Mistä on hyvät hallitukset tehty?

Minkälainen mielikuva sinulla on hallitustyöstä? Tylsä, taaksepäin katsova sikarikerho? On aika päivittää käsitykset. Yritysten hallitusten keskeinen tehtävä liittyy tulevaisuuden varmistamiseen. Hallitus on yrityksen olennainen työkalu, ei vain lakisääteinen muodollinen elin, jossa istuvat samalta vuosikurssilta sotien jälkeen valmistuneet herrasmiehet, joiden ruuhkavuodet ovat muisto vain. Kokemus on toki tärkeää, mutta sitä on hyvä olla monipuolisesti.

Onko hallitusosaaminen sukupuolesta kiinni?

Keskuskauppakamarin naisjohtajakatsauksen (1/2023) mukaan Suomi pärjää varsin hyvin verrattaessa kansainvälisesti naisten osuutta pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä. Vertailun kärkimaista vain Suomessa ja Ruotsissa naisten korkea osuus on saavutettu puhtaasti elinkeinoelämän omalla itsesääntelyllä ja yhtiöiden oma-aloitteellisuudella. Muualla tulokseen vaikuttaa kiintiölainsäädäntö. Esimerkiksi Norjassa on vuodesta 2008 lähtien ohjattu lakisääteisillä kiintiöillä. Meillä hallitusjäsenten valintaa on ohjannut niin ikään vuonna 2008 voimaantullut suositus siitä, että pörssiyhtiön hallituksessa on oltava sekä miehiä että naisia. Valintamahdollisuus on siis jätetty yhtiöille, jotka valitsevat kyvykkäitä henkilöitä ja tarvitsemaansa osaamista, sukupuolesta riippumatta.

EU-direktiivi pörssiyhtiöiden hallitusten sukupuolikiintiöistä tuo mukanaan lakisäänteiset sukupuolikiintiöt myös suomalaisten pörssiyhtiöiden hallituksiin. Direktiivi edellyttää, että pörssiyhtiöiden on pyrittävä kesäkuun 2026 loppuun mennessä saavuttamaan naisten ja miesten tasapuolinen edustus yhtiön hallituksessa ja mahdollisessa hallintoneuvostossa. Hieman yli puolet suomalaisista pörssiyhtiöistä täyttää tavoitteen naisten ja miesten tasapuolisesta edustuksesta hallituksessa jo nyt. On huomattava, että kiintiödirektiivin voimaantulo ei lainkaan vähennä naisjohtajuuden ja naisten urapolkujen edistämiseksi itsesääntelyn keinoin tehtävän työn tärkeyttä. Osaajapoolin ja monimuotoisuuden on oltava riittävä niin hallitus-, johtoryhmä- kuin liiketoimintajohtotasollakin. Onkin tärkeää, että johtoryhmiin saadaan jatkossakin naisia, kun johtoryhmäpaikoilta hallituksiin kiintiöiden vuoksi siirtyvien naisten määrä mahdollisesti kasvaa.

Pk-yritysten hallitustoiminnan kehittämiseen tähtääville Hyväksytty hallituksen jäsen (HHJ)-kursseille on vuodesta 2005 lähtien osallistunut jo yli 15 500 henkilöä ja naisten osuus kurssilaisista on viimeisen kymmenen vuoden aikana kasvanut koko ajan. Myös HHJ-kouluttajissa on koko ajan enemmän naisia. Hallitustyö on dynaamista, omaa osaamista ja ajattelua uudistavaa kehittämistyötä, ja ehkä sen takia se kiinnostaa myös nuoria. HHJ-koulutuksiinkin osallistuu entistä nuorempia henkilöitä.

”Thirtysomething” ei ole enää osallistujaluettelon nuorin, vaan diversiteetti korostuu ja eri näkökulmat täydentävät toisiaan. Diversiteetti on moniulotteinen asia sisältäen muun muassa sukupuoleen, ikään, kansalaisuuteen ja osaamiseen liittyvää erilaisuutta. Tästä on hyötyä erilaisten näkökulmien löytämisessä. Monimuotoisuus onkin rikkaus hallituskokoonpanoissa!

Hallituksen jäseneksi tähtäävät haluavat kehittää osaamistaan. Mukana HHJ-koulutuksissa on eri alojen osaajia ja myös niitä, jotka tekevät tiivistä yhteistyötä hallituksen kanssa ja haluavat tuossa tehtävässä onnistua mahdollisimman hyvin. Perinteisimmän ydinjoukon osallistujista muodostavat hallitusten jäsenten lisäksi toimitusjohtajat, yrittäjät, omistajat sekä kuntaomisteisten yhtiöiden hallitusjäsenet.

Viisipäiväinen HHJ-kurssi antaa mainiot eväät hallitustyöstä kiinnostuneille ja toimii loistavasti myös verkostoitumispaikkana. HHJ-koulutuksia suositellaan mielellään eteenpäin. HHJ on ensi keväänä toistamiseen mukana Talouselämän Päättäjänaiset -tapahtumassa edistämässä naisjohtajuutta ja naisten polkua kohti hallitustyötä.

Blogin on kirjoittanut Minni Rimpioja, HM, MBA, HHJ PJ. Minni on 5- ja 8-vuotiaiden lasten äiti ja työskentelee Tampereen kauppakamarissa HHJ-koulutuskokonaisuuden parissa sekä tuulettaa ajatuksia hallitustyöstä HHJ BoardCast -podcastissa yhdessä kollegansa Susanna Keskisen kanssa.

HHJ BoardCast on kuunneltavissa:

Spotify: HHJ BoardCast | Podcast on Spotify

Youtube: HHJ BoardCast - YouTube

Lue lisää HHJ BoardCastista tästä!


Mothers in Business (MiB) ry on järjestö kaikille äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista, lisäävät hyvinvointia ja takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen.
Vuonna 2024 järjestämme ensimmäistä kertaa hallituskoulutuksen yhdessä MiBin uuden strategisen kumppanin KPMG:n kanssa. Tampereen Kauppakamarin kanssa koulutuksessa toteutetaan myös yksi HHJ-kokonaisuudesta pohjautuva moduuli hallitustyöskentelyn perusteista. Tämän lisäksi MiBin jäsenet saavat Helsingin seudun, Turun, Tampereen ja Lohjan HHJ-kurssit jäsenhintaan. Suurin alennus on Tampereella, missä MiBin jäsenet saavat HHJ-koulutuksen 30 prosentin jäsenalennuksella.

Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.