“Urakehitys pysähtyi perhevapaisiin” - Uraäitien järjestö vaatii hallitusta puuttumaan tiukemmin perhevapaa- ja raskaussyrjintään

Mothers in Business järjestön jäsenistöstä jopa 42 prosenttia on kertonut kohdanneensa syrjintää tai epäasiallista kohtelua työelämässä perheellistymiseen liittyen. Syrjintä on tyypillisesti raskaussyrjintää tai perhevapailta palaamiseen liittyvää syrjintää ja epäasiallista kohtelua. Syrjinnän kitkemiseksi tarvitaan lainsäädännön täsmentämistä ja ennakkoluulojen kitkemistä.

Urastaan kiinnostuneiden äitien järjestö Mothers in Business vaatii yhdessä palkansaajajärjestöjen SAK, STTK ja Akava sekä Naisjärjestöjen keskusliiton ja Monimuotoiset perheet -verkoston kanssa hallitusta puuttumaan tiukemmin raskaussyrjintään sekä parantamaan perhevapaalta palaavien työsuhdeturvaa.

Perhevapaa- ja raskaussyrjintä pitävät vuodesta toiseen naisia varpaillaan työmarkkinoilla. Esimerkiksi Tasa-arvovaltuutetun neuvontapuhelimeen tulevista työelämää koskevista puheluista yli puolet koskee syrjintää raskauden tai perhevapaan perusteella. 

Mothers in Business MiB ry:n jäsenkyselyn (n=621, 9/2020) vastaajista jopa 42 prosenttia kertoo kohdanneensa syrjintää tai epäasiallista kohtelua työelämässä elämäntilanteensa perusteella.  

“Syrjintää tapahtuu tyypillisesti työnhakutilanteessa, jossa kysellään perheeseen liittyviä suunnitelmia tai jopa keskeytetään rekrytointiprosessi raskausuutisten jälkeen” kertoo MiB ry:n toiminnanjohtaja Annica Moore. “Toinen tyypillinen tilanne liittyy haasteisiin työtehtävien säilymisessä sekä ura- ja palkkakehityksessä perhevapailta palattaessa.”

Naiset kohtaavat työelämässä myös vähättelyä miehiä selvästi useammin. Tasa-arvobarometri 2017:n mukaan vähättelevää ja yliolkaista kohtelua oli kokenut 27 prosenttia naisista ja yhdeksän prosenttia miehistä.

“Jäsenten vastauksissa voi lukea kuinka perhevapailta palatessa henkilön osaamista vähätellään, raskaana ja perhevapaailla olevia nimitellään selän takana ja urallaa etenemisen tai kouluttautumisen mahdollisuuksia evätään” Moore toteaa. “Nämä kokemukset kertovat työelämän perheystävällisyyden olevan edelleen melko kaukainen tavoite”, Moore jatkaa. 


Moni kokee urakehityksen tyssäävän perhevapaisiin

Kyselyn vastausten perusteella työelämässä esiintyy edelleen paljon virheellisiä ja haitallisia uskomuksia äitien osaamisesta ja kyvykkyydestä yhteensovittaa uraa ja perhe-elämää. 

Saatetaan olettaa, ettei perheellinen työntekijä pysty tekemään matkatyötä tai että perhevapaalta palaava ei halua vastaanottaa vaativia työtehtäviä. Moni kyselyn vastaajista kokeekin urakehityksensä tahtomattaan pysähtyneen perhevapaisiin. Perhevapaalta palaavalle ei esimerkiksi tarjota enää samantasoisia tehtäviä kuin aiemmin tai entiset työtehtävät ovat siirtyneet sijaisten hoidettavaksi

“Myös varsinainen raskaussyrjintä on edelleen vakava ongelma”, Annica Moore kertoo. “Erityisesti määräaikaisissa työtehtävissä työskentelevien asema on heikko, sillä määräaikaisia työsuhteita jätetään jatkamatta raskauden ja perhevapaiden vuoksi.”

Syrjinnän kitkeminen edellyttää tehokkaampaa puuttumista

MiB vaatii yhdessä palkansaajajärjestöjen kanssa hallitukselta tehokkaampia keinoja puuttua raskaus- ja perhevapaasyrjintään. ​​

“On pöyristyttävää, ettei toimiin tämän aivan liian yleisen syrjinnän muodon kitkemiseksi ole ryhdytty, vaikka siitä on kirjaus ihan hallitusohjelmassa asti”, ihmettelee Moore.

Pääministeri Marinin hallitusohjelmassa on sovittu raskaussyrjinnän ehkäisemisestä sekä perhevapaalta palaavien työsuhdeturvan parantamisesta. Tavoitteita valmistelemaan asetetussa työryhmässä ei kuitenkaan ole ryhdytty käsittelemään toimia syrjinnän ehkäisemiseksi eikä valmisteltu tarvittavia lainsäädäntömuutoksia. Työryhmän toimeksianto päättyy jo 31.12.2021.

“Nykyisen lainsäädännön turvin syrjintää ei ole kyetty lopettamaan, vaan sen kitkemiseksi tarvitaan pikimmiten tehokkaampia keinoja. Syrjintää ehkäisevää lainsäädäntöä on tarkennettava ja perhevapaalta palaavan turvaa on parannettava” vaatii Moore. 

“Lisäksi tarvitaan asennetason muutosta siihen, ettei perheellistymistä nähtäisi uhkana osaamiselle tai urakehitykselle. Perhevapaat voivat parhaimmillaan kasvattaa osaamista ja motivaatiota.” Annica Moore lisää.

Annica Moore HR Kaisu Jouppi _B8A2305.jpeg

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Annica Moore, p. 044 705 7333, annica.moore@mib.fi

Valokuvia medialle

Alkuperäinen järjestöjen yhteinen kannanotto



Mothers in Business (MiB) yhdistää yli 4000 urahenkistä äitiä, joille työn ja perheen yhdistäminen on luonnollinen osa arkea. Järjestö tarjoaa mahdollisuuksia työelämätaitojen ja oman osaamisen kehittämiseen ja edistää äitien asemaa työelämässä ja yhteiskunnassa.  https://www.mothersinbusiness.fi/