapsen koulunaloitukseen saakka, mikä lisäisi perheiden mahdollisuuksia sujuvoittaa työn ja perhe-elämän yhteensovittamista. 

Miten isät ovat huomioituna uudistuksessa?

Jos lapsella on kaksi vanhempaa, uudistuksessa on osoitettu kummallekin vanhemmalle 160 ansiosidonnaista vanhempainrahapäivää. Uudistuksessa isien ansiosidonnaiset vanhempainvapaat kasvaisivat 54 päivästä vähintään 97 päivään (76,9%). Vapaiden kiintiöiminen on signaali myös työpaikoille siitä, että vanhempainvapaa kuuluu yhtä lailla isille ja että myös isät voivat käyttää oman osuutensa kokonaisuudessaan. 

Uudistuksessa tavoitteena ollut hoivavastuun tasaisempi jakautuminen tuskin kuitenkaan merkittävästi muuttuu. Kelan arvion mukaan 10 % perheistä käyttäisi tulevaisuudessa vanhempainrahapäivät tasan. MiB esittää omassa 9+9-perhevapaamallissaan vapaiden kiintiöimistä tasan molempien vanhempien kesken. Tutkimusten ja kansainvälisen vertailun perusteella isälle osoitetut kiintiöt ovat tehokkain tapa lisätä isien osallistumista perhevapaiden käyttöön. Perhevapaiden tasaisemman jakautumisen arvioidaan vaikuttavan positiivisesti naisten työuraan ja työmarkkina-asemaan ja tätä kautta myös palkkakehitykseen sekä tulevan eläkkeen määrään. 

Perheystävällinen työelämä tukee uudistusta

Perhevapaauudistuksessa on ehdottomasti askelia oikeaan suuntaan. Esityksestä huokuu eri tahojen kompromissiratkaisu, sillä aihe on herkkä ja monimutkainen. Hallituksen asettamat reunaehdot säätelevät myös uudistuksen sisältöä voimakkaasti. Toteutuessaan uudistus olisi historiallinen merkkipaluu ja MiB toivookin, että uudistus viedään maaliin suunnittelussa aikataulussa. Perhevapaauudistus vaatii tuekseen positiivista asennetta vapaiden tasa-arvoisempaa jakamista kohtaan niin perheissä kuin työelämässäkin, jotta isät ja äidit voivat yhtä lailla jäädä vanhempainvapaille. Työelämältä uudistus edellyttää myös perheystävällisten käytäntöjen kehittämistä ja tahtoa mahdollistaa joustoja. Toivomme, että uudistus on ensimmäinen askel polulla kohti perheystävällistä ja aidosti tasa-arvoista työelämää!


010+tyontekija+Jonna.jpg

Blogin on kirjoittanut MiBin toiminnanjohtajan sijaisena toimiva Jonna Lampinen

jonna.lampinen(at)mib.fi


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.