Mentoroinnin monet mahdollisuudet

MiB Helsingillä on runsaasti kokemusta MiB Mentorointiohjelmien järjestämisestä - vuoden 2020 ohjelma oli jo kolmas sarjassaan! Ohjelma oli onnistunut ja se sai osallistujiltaan paljon kiitosta koronan asettamista haasteista huolimatta. Uusien toimintatapojen nopea omaksuminen ja innostunut asenne edesauttoivat sitä, että kaikki saivat projektin onnistuneesti maaliin. Seuraava mentorointiohjelma käynnistyy maaliskuussa 2021, ja sen pääteemana on ammatillisen identiteetin vahvistaminen. Mentoreiden hakuaika on parhaillaan käynnissä (lisätietoja blogin lopussa).

Mitä mentorointi on ja millaisia kokemuksia mentori-aktoripareilla on? MiB Helsingin viestintätiimi haastatteli vuoden 2020 mentorointiohjelman kolmea aktori-mentoriparia ja kirjoitti heidän kokemuksistaan projektin aikana.

Jenni ja Pia: Mentoroinnista apua uuden työn löytämiseen

Jenni on koulutukseltaan tradenomi ja kolmen lapsen äiti. Hän haki mentorointiohjelmaan vanhempainvapaalla, kun edessä oli uuden työn hakeminen. Mentoroinnilta hän kaipasi tukea oman osaamisensa sanoittamiseen sekä apua itselleen sopivan työn löytämiseen.

Jenni sai mentorikseen Pian, joka on myös koulutukseltaan tradenomi sekä filosofian maisteri. Pialla on 10-vuotias lapsi. Mentorointisuhde oli molemmille positiivinen kokemus. Ohjelman aikana Jenni saavutti tavoitteensa ja löysi itselleen uuden työpaikan.

”Yllättävin asia oli ehkä se, miten kaikki vaikutti loksahtavan paikalleen heti. Pialla on mahtava tapa kuunnella aktiivisesti ja poimia oleelliset pointit välillä kovin rönsyilevästäkin puheripulista.” - Jenni, aktori

”Hain mukaan mentoriksi voidakseni tukea ja kannustaa aktoria kohti tavoitteitaan, auttaa häntä kehittymään sekä tunnistamaan ja hyödyntämään omia vahvuuksiaan. Ehkä yllättävin asia oli, miten antoisaa mentorointi oli ja miten nopeasti yhteinen sävel tuntui löytyvän. Mentorointiohjelmaan osallistumista harkitsevia kannustaisin rohkeasti, uteliaisuudella ja avoimin mielin mukaan. Molemminpuolinen avoimuus, sitoutuneisuus ja tavoitteen kirkastaminen alkuvaiheessa edesauttavat kohti positiivisen lopputuloksen saavuttamista.” - Pia, mentori

Kuva 1_christina-wocintechchat-com-LQ1t-8Ms5PY-unsplash.jpg

Paula ja Annica: Apuja ja ajatuksia oman uran muotoutumiseen

Myös Paula aloitti mentorointiohjelmassa ollessaan perhevapaalla. Hänellä on yli 15 vuoden kokemus ulkoasiainhallinnosta, mutta mentorointi auttoi häntä jäsentämään ajatuksia työelämästä ja tulevaisuudesta. Paula sai mentorikseen MiBin toiminnanjohtajana työskentelevän Annican, joka on tällä hetkellä vanhempainvapaalla.

Annica on pitkän linjan mibiläinen ja koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri sekä filosofian maisteri. Annican työura on ollut kansainvälinen sekä kehitysyhteistyöpainotteinen.

”Mentoroinnin ajoitus oli omalla kohdallani mitä parhain, sillä se ajoittui juuri samaan hetkeen, kun olin palaamassa vanhempainvapailta takaisin. Vanhempainvapaa oli itselleni ensimmäinen irtautuminen työarjesta 17 vuoden työputken jälkeen. Se nostatti paljon erilaisia, uusia ajatuksia ja kysymyksiä omasta tulevaisuudesta. Yllättävää oli se, kuinka vaikeaa välillä on prosessoida omia ajatuksiaan. Toisaalta yllättävää oli myös se, kuinka ajatukset välillä myös kypsyivät taustalla itsestään ja ajatukset loksahtivat kohdalleen.” - Paula, aktori

“Mielestäni mentorointiohjelma on MiBin toiminnan ja tavoitteiden ytimessä. Mentorointi edistää jäseniemme uratavoitteita, antaa toivottavasti voimaa ja ideoita arkeen ja kehittää työelämässä tärkeitä verkostoja. Mieleenpainuvinta projektissa oli keskustelut Paulan kanssa ja hänen innostuksensa koko projektin ajan.” - Annica, mentori

Nea ja Johanna: Uran uusi suunta vaihtamatta työpaikkaa

Nea on työskennellyt useamman vuoden ajan Nordealla liiketoiminnan kehittämisen parissa. Hän oli syventänyt osaamistaan aiheen tiimoilta omatoimisesti vanhempainvapaan aikana, mutta ei tiennyt miten konkreettisesti lähtisi edistämään ura unelmiaan ja päätti siksi hakeutua MiB Helsingin mentorointiohjelmaan.

Nea sai mentorikseen Johannan, kokeneen digitaalisen markkinoinnin ammattilaisen. Johannan mentoroinnin avulla Nea löysikin oman urapolkunsa ilman, että hänen tarvitsi vaihtaa työpaikkaa.

”Loppujen lopuksi mentorimatkamme muuttui todella paljon siitä mitä ajattelin sen olevan, sillä sain kuin sainkin unelmaduunin Nordean sisältä. Sain mentoristani itselle tärkeän tukipilarin, jonka kanssa kävimme erittäin hyviä keskusteluja läpi koko ohjelman. Eri keskustelunaiheet ja tehtävät pistivät miettimään kaikkea mahdollista ajankäytöstä siihen, että koskaan ei voi tietää mitä maailmassa ja työelämässä tapahtuu.” - Nea, aktori

”Päädyin mentoriksi, koska halusin laittaa hyvän kiertämään ja olin itse ollut aiemmin aktorina toisessa ammattijärjestössä. Yllättävin, mutta positiivisin asia oli se, kuinka sopivan aktorin MiB oli löytänyt minulle: olimme kummatkin pankki- ja vakuutusalalta sekä tulimme heti todella hyvin juttuun. Lisäksi tiesimme mistä toinen puhui, koska olin itse viimeisimmät työvuodet työskennellyt samojen aiheiden parissa kuin aktorini. Mentorina oppii paljon. Se kehittää mentorin mentorointi-, vuorovaikutus-, kuuntelu-, empatia- ja opastamistaitoja. Ja mikä parasta, saa auttaa toista ammatillisessa kehittymisessä.” - Johanna, mentori


Kiinnostuitko? MiB Helsingin seuraava mentorointiohjelma käynnistyy maaliskuussa 2021 ja kestää marraskuuhun  2021. Mentorointiohjelman pääteemana on ammatillisen identiteetin vahvistaminen. Mentoreiden hakuaika on parhaillaan käynnissä. Hae viimeistään 10.1.2021, hakulomake. Mentoriksi voi hakea, vaikka et olisi MiBin jäsen.


Teksti: MiB Helsingin viestintätiimi
Kuvituskuvat: Unsplash

 


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.