Valmennuksen avulla kiinni piilotyöpaikkoihin ja verkostoihin

Perhevapaalla muutto uudelle paikkakunnalle voi irrottaa olemassa olevista verkostoista ja hankaloittaa uuden työpaikan löytymistä. Korona-aika toi uuden ulottuvuuden verkostoitumiseenkin, kun kaikki tapaamiset siirtyivät verkkoon. Kun tekniikka pätkii ja toisen reaktiota ei livenä näe, itsensä esitteleminen ja toisiin tutustuminen vaatii hieman ylimääräistä vaivannäköä.

Perhevapaalta työelämään -valmennus voi olla avain tähän. Valmennus on ilmainen ja sitoumukseton keino selvittää paikkakunnan työmahdollisuuksia ammattilaisten ja vertaisryhmän kanssa.

Verkostojen puute hankaloitti työnhakua

Rovaniemen MiBin Tiia Jusslin muutti Suomen poikki pk-seudulta Rovaniemelle jouluna 2018. 

Tiia kertoo:

Muutimme pk-seudulta Rovaniemelle jouluna 2018 puolisoni opiskelujen perässä. Itse olin tuolloin vanhempainvapaalla puolivuotiaan poikamme kanssa. Asetuimme uudelle paikkakunnalle ja aloimme vähitellen kotiutua. Syksyllä 2019 aloin tutustua Lapin ja erityisesti Rovaniemen alueen työmarkkinoihin. Olen koulutukseltani markkinoinnin tradenomi ja olin viimeksi työskennellyt hotelli- ja ravintola-alan markkinoinnissa.

Ajattelin, että sopivan työpaikan löytäminen ei olisi kovin vaikeaa ja haarukoin kiinnostavia yrityksiä, joihin voisin olla yhteydessä. Nopeasti totesin, että Lapin matkailun kausi alkoi jo syksyllä ja aloitin työt kasvavassa elämys- ja matkailualan yrityksessä lokakuun lopulla 2019. Joulusesongin jälkeen alkoi Kiinan suunnasta kuulua tietoja uudesta nopeasti leviävästä viruksesta, ja maaliskuun alkuun mennessä Suomessakin oli rajat kiinni ja matkailuala kaaoksessa. Oma määräaikainen sopimukseni päättyi huhtikuun 2020 loppuun, jonka jälkeen jäin työttömäksi työnhakijaksi.

Loppukesästä ja syksyllä 2020 aloin ensimmäistä kertaa turhautua verkostojeni puutteeseen. Koin, että ns. asiantuntijatyöt olivat kiven alla. Verkostoja minulla ei ollut, koska työkokemukseni paikallisissa yrityksissä oli niin lyhytaikainen ja toisaalta korona-aika teki tutustumisesta melko mahdotonta. Hain ja pääsin Lapin alueen työvoimakoulutukseen. Me, yhteensä 15 Lapin alueen työtöntä, opiskelimme yhdessä ohjelmointikieliä täysin virtuaalisesti. Aloitimme arkiaamut klo 8 aamukahveilla ja lopetimme ne klo 15 iltapäiväteehen. Vaikka porukka oli fyysisesti kaukana toisistaan, sain pitkästä aikaa tuntea kuuluvani johonkin porukkaan. Työttömän arki on usein yksinäistä ruudun ääressä istumista, hakemusten pyörittelyä ja hylkäyskokemusten käsittelyä. Kun sainkin yhtäkkiä 14 samassa tilanteessa olevaa sekä osaavat mentorit tuekseni, en tuntenut olevani yksin.

Työvoimakoulutuksen aikana hain aktiivisesti töitä. Aluksi etsin sopivia markkinoinnin alan töitä, mutta sitten laajensin katsettani ja etsin ylipäätään töitä, joissa voisin menestyä. Laitoin useita hakemuksia viikoittain, mutta aina tuloksetta. Sain apua hakemuksiin sekä työvoimakoulutuksen kouluttajilta, että lähipiiriltäni. Työhaastattelukutsua ei vain tullut ja aloin toden teolla turhautua. 

Suurimmaksi haasteeksi koin avoimien hakemusten lähettämisen. Hoin itselleni, että olen huono myymään itseäni, vaikka olin juuri edellisenä syksynä saanut työpaikan avoimen hakemuksen kautta. Usein ohjeeksi sanotaan, että etsi itseäsi kiinnostavia yrityksiä ja ole heihin yhteydessä. Mutta miten näitä yrityksiä löytää, jos on aivan vasta tullut paikkakunnalle? Google auttaa johonkin asti, mutta kuinka paljon hyötyä olisikaan paikallisesta mentorista? Joku, joka on jo tehnyt töitä alueella ja tietää esimerkiksi eri yritysryppäiden omistajia ja yritysten välisiä suhteita voisi auttaa keltanokkaa jo monen askeleen verran.

Mistä apua työpaikan löytämiseen uudella paikkakunnalla?

Tiian työnhaun prosessi on sellainen, johon moni varmasti samaistuu. Uusi paikkakunta ilman tuttuja verkostoja, työpaikan etsintä ja perhevapaat laittavat miettimään itseään osaajana ja työntekijänä: Millaista osaamista minulla on, mitkä omat vahvuuteni ovat? Mistä piilotyöpaikkoja löytää ja millaisia työpaikkamahdollisuuksia alueellani edes on?

Näitä asioita miettiessä ulkopuolinen näkökulma voi olla kullanarvoinen: moni toivoo tilanteeseen tueksi ammattilaisen tai porukan, keiden kanssa miettiä omaa tilannetta ja sitä, miten edetä oman alueen työmarkkinoilla. 

TE-toimiston ja kunnan työllisyyspalvelut ovat tosi hyödyllisiä: niitä kannattaa kokeilla.

Jos suunta kuitenkin mietityttää ja olet perhevapaalla, kannattaa lähteä mukaan maksuttomaan Perhevapaalta työelämään -valmennukseen! Valmennuksesta saat tsempparin matkallesi sekä hyviä käytännön vinkkejä oman suunnan sekä lopulta koulu- tai työpaikan nappaamiseen. Ne ovat olleet vanhempien puolesta kovin pidettyjä ja kiiteltyjä.

Omaa osaamista voi kirkastaa valmennuksessa

Myös mibiläinen Henna Rinta-Säntti kävi valmennuksen. Näin Henna kertoo kokemuksistaan: 

Perhevapaalta työelämään -valmennus oli juuri sitä mitä siltä odotin. Valmennus päivitti työnhakutaitojani ja sain ryhmätapaamisistamme muutoinkin valtavasti energiaa arkeen. Koin hyvin yksityiskohtaisiakin oivalluksia, joita pystyin hyödyntämään työnhaussani. Löysin esimerkiksi osaamiselleni osuvia kuvauksia, joilla havainnollistaa vahvuuksiani sekä osaamiseni syvyyttä ja laajuutta. Käydyt ryhmäkeskustelut myös vahvistivat ammatillista itsetuntoani, joka oli tuolloin myös tarpeen.

Lisäksi annan suurta arvoa yksilösparrauksille, jotka hankkeen koordinaattorit etsivät kunkin osallistujan henkilökohtaisten tavoitteiden ja intressien mukaan. Esimerkiksi omat tapaamiseni koskivat projektien hallintaa sekä ensiaskelia kohti mahdollisia jatko-opintoja ja väitöskirjaa. Muita mahdollisia aiheita tapaamisille olisivat olleet esimerkiksi yrittäjyys, työnhaku tai opintojen aloitus. Voin lämpimästi suositella valmennusta sinulle, mikäli koet sen olevan perhevapailla sinulle vähänkään ajankohtainen.

Perhevapaalta työelämään on työ- ja elinkeinoministeriön rahoittama ja Uudenmaan ELY-keskuksen koordinoima valtakunnallinen hanke vuosina 2021-2022. Valmennuksia järjestetään Lapissa etänä, sekä Oulussa, Kuopiossa, Tampereella, Turussa ja Helsingissä läsnä- ja etätoteutuksella. Ilmoittautuminen on avoinna kesäkuulle 2022 saakka! Mikäli olet perhevapaalla tai muutoin kotona lasten kanssa ja mietit, mitä tehdä seuraavaksi, lue valmennuksesta lisää ja ilmoittaudu mukaan: www.perhevapaaltatyoelamaan.fi. Jos sinulla on kysyttävää valmennuksesta, ota rohkeasti yhteyttä esimerkiksi sähköpostitse: perhevapaaltatyoelamaan@ely-keskus.fi.

Teksti on kirjoitettu yhteistyössä Perhevapaalta työelämään -hankkeen kanssa.

Tiia Jusslin

Tiia Jusslin

Tiia on MiB Lapin paikallisjaoston paikallis- ja HR-vastaava. Tällä hetkellä Tiia työskentelee Rovaniemen Teatterilla markkinoijana. Työpaikka löytyi lopulta uravalmentajan avulla.

Pauliina Paija

Pauliina Paija

Pauliina työskentelee projektisuunnittelijana Perhevapaalta työelämään -hankkeessa.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämänä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.