Ratkaisuja tökkivään perhearkeen

(Read this blog in English)

Joku roikkuu lahkeessa, koira haukkuu ikkunassa ohikulkijoita, Zoom-palaverin tausta ei toimi ja nyt taustalla juokseekin puoliso puolipukeisena estämään perheen pienimmäistä ottamasta pöydälle jäänyttä veistä. Zoom-maratonin päätteeksi huomaat haaveilevasi ufosta, joka sieppaisi sinut ulkoavaruuteen, mutta havahdut puhelimen käskevään ääneen - äitisi soittaa ja kysyy oletko pakastanut saamasi puolukat. Tarvitseeko enää edes kysyä, mikä tekee työn ja perheen yhteensovittamisesta hankalaa?

Kuormittava vanhemmuus

Vanhemmat kokevat syyllisyyttä moneen suuntaan. Usein aivan turhaan: omat odotukset voivat olla kohtuuttomia itseä kohtaan. Omat uskomukset, ajatukset ja tulkinnat ovat usein negatiivisia vinoumia, jotka eivät välttämättä pohjaudu todellisuuteen, vaikka oikeilta tuntuvatkin. Emme ole koneita ja omat voimavarat voivat olla koetuksella.

Innostavakin työ voi aika ajoin olla hyvin stressaava

 Innostavat ja haastavat työmahdollisuudet kuormittavat samalla. Myös innostus kuluttaa. Toki, jos valita voi, kannattaa öisin valvoa mieluummin uusia innostavia ideoita pohtien kuin tapahtunutta murehtien! Jos uni ei illalla tule pian sänkyyn menemisen jälkeen, tai jos aamuyöstä herää ja jää valveille pohtimaan asioita, on aika miettiä, miten tilanne korjataan.

Elämää työn ja ydinperheen ulkopuolella - onko sitä?

Haluat olla hyvä puoliso, ystävä ja auttaa ikääntyviä vanhempiasi. Ja kyllä. Meillä on paljon muitakin velvollisuuksia kuin työasiat ja lasten harrastuksiin liittyvät kuljetukset ja mokkapalat. Ystävät (ne ihanat tyypit, joiden numerot löytyvät puhelimestasi, muistatko vielä?) ja sukulaiset, jotka välillä saavat ehkä hermostumaan, mutta ovat silti korvaamattomia. Arki on kiireestä toiseen juoksemista ja lopputulos voi olla tunteiden vuoristorataa, riittämättömyyttä joka ikiseen suuntaan. Jos viimeksi soitit läheisillesi monta viikkoa sitten, on hyvä hetki tarkastella omaa ajankäyttöä.

Mitä työnantaja voi tehdä?

1. Jousto työaikoihin

Tämä on eniten toivottu asia työnantajalta. Asiantuntijatyöstä puhuttaessa, eikö ole jo vähän hassu ajatus, että aivomme toimivat parhaiten tietyssä toimitilassa tiettyyn aikaan päivästä? Läsnäoloa vaativissa töissä kuten ravintolassa tai tuotantolinjalla jousto voi tarkoittaa mahdollisuutta vaihtaa vuoroja, vaikuttaa omiin vuoroihin tai lyhennettyä työaikaa. Jousto molempiin suuntiin, työn sisällöstä ja suorituspaikasta riippumatta, tuo optimaalisen tuloksen.

2. Ihmisen huomioiminen kokonaisuutena

Ei ole työminää ja kotiminää, vaan henkilö kokonaisena ihmisenä, jolla on elämää työn ulkopuolellakin. Mikäli mieli pyörii jatkuvasti arjen haasteissa, on vaikea olla työssäkään parhaimmillaan. 

3. Tarjoa tukea - matalalla kynnyksellä

Hyvä johtaminen on kaiken A ja O. Kannattaa pitää kuitenkin mielessä, että esihenkilö ei ole terapeutti. Ongelmien kasautuessa on hyvä päästä keskustelemaan tilanteesta ulkopuolisen kanssa. Tässä vapautuu aikaa myös esihenkilöltä, ja tuen tarvitsija saa ammattitaitoista tukea. Psykologinen tuki on usein myös osuvampi ratkaisu kuin sairausloma - tärkeintä silloin on, että tukea tarjotaan - ja siihen tartutaan- riittävän aikaisessa vaiheessa.

Yksilötasolla kukin voi itse vaikuttaa oman tasapainoisemman arkensa luomiseen: hyväksymällä oma riittämättömyytensä, luopumalla itsen vertailusta muihin, olemalla armollinen ja myötätuntoinen itseään kohtaan sekä huomaamalla hyvä - mikä toimii ja mitkä kaikki asiat ovat hyvin. Näihin asioihin Auntie tarjoaa psykologista keskustelutukea.

Kirjoittaja: Mervi Lamminen

Kirjoittaja on CEO Auntie:ssa, jonka palvelut edistävät perheystävällistä työelämää ja tuovat ratkaisuja arjen ja työn yhteensovittamiseen. Auntie tarjoaa psykologista keskustelutukea ja auttaa, oli huolia sitten työn ja perheen yhteensovittamisen, unen tai rakkauselämän kanssa. Auntien avulla myös organisaatiot voivat tukea työkykyisyyttä vaiheessa, jossa voimavaroja ja työkykyresursseja on vielä enemmän jäljellä.

Lähde: Kumpi joustaa – työ vai perhe? | Tieto&trendit (stat.fi)


Perheystävällinen työelämä on MiBille sydämen asia ja yksi tärkeimmistä tavoitteistamme. Siksi järjestämme perjantaina 1.10. Perheystävällinen Työelämä -seminaariin virtuaalisesti klo 12 alkaen. Lähde kanssamme matkalle kohti muutosta ja inspiroidu huippupuhujien vinkeistä ja työelämän tarinoista. Lisätiedot ja ilmoittautuminen bion linkin kautta. Tapahtuma on kaikille avoin ja maksuton.

Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.