Miksi vanhemmat ovat arvokkaita työntekijöitä?

Vanhemmat osaavat suunnitella työtään ja tehostaa ajankäyttöään ja tiedostavat, että työyhteisön tärkein voimavara ovat hyvinvoivat työntekijät. Tähän voi tiivistää isien ja äitien kokemuksia siitä, miten vanhemmuus on muuttanut heitä työntekijöinä. Kirjoitus on osa blogisarjaa, jossa käsitellään vanhempien havaintoja ja pohdintoja perheen ja työn yhteensovittamisessa.

1)      Vanhemmat ovat mestareita suunnitelmallisuudessa ja ennakoinnissa

minh-pham-lB9ylP8e9Sg-unsplash.jpg

Vanhemmuuden myötä konkretisoituu se tosiasia, että aika on rajallista. Tästä syystä vanhempien organisointi- ja järjestelykyvyt hioutuvat huippuunsa lasten saamisen myötä. Vanhemmat käyttävät työaikansa tehokkaasti ja hoitavat työtehtävänsä työaikana. Puolen tunnin rako kalenterissa on mahdollisuus, jolloin palaveri hoituu kävellessä paikasta toiseen tai to do -listalta ehtii hoitaa pienempiä asiakokonaisuuksia.

Koska aikaa työtehtävien hoitamiseen on rajallisesti, työt täytyy suunnitella hyvin etukäteen ja hoitaa ne pois työaikana. Työasioiden vatvominen vapaa-aikana vähenee samoin kuin työaikana “seurustelu” ellei töitä halua jatkaa kotona lasten nukkumaanmenon jälkeen. Ja kukapa haluaisi, sillä kyseessä on useasti puolisoiden välinen laatuaika, mahdollisuus hengähtää kirjan tai kissavideoiden parissa tai päivän ainoa hetki treenata.

2)      Vanhempien viestintätaidot ovat vertaansa vailla

Lavean tarinoinnin sijaan vanhempi osaa tiivistää sanomansa napakaksi paketiksi. Toistuvan harjoittelun vuoksi vanhemman ulosanti on useimmiten selkeää. Monimutkaisten syy-seuraussuhteiden kuvailu ei pelasta jälkikasvua heiltä itseltään niissä lukemattomissa tilanteissa, kun lapset testaavat rajojaan suhteessa ympäröivään maailmaan.

Erityisesti pienten lasten vanhemmat ovat lisäksi taitavia perustelemaan, miksi jokin asia ei toimi – tai toimii – sen sijaan, että he tyytyisivät osoittamaan työtapojen tai -menetelmien epäkohdat ilman ehdotuksia asian hoitamiseksi paremmin. Vanhemmilla on myös erityinen taito neuvotella asioista niin, että vastapuoli kokee keksineensä uudet, hyvät ideat itse. Tämä erityistaito yhdistettynä vanhempien sovittelukykyyn tekee heistä erinomaisia neuvottelijoita työyhteisön tiukoissa tilanteissa.

3)      Vanhemmat ymmärtävät, kuinka tärkeää on huolehtia omasta ja työyhteisön jaksamisesta

Vanhempien viestintätaidot kehittyvät rinta rinnan ei-sanan käytön kanssa. Ei-sanan sisältyminen sanavarastoon edesauttaa omaa jaksamista, sillä vanhempi tunnistaa omat rajansa aikaisempaa paremmin ja ymmärtää myös työkaverin jaksamisen tärkeyden. Lasten ansiosta useimmat vanhemmat irtautuvat työasioista täysin kotioven auetessa.

Hetkessä eläminen tukee omaa palautumista ja asettaa asiat tärkeysjärjestykseen. Armollisuuden lisääntyessä itseä ja muita kohtaan on helpompi ymmärtää, että täydellisen työsuorituksen sijaan ihan hyvä työsuoritus on riittävän hyvä. Vanhemmat tietävät, että täydellistä työsuoritusta tärkeämpää on priorisoida menestyksen kannalta oleellisimmat toiminnot. Ja kun keskittyy olennaiseen, vapautuu energiaa myös uuden luomiseen.

ashkan-forouzani-W-mg6V5lY0A-unsplash.jpg

Näiden perhe-elämän mukanaan tuomien uusien taitojen takia vanhemmat ovat arvokkaita työntekijöitä. Vaikka perheen ja työelämän yhdistämiseen liittyy myös haasteita, palaa vanhemmuuden myötä töihin paremmalla stressin- ja paineensietokyvyllä varustettu ja entistä tehokkaampi työntekijä, joka osaa nauttia elämän pienistä iloista: työskentelystä vertaistensa kanssa, rauhassa syödystä lounaasta ja wc-käynnistä ilman yleisöä.

Henna Ylikangas

Kirjoittaja on pohjalainen, väitöskirjaa viimeistelevä proviisori ja kohta kolmen pienen omapäisen tytön äiti. Henna pitää mielensä virkeänä toimimalla MiB Vaasan jäsen- ja HR-vastaavana, MiBin blogivastaavana sekä opiskelemalla puolan kieltä.

Kuvat: Unsplash


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Tavoitteenamme on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.