Aktiivikyselyn helmiä: Parasta MiB-aktiivitoiminnassa? Ihmiset tietenkin!

Mitä miettii MiB-aktiivi toiminnassa mukana olemisesta? Entä mikä vetää aktiivityöhön mukaan äidit, joilla muutenkin on useampi lusikka sopassa ja rauta tulessa? Me kysyimme tätä heiltä itseltään. Huhtikuussa 2018 suoritettiin jälleen yksi MiB-aktiivikysely, johon vastasi 56 % kaikista lähes 300 MiB-aktiivista.

“Upeat ihmiset, uuden oppiminen, saa hyödyntää ammatillista osaamistaan, saa kiinnostavaa tekemistä päiviin.”

Valtaosa aktiiveista on mukana paikallistoiminnassa, eli järjestää tapahtumia MiBiin kuuluvien iloksi ja hyödyksi. Kolmasosa aktiiveista on mukana valtakunnallisella tasolla. Mukaan toimintaan tullaan yleensä joko sosiaalisen median tai ystävän innoittamana.

MiB-kuva-2018.jpg

MiBistä haetaan lähinnä verkostoitumismahdollisuuksia ja uusia tuttavuuksia, mutta moni lähtee mukaan toimintaan myös voidakseen kehittää itseään ja omaa osaamistaan.

“Ihanat naiset! Oman osaamisen kehittäminen ja ideoiden toteuttaminen. Verkoston kasvattaminen.”

Muita syitä aktiivitoimintaan liittymiseen löytyy muun muassa halusta päästä vaikuttamaan yhteiskunnalliseen toimintaan ja tasa-arvotyöhön.

“Upea porukka, olla osa jotain isompaa ja edistää niin paikallistason toimintaa kuin vähintään välillisesti yhteiskunnallisiakin asioita.”

Viime vuoteen verrattuna työssäkäyvien mibiläisten määrä on noussut jonkin verran. Kuluvan vuoden kyselyn mukaan 35 % aktiiveista on perhevapaalla, viime vuonna vastaava luku oli 48 %. Noin puolet työskentelee joko koko- tai osa-aikaisesti.

Keskeisiä lukuja:

82 % pitää toimintaa antoisana tai erittäin antoisana
59 % aktiiveista osallistuu toimintaan päivittäin tai viikottain
49 % aktiiveista on ollut mukana toiminnassa yli vuoden
6 % on ollut mukana yli kaksi vuotta

Aktiivi voi toteuttaa haaveitaan

MiB-aktiivi voi olla mukana paikallisjaostossa tai valtakunnallisessa tiimissä, jolla on oma vastuualueensa toiminnassa.

Aktiivitoiminnassa mukana oleva mibiläinen voi päästä toteuttamaan ei vain muiden toiveita, vaan myös omia haaveitaan. Esimerkiksi paikallisaktiivina pääsee vaikuttamaan siihen, millaisia tapahtumia MiB järjestää. Tapahtumia järjestävänä aktiivina voi järjestää sellaisia tilaisuuksia, jotka kiinnostavat itseä sekä mahdollisesti myös monia muita.

“Parasta on mukavien, aikaansaavien ja ammattitaitoisten naisten kanssa yhdessä tekeminen, sparrailu ja elämän tilanteen jakaminen. Mahtavaa on myös se, että jos haluaa itse oppia jostakin aiheesta tai kuulla jotakuta puhujaa, voi järjestää tapahtuman aiheesta tai pyytää kyseistä henkilöä esiintyjäksi.”

MiBin toiminta on siis hyvin pitkälti aktiiviensa näköistä. Jokainen meistä tuo pienen palan itseään toimintaan omien kiinnostuksen kohteiden, oppimishalun ja innon kautta.

Aktiivitoiminta kehittyy kyselyiden avulla

Aktiivitoiminnassa on paljon hyvää, mutta totta kai kehittämiskohteitakin löytyy. MiB-aktiiveille tyypillisesti kehitysehdotuksia tuli kyselyn yhteydessä runsaasti. Yksi keskeinen näistä toiminnan kehittämisen paikoista on tiedon siirtäminen vanhoilta uusille aktiiveille.

Kuten kaikissa organisaatiossa hiljaisen tiedon katoaminen aktiiviuransa lopettavien myötä pitäisi pystyä ehkäisemään. Se onnistuu vain hyvän perehdytyksen avulla ja tähän MiB-aktiivit pyrkivät nyt panostamaan.

Hiljaisen tiedon säilyttäminen ja onnistunut perehdytys pitävät myös yllä aktiiveja yhdistävää hyvää ja innostavaa ilmapiiriä ja hitsaa tiimit ja verkostot yhteen. Uusi aktiivi ei jää tyhjän päälle, vaan hän saa kaiken tarvittavan avun, jotta toiminta tuntuu mielekkäältä ja yhteisölliseltä.

Kiinnostaako sinua liittyä mukaan ja aloittaa ura MiB-aktiivina? Ole rohkea ja aktivoidu!

Teksti: Laura Kyllönen, tuore aktiivi ja Mibin viestintä- ja markkinointitiimissä sisältötiimin vetäjä, työskentelee rahoitusalalla sisällöntuottajana.

Sitaatit ovat aktiivikyselyn avoimista vastauksista poimittuja helmiä.

Sopimuksista sekä äitiyden ja työn yhdistämisestä asianajoalalla

 

Kävin puhumassa MiB ry:n tilaisuudessa Tampereella sopimuksista ja sopimusoikeudesta. Aihe on kaikille varmasti tuttu, sillä jokainen meistä joutuu tekemisiin erilaisten sopimusten kanssa, niin työelämässä kuin työajan ulkopuolella. Silti sopimusoikeuden yleisten oppien vaikutukset saatetaan epähuomiossa helposti sivuuttaa ja jälkikäteen monet harmittelevat, että kunpa olisin tämänkin asian ymmärtänyt ottaa huomioon. Kun erilaisia sopimuksia laatii, muokkaa ja kommentoi työkseen, ja olen myös nähnyt kuinka sopimuksiin liittyviä riitoja on ratkaistu oikeudessa asti, uskallan väittää tietäväni sen, mitä sopimusten solmimisessa vähintään kannattaisi huomioida. Turhaa juristijargonia välttäen, keräsin yhteen keskeisimpiä seikkoja sopimuksiin liittyen.

 

Mitä sopimuksissa siis kannattaa olla ja mitä niiden tekemisessä kannattaa ottaa huomioon?

Mieti mikä sopimus on kyseessä ja mitä haluat. Se, kuinka paljon voit vaikuttaa sopimuksen sisältöön, riippuu ensinnäkin sopimustyypistä ja aiheesta. Jokainen meistä on varmastikin ollut tilanteessa, jossa iso yritys tarjoaa vakiosopimusehtojaan ja et saa esimerkiksi tietokoneen päivitystä tms. tehtyä, ellet hyväksy kyseisiä ehtoja (joita kukaan harvemmin edes lukee). Aina ei siis ole mahdollista vaikuttaa sopimukseen ja sen ehtoihin, sillä vaihtoehtona tilanteessa on, ettet solmi sopimusta olleenkaan. Suomessa vallitsee sopimusvapaus, mikä tarkoittaa lähtökohtaisesti sitä, että saat vapaasti tehdä sopimuksia, saat valita sopimuskumppanisi suht vapaasti, saat päättää sopimuksen sisällöstä vapaasti ellei siitä ole toisin ja erikseen muuta säädetty. Määrämuotoinen sopimus kun edellyttää tietyn määrämuodon täyttymistä ollakseen pätevä. Koska lähes kaikesta voidaan sopia, kysymys kuuluukin mistä kannattaa sopia ja miten?

Jos kyse on esimerkiksi työsopimuksesta tai sopimus jostakin suuresta hankinnasta, kannattaa miettiä mitä oikeasti haluaa ja tarvitsee sekä mihin on valmis ryhtymään, ja pyri laatimaan sopimus siten, että sen toteuttaminen on molempien osapuolten kannalta mielekästä. Aina ei valitettavasti saa juuri sitä ideaalisinta ehtoa tai siinä määrin kuin haluaa, mutta kannattaa myös miettiä mihin rajaan asti on valmis tulemaan vastaan ja pyrkiä perustelemaan kantansa. Kultainen keskitie voi löytyä, kun osaa esittää asiansa hyvin ja ymmärrys toista osapuolta kohtaan helpottaa mahdollisen kompromissin hyväksymisessä. Sopimukset yleensä syntyvät neuvotteluprosessin tuloksenaja tästä syystä on hyvä tiedostaa, mitä on tekemässä ja miksi, ja mitä siitä seuraa.

Aiesopimus, esisopimus, sopimus. Ymmärrä mikä ero eri sopimustyypeillä on. Aiesopimus nimensä mukaisesti kertoo osapuolten aikomuksesta sopimuksen tekemiselle, mutta se ei kuitenkaan velvoita osapuolia samalla tavalla kuin sopimus. Esisopimus puolestaan velvoittaa jo osapuolia sopimuksen tekemiseen, mutta jonkin ehdon, luvan tms. täyttyminen saattaa olla edellytyksenä lopulliselle sopimukselle. Aie- ja esisopimuksissa saatetaan sopia aikataulusta, salassapidosta ja tietojenvaihdosta. Esisopimuksen ja sopimuksen rikkomisesta voi aiheutua jokin seuraamus, kuten sopimussakko, ennakkomaksun menettäminen tai jopa vahingonkorvausvelvollisuus.

Tunne sopimuskumppanisi ja tiedä kenen kanssa olet laatimassa sopimusta ja miksi. Tämä on juridisestikin hyvä tiedostaa, sillä väärän tahon kanssa tehty sopimus voidaan katsoa pätemättömäksi. On hyvä tiedostaa muun muassa onko henkilöllä esimerkiksi valtuutus solmia kyseinen sopimus, tarvitaanko hallituksen päätöstä tai onko henkilö varmasti oikeustoimikelpoinen. Riippuen siitä, onko osapuolina yrittäjät vai yksityishenkilöt, asetelma ja lainsäädäntö on erilainen ja sopimusosapuolilla saattaa olla suoraan erilaisia lainsäädännöllisiä velvoitteita, joista ei voida niin vaan poiketa, ja mikä vaikuttaa olennaisesti sopimuksen sisältöön ja ehtoihin.

Mieti käytätätkö mallipohjaa, yleisiä ehtoja vai teetätkö sopimuksen kokonaan ammattilaisella. Tämäkin riippuu hyvin paljon siitä, mikä sopimus on kyseessä, vaatiiko se jotakin tiettyä määrämuotoa ja millaiset ovat alan yleiset ehdot. Valmis mallipohja voi olla edullisin vaihtoehto, jos vaan osaa valita sen oikean ja sopivimman. Myös yleiset ehdot voivat toimia hyvin, jos tietää miten niitä hyödynnetään, sillä pelkkä niihin viittaaminen ei riitä. Yleensä sopimuksissa on ja käytetään myös erityisehtoja, ja täytyy olla tarkkana senkin suhteen missä järjestyksessä mitäkin ehtoja sovelletaan. Tästä syystä sopimuksen tarkistuttaminen ammattilaisella kannattaa, mikäli sopimuksen sisältö yhtään mietityttää. Epäselvää sopimusehtoa voidaan tulkita laatijansa vahingoksi ja tyhmyydestä helposti sakotetaan.

Sopimuksen minimirunko on usein seuraavanlainen:

  • sopijapuolet

  • sopimuksen tausta ja tarkoitus

  • soveltamisala

  • varsinaiset sopimusehdot (velvollisuudet, viivästys- ja virhetilanteet, salassapito, kilpailukielto)

  • voimassaolo, sopimuksen päättäminen

  • riidanratkaisua koskevat ehdot

  • päiväys ja allekirjoitus

Tämän sopimusrungon ympärille kirjataan kaikki tarpeellinen ja olennainen osapuolten tahtotilan mukaisesti. Helppoa vai mitä? Paitsi jos niitä vaihtoehtoja ja tilanteita on paljon, eikä ole varma siitä, miten sopimus turvaa ne omat intressit. Sopimuksissa kyse on usein nimenomaan riskienhallinnasta ja sopimuksilla voidaan ennakoida erilaisia epäedullisia tilanteita. Hyvä sopimussuhde voi jatkua epämieluisista tilanteista huolimatta, jos osapuolet ovat varautuneet sopimuksessa erilaisiin tilanteisiin ennakolta ja sopimuksesta esimerkiksi löytyy kohta, jonka mukaan toimitaan tietyssä ongelmatilanteessa. 

Kannattaa vielä muistaa, että sopimusten tulkinta on oma lajinsa, mikä saattaa tulla myöhemmin vastaan, jos sopimus on liian epäselvästi laadittu tai tulkinnanvarainen. Siinä vaiheessa mm. osapuolten tai alan käytännöstä voidaan hakea tukea tulkinnalle. Osapuolten tarkoitus ratkaisee, mutta sen osoittaminen voi tuoda omat haasteensa. Tästäkin syystä kaikesta on hyvä sopia kirjallisesti, vaikka suullinen sopimus olisi yhtä pätevä kuin kirjallinenkin.

 

Millaista on äitiyden ja työn yhdistäminen asianajoalalla?

Kerroin tilaisuudessa myös siitä, millaista on olla kahden pienen lapsen äiti alalla, jossa työpäivät voivat venyä ja muuttuvat työtilanteiden mukaan. Olen ollut asianajoalalla koko juristiurani enkä tiedä juuri muusta. Käräjäoikeuden määräpäivät, asiakkaiden tarpeet ja toimeksiantotilanne määrittelevät työaikatauluni. Välillä on vaan enemmän töitä, ja ei istunnosta tai neuvottelusta niin vaan lähdetä kesken asian käsittelyn. Se miten perheen ja työn yhdistäminen onnistuu, riippuu oman kokemukseni ja kollegoiden kertoman perusteella pitkälti työpaikasta. Onneksi nykyinen työnantajani Asianajotoimisto Fenno on tässä suhteessa mahtava, sillä saan olla sekä hyvä äiti että hyvä juristi, tinkimättä kummastakaan valitsemastani roolista. Hyvä puoli tällä alalla on siinä, että työaikoja pystyy myös järjestelemään suht hyvin omien menojen ja lasten aikataulujen mukaan, jos vaan työnantaja sen sallii. Välillä vien lapseni vähän myöhemmin hoitoon ja välillä haen heidät aikaisemmin, ja kotoa käsin pystyn tarvittaessa tekemään hyvin töitä. 

En voisi toivoa lapsilleni parempaa isää, sillä puolisoni osallistuu tasapuolisesti lastemme hoitamiseen. Yksin en tähän välttämättä pystyisi ja olen kiitollinen siitä, että minulla on myös hyvä tukiverkosto lähellä, joka auttaa tarpeen tullen. Vitsailin aikoinani, että perustamme perheen, kun oma äitini jää eläkkeelle ja niinhän siinä sattumalta kävikin. Puolisoni työnantaja on onneksi myös perhemyönteinen (vaikka miesvaltainen ala), mutta mieheni vuorotyö tuo puolestaan omat haasteensa arkeemme. Vaikka tämä arki on välillä melkoista aikataulujen yhteensovittamista ja kiireet painavat, pyrin kuitenkin aina siihen, että kun olen perheeni kanssa en tee tai ajattele työasioita, vaan pyrin olemaan läsnä siinä hetkessä ja sen ajan, jonka vietämme keskenämme. Toistaiseksi kaikki on mennyt hyvin, enkä ole edes nähnyt syytä tehdä asioita toisin.

Olen ymmärtänyt, että asianajoala elää tällähetkellä tietynlaisessa murroksessa, vanhempi sukupolvi väistyy ja nuoremmat tuovat mukanaan modernia ajattelua, mihin kuuluu myös perhemyönteisyys. Ala myös vähitellen naisvaltaistuu. Itse haluan tuoda esiin ja olla esimerkkinä siinä, että juristi voi saada myös perheen ja lasten äiti voi palata yhtä osaavana takaisin työelämään siinä missä isäkin. Suoritin myös asianajotutkinnon loppuun ollessani äitiyslomalla, koska tiesin palaavani takaisin työelämään ja asianajoalalle vauva-ajan jälkeen. Uskallan jopa väittää, että äitiyden myötä olen parempi työssäni, sillä ajatusmaailma muuttuu ja kehittyy lasten myötä ja tehokkuus saa kokonaan uuden merkityksen. Toivottavasti viimeistään muutaman vuoden kuluttua kenenkään ei tarvitsisi epäillä asianajajan ammatin ja äitiyden yhdistämistä, ja uraäiti on yhtä hyvä äiti siinä missä kotiäitikin. 

 

PäiviH-ja-lapset.jpg

Kirjoittaja: Päivi Heinonen 

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/päivi-heinonen-033534137

Kirjoittaja työskentelee Asianajotoimisto Fenno Oy:ssä, on koulutukseltaan oikeustieteen maisteri sekä asianajaja ja hän on 3,5-vuotiaan pojan ja 1,3-vuotiaan tytön äiti. Päivi on itsekin MiBin jäsen ja toimii nykyään myös vapaaehtoisena aktiivina Tampereella.

Esihenkilö, palaako työntekijä perhevapailta? Näillä viidellä vinkillä onnistut!

 

Koulujen lukuvuosi on alkanut, ja päiväkodit ovat aloittaneet toimintansa kesätauon jälkeen. Päivähoidon aloitus on edessä monessa perheessä, kun tuhannet vanhemmat palaavat perhevapailta takaisin työpaikoilleen. Uraäitien yhdistys Mothers in Business MiB ry:n edunvalvonnan ohjelmapäällikkö Kristiina Paavola keräsi viisi parasta vinkkiä perhevapailta paalavan vanhemman työnantajalle.

 

Varaa aikaa paluukeskusteluun

“Muutamaa kuukautta ennen paluuta tai viimeistään sen yhteydessä pidetään kehityskeskustelun tapainen paluukeskustelu. Keskustelussa sovitellaan yhdessä töihinpalaajan työaikaa, toimenkuvaa ja työmäärää. On tärkeää, että käydään läpi selkeät etätyökäytännöt ja  työaikojen liukumasäännöt. Toimenkuvassa tapahtuneet muutokset voivat olla olemassa myös organisaation muutosten puolesta ja on tärkeää käydä läpi erilaisten muutosten vaikutus työtehtäviin. Samalla voidaan päivittää koulutustarpeet ja yleensä muuttuneet kiinnostuksen kohteet”, Paavola summaa.

 

Perehdytä käytännön asioihin

“Varsinkin tällöin, kun työntekijä on ollut poissa useamman vuoden, tulisi perehdytys järjestää samoin kuin uudelle työntekijälle. Tässä voidaan hyödyntää esim. uuden työntekijän check-list tyyppistä käytännön ohjeistusta. Työn sujuminen voi olla hyvin pienistä asioista kiinni. Työntekijää auttaa, kun salasanat, avaimet, ruokailut, muutokset organisaatioissa, työvälineet, uudet ohjelmistot, uudet toimitilat ja ihan vaikka oma työpiste ovat selkeästi ohjeistettu”, ohjeistaa Paavola.

 

Työyhteisön pelisäännöillä on merkitystä

“Kollegat ja toimintatavat muuttuvat, joten myös työyhteisön kanssa kannattaa päivittää työpaikan käytäntöjä ja työtehtäviä. On kaikkien etu, että palaava työntekijä osaa toimia tehtävissään ja työyhteisössään oikealla tavalla ja omaksuu päivitetyt käytännöt.  Tässä kohdin on myös hyvä sopia sujuvat sijaistuskäytännöt mikäli työntekijä tarvitsee esimerkiksi tilapäistä hoitovapaata. On tärkeää, että työyhteisössä noudatetaan toisaalta myös tasapuolisuutta, koskien esim. joustoja, lomia ja epätyypilliset työaikoja”, Paavola painottaa.

 

Tutustu lainsäädäntöön ja henkilöstöhallinnon käytäntöihin

“Tässä on jo lähtökohtaisesti tärkeää, että esimies perehtyy lainsäädäntöön vaikka yhdessä henkilöstöhallinnon kanssa. Muutoksia perhepolitiikassa, etuusjärjestelmässä ja työehtosopimuksissa tapahtuu vuosittain. Tämä kokonaisuus on hyvä myös lähiesimiehen tuntea. Palannut työntekijää ei saa kohdella perhevelvoitteiden ja oikeuksien takia kuitenkaan epäedullisemmin”, muistuttaa Paavola.

 

Onnistu esimiehenä!

“On tärkeää, että esimies ymmärtää ja tukee aidosti työntekijän muuttunutta elämäntilannetta ja ottaa sen huomioon johtamisessa ja koko työyhteisössä. Kyse voi olla ihan pienistäkin eleistä. Ja mikä kaikkein tärkeintä, esimiehen kannattaisi tuoda esiin, että palannut työntekijä on tervetullut ja odotettu”, kannustaa Paavola.

 

Kristiina Paavolan mukaan yhä useampi yritys on ottanut perheystävälliset käytännöt osaksi henkilöstöpolitiikkaa.

“Perheystävällisyydellä on todistetusti positiivista vaikutusta niin työhyvinvointiin kuin yrityksen julkiseen kuvaan. Lisääntynyt työhyvinvointi ja positiivinen yrityskuva vaikuttavat myös vääjäämättä lopulta yrityksen tulokseenkin.”

Perhetilanteiden huomioimisen tarve yritysten käytännöissä ja asenteissa on yhä kasvamassa, koska työntekijät saavat lapsia yhä vanhempina. Monet työntekijät ovat perheellistyessään jo hyvinkin vastuullisissa tehtävissä.

“Jos työpaikaltasi ei vielä löydy toimintamallia perhevapailta palaavan työntekijän vastaanottamiseksi takaisin, niin nyt on hyvä aika laatia sellainen. Hyödyt ovat molemminpuoliset. Hyvin hoidettu paluu saa työntekijän nopeammin takaisin työn pariin sekä sitouttaa ja innostaa työntekijää työhön”; Paavola päättää.

Mothers in Business MiB ry on vuonna 2014 perustettu lähinnä korkeasti koulutettuja äitejä yhdistävä verkosto. Yhdistyksellä on noin 3900 jäsentä ja yhdeksän paikallisjaostoa. Yhdistys tukee jäseniään työn ja perheen yhteensovittamisessa, tarjoaa mahdollisuuksia osaamisen kehittämiseen, verkostoitumiseen ja uralla etenemiseen, sekä edistää äitien asemaa ja perhemyönteisyyttä työelämässä ja yhteiskunnassa.

Ota kaikki irti verkostoista! Näin MiB ry vauhditti yrityksemme starttia

 

Ennen äitiyslomia ja niiden aikana velloin pitkään epämääräisessä työhön liittyvässä tuskassa. Tein freelance-toimittajana unelmatyötäni, mutta toisaalta työni oli pysynyt pitkään hyvin samanlaisena. Tuntui, että maailma ympärillä digitalisoituu, mutta itse vain naputan tekstiä kuten toimittajat vuosikymmeniä aikaisemminkin. En halunnut pudota kelkasta. Halusin myös tuloja muualtakin kuin suhdanneherkästä lehtimaailmasta. Enää piti keksiä, mistä uusi suunta löytyisi.

Itse pähkäilin pitkään, mitä se ’jokin muu’ oikein voisi olla. Kävin ammattiliittojen, yritysverkostojen ja oppilaitosten koulutuksissa. Opettelin tiedottamisen perusteita ja harjoittelin tekemään mobiilivideoita. Heikkona hetkenä harkitsin jopa hyppäämistä insinööriopintoihin.

Moni nainen pohtii äitiysloman aikana suhdetta työhönsä. Haluanko vanhempainvapaan jälkeen jatkaa aikaisemmassa työpaikassani? Millainen työ vastaisi paremmin arvojani? Olisiko työllistyminen helpompaa, jos vaihtaisin alaa tai opiskelisin lisää?

Mothers in Business -verkosto voi parhaimmillaan auttaa valtavasti tällaisissa pohdinnoissa. Nyt kerron, kuinka MiB auttoi eteenpäin yritystä, jonka perustin vanhempainvapaalla yhdessä kollegani kanssa.

 

Kirjoittaminen työelämässä yhä tärkeämpää

Syksyllä 2015 istuimme toimittaja- ja äitikollegani Sanna Seväsen kanssa kuuntelemassa yrittäjille suunnattua puheenvuoroa bloggaamisesta. Puhuja ei käsitellyt blogiteksien kirjoittamista, ja tilaisuuden jälkeen ehdotimme Sannan kanssa, että voisimme pitää vastaavan setin blogien kirjoittamisesta. Järjestäjä innostui aiheesta, mutta ajankohta jäi auki, sillä odotimme molemmat toista lastamme. 

Vuoden kuluttua lupaamamme kirjoituskoulutus tuli uudelleen mieleen. Ymmärsin, että aiheessa on aineksia paljon enempäänkin kuin yhteen aamupalatilaisuuteen. Me kaikki kirjoitamme työelämässä enemmän kuin koskaan ennen – blogipostauksia, somepäivityksiä, sähköposteja, uutiskirjeitä, ohjeistuksia, raportteja ja pikaviestejä. 

Digimaailmassa joka kanava tulvii viestejä, joten selkeiden ja napakoiden viestien kirjoittaminen on valtti. Kirjoitustaitoa on pitkään pidetty töissä itsestäänselvyytenä, vaikka vain harva on viestintä- tai markkinointialan ammattilainen. Kun kirjoittamiseen on selkeät työtavat, teksti syntyy jouhevasti. Kun teksti on kirjoitettu hyvin, myös lukijan aikaa säästyy, kun kirjoittajan ajatus aukeaa ensilukemalla. 

Sanna oli helppo innostaa mukaan käynnistämään työelämän kirjoituskoulutuksiin erikoistunutta yritystä. Kun pohdiskelin verkostoilleni tällaisen palvelun tarvetta, MiBin silloinen puheenjohtaja Heini Wallander pyysi meitä pitämään ensimmäisen koulutuksen Tampereen MiB-äideille. Ehdotus kauhistutti ja innosti yhtä aikaa, mutta tiesimme, että tähän on pakko tarttua. 

Muutamassa kuukaudessa ja melkoisella vauhdilla syntyi Kide – digiajan kirjoituskoulu. Mietimme kuntoon paitsi koulutuksen sisällöt, myös visuaalisen ilmeen ja verkkosivumme. Palaveerasimme usein sillä aikaa, kun kuopus nukkui päiväunia. Toukokuussa 2017 ensimmäinen koulutuksemme oli valmis ja pidimme after work -tilaisuuden tamperelaisille uraäideille.

Ilman Heinin ehdotusta yrityksen käynnistämiseen olisi mennyt huomattavasti kauemmin. Olisimme ensin viilanneet suunnitelmat ja laskelmat kuntoon ja alkaneet vasta paljon myöhemmin pohtia, mistä saamme ensimmäisen asiakkaamme. 

 

MiB auttaa eteenpäin

Latvasta puuhun -taktiikka on välillä pakottanut haukkomaan henkeä, mutta reilu vuosi ensimmäisen koulutuksen jälkeen on pakko todeta, että olemme saaneet paljon aikaiseksi.  

Olemme muun muassa auttaneet automaatioteknologiafirma Fastemsia yritysblogin perustamisessa. Sparrasimme usean koulutuksen verran Puolustushallinnon rakennuslaitoksen johtoryhmää intranet-tekstien kirjoittamisessa. Kevään aikana kolmelle kirjoittamisen verkkokurssillemme osallistui yli 350 eri alojen ammattilaista: yrittäjiä, virkamiehiä, tutkijoita, juristeja, psykologeja, ekonomeja ja viestijöitä. Asiantuntijablogin kirjoittamiseen tähtäävällä Osaaminen esiin! -verkkokurssilla on myös paljon oman uransa murrosvaiheessa olevia.

Työelämän uuden suunnan etsiminen on parhaimmillaankin työlästä, pahimmillaan tuskaista. Omalla kohdallani vei kolme vuotta ennen kuin palaset loksahtivat paikoilleen. Neuvoni muille vastaavassa tilanteessa oleville on pysyä sekä aktiivisena ja toiveikkaana: käydä kiinnostavissa tilaisuuksissa sekä puhua toiveistaan, niistä jäsentymättömistäkin, uusille ja vanhoille kontakteille.

 

Mari-Valkonen-Kide-400x600.jpg

Kuva: Marjaana Malkamäki

Mothers in Business tarjoaa mielettömiä mahdollisuuksia uuden uran etsijöille: tapahtumia,verkostoja, vertaistukea sekä mahdollisuuden aktiivijäsenenä kokeilla uudenlaisia vastuita. Toimintaa ympäröi mahtava tsemppihenki ja myönteisyyden ilmapiiri, joka saa uskomaan, että itsestä on vaikka mihin.

Inspiroivaa alkavaa syksyä kaikille uuden suunnan etsijöille!

Mari Valkonen on kahden pienen lapsen äiti, MiB-aktiivi, toimittaja, kirjoituskouluttaja ja yrittäjä digiajan kirjoituskoulu Kiteessä. Lisätietoja koulutuksistamme löytyy osoitteista www.kidekoulu.fi ja www.osaaminenesiin.fi.   

Stressinhallinnan tärkeys hektisessä lapsiperhearjessa

 

Lapsiperhearjen pyörittäminen on ihanuudestaan huolimatta usein raskasta ja vaatii todellisia multitasking-taitoja, jaksamista sekä sietokykyä monenlaista epäjärjestystä kohtaan. Työn ja perhe-elämän yhdistäminen tuovat väkisinkin elämään paljon hektisyyttä ja aikapainetta, ja sitä myötä stressiä. Tunnollisina vanhempina työnnämme herkästi omat tarpeemme syrjään, ja itsestä huolehtimisesta tulee toissijaista lapsista huolehtimisen ollessa etusijalla.

20180722_101340-768x1024.jpg

Kiireen ja oman ajan puutteen lisäksi monilla meistä on tunneperäistä taakkaa kannettavanamme johtuen joko kaukaisista lapsuusajan kokemuksista ja/tai sen jälkeisistä raskaista elämänkokemuksista. Huomionarvoista lapsuusajoilta peräisin olevissa traumoissa on se, että ne eivät välttämättä ole nykyisen aikuisenmielemme näkemyksen mukaan suuria, mutta sillä hetkellä kun ne ovat syntyneet, meidän lapsenmielellemme ne ovat olleet merkityksellisiä. Menneet ja nykyiset traumaattiset kokemukset varastoituvat kehoomme aiheuttaen ajan myötä ongelmia, jos emme pura niitä pois kehostamme. Lisäksi kaikilla näillä traumoilla on taipumusta alitajuntaisesti siirtyä sukupolvesta toiseen niin kauan kuin emme käsittele omia ongelmiamme ja laita pistettä pahimmillaan sukupolvia kestäneelle pahoinvoinnille. Ikävä tosiasia siis on, että siirrämme omat ongelmamme lastemme kannettavaksi, jos emme kykene niitä itse ratkaisemaan; tämä tuo vanhemmuuteen aivan uudenlaisen vastuun pitää huolta myös itsestämme.

 

Lasten hyvinvoinnin taustalla on hyvinvoivat vanhemmat

Kiireen, henkisen tunnekuorman ja muiden mahdollisten tekijöiden aiheuttama stressi suistaa meidät herkästi negatiiviseen itseään ruokkivaan kierteeseen, jossa stressi johtaa väsymykseen, heikentyneeseen ravitsemukseen ruokailun muuttuessa epäterveellisemmäksi ja epäsäännöllisemmäksi sekä lopulta niin fyysiseen kuin psyykkiseenkin oireiluun ja sairastumiseen. Tämä vaikuttaa epäedullisesti meihin itseemme, mutta sen lisäksi myös lapsiimme. Väsyneenä emme jaksa panostaa siihen, että lapset saavat syödäkseen terveellistä kotiruokaa ja lasten natinat ohitamme herkemmin antamalla heille periksi oli sitten kyse peliajan pidentämisestä, nukkumaanmenon myöhästämisestä tai mistä muusta heidän hyvinvointiinsa kielteisesti vaikuttavasta asiasta tahansa.

On siis sanomattakin selvää, että kyetäksemme tarjoamaan lapsillemme hyvinvoivan ja onnellisen lapsuuden, on meidän tärkeää ensin pitää huolta itsestämme. Tämä taas vaatii sitä, että meillä on käytössämme työkaluja stressin hallitsemiseksi. Näillä työkaluilla pystymme kääntämään stressin ja väsymyksen kierteen itseämme voimaannuttavaksi kierteeksi, joka väsymyksen sijasta ruokkii jaksamista ja hyvää oloa niin omassa kuin koko perheemmekin elämässä.

 

Palauta energia elämääsi

Itsestäsi huolenpitämiseksi ei riitä, että syöt terveellisesti, jos samaan aikaan kärsit stressistä.  Stressi suistaa autonomisen hermostomme pois tasapainosta ja sillä on vaikutuksensa kaikkialle kehoomme. Näin ollen stressi on paljon laaja-alaisempi ilmiö kuin mitä olemme tottuneet siitä ajattelemaan ja sen vuoksi hyvinvoinnin edistämisen ja sairauksien ennaltaehkäisyn tulisi aina lähteä stressin minimoimisesta, hallitsemisesta ja purkamisesta ulos kehostasi. Olen itse kokenut elämässäni suuria stressitekijöitä ja oppinut hallitsemaan niitä; tämän myötä olen saavuttanut aivan uudenlaisen energisyyden ja ilon elämääni. Tämä on synnyttänyt minussa suuren halun auttaa myös muita voimaan paremmin.

Olen kahden pienen lapsen äiti ja joogaan, meditaatioon ja funktionaaliseen ravitsemukseen erikoistunut hyvinvointivalmentaja. Autan ihmisiä ottamaan stressin hallintaan omassa elämässä, vapauttamaan sisäisiä voimavaroja mielenhallinnan keinoin sekä edistämään hyvinvointia terveellisen ravitsemuksen keinoin. Tavoitteena on tasapainoinen keho ja mieli, jonka myötä mm. pääsee irti erilaisista riippuvuuksista, nukkuu paremmin, saa helpotusta kiputiloihin sekä masennus- ja ahdistusoireisiin, tai asteittain pääsee kohti ihannepainoa ja saa energisen ja iloisen mielen takaisin.

 

MiB-tilaisuudet

Torstaina 9.8. pidän mibiläisille MiB After Work -hyvinvointiluennon aiheesta ’Stressinhallinta – näin minimoit stressiä arjessasi’. Luento on osa kolmiosaista Väsymyksestä energiseen elämään (VEE) -luentosarjaa, jonka muut luennot käsittelevät mielenhallintaa (19.9) ja suoliston kunnostusta ravitsemuksen keinoin (3.10). Tilaisuudet myös streamataan, ja ne löytyvät Facebookista MiB jäsenet valtakunnallinen -sivulta kahden viikon ajan tilaisuuksien jälkeen.

 

20180705_200645-323x400.jpg

Kirsi Kautiainen on kahden pienen lapsen äiti ja hyvinvointivalmentaja.

Facebook: https://www.facebook.com/palautaenergiaelamaasi

Instagram: @kirsi_wellnessmother

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/kirsi-kautiainen-70b6042/