Oi jospa korona uudistaisi etätyökäytäntöjä pysyvästi!

Millaiset etätyön käytännöt teillä oli ennen koronaa? Varsin monella työpaikalla etätyön tekoa oli rajoitettu tiettyyn päivään, tai etätyömahdollisuutta tuli hakea tapauskohtaisesti. Voitaisiinko näistä käytännöistä vihdoin tämän kevään jälkeen päästää jo irti? 

Paljon puhutaan helpotuksista, joita joustot ja etätyömahdollisuudet tuovat työn ja perheen yhteensovittamisessa. Mitä se etätyön osalta käytännössä tarkoittaa? Millä keinoin etätyön mahdollistaminen tukee parhaiten työn ja perheen yhteensovittamista sekä työn ja vapaa-ajan tasapainoa?

Aito joustava etätyömahdollisuus sekä mahdollisuus vaikuttaa itse työnteon aikaan ja paikkaan lisäävät työntekijän mahdollisuuksia tasapainottaa työtä ja vapaa-aikaa. Ne myös lisäävät työntekijän sitoutumista ja motivaatiota, erityisesti työssäkäyvien äitien keskuudessa. Tämä on todettu viimeksi Mothers in Business MiB ry:n ja The Siqnificant Company Oy:n yhteisessä tutkimuksessa äitien kokemuksista työelämässä (n=541). 

Kysyimme jäsenistöltämme mitä asioita he kokevat työssään tärkeiksi. Mielekkäät työtehtävät nousivat ansaitusti ykköseksi, mutta heti tämän jälkeen tärkeimpinä koettiin myös vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ja työympäristöön sekä mahdollisuus tehdä ajasta ja paikasta riippumatonta työtä. Kommenteissa näiden vastausten osalta erityisasemaan nousi joustavat etätyökäytännöt. 

On selvää, että kaikissa työtehtävissä ei ole mahdollisuutta etätyöskentelyyn. Tämän poikkeuksellinen kevään myötä sitä on kuitenkin päästy testaamaan useilla työpaikoilla. Jatkossa ei myöskään ole varmaa milloin paluu normaaliin olisi mahdollinen. Jäsenemme kuvaa kehitystä seuraavasti: 

“Korona-kriisi on aiheuttanut digiloikan, josta täytyy nyt pitää kiinni. Kokous- ja työkäytäntöjä on nyt syytä kehittää huomattavasti enemmän digi- ja etätyön suuntaan. Etätyön toimivuus ja kapasiteetti pitää pitää prioritettiina. Tämä näkyisi suoraan esim. perheiden hyvinvointina.”

Valitettavan usein jäsenien vastauksissa nousi kuitenkin esiin kuinka paljon ja miten eri tavoin etätöitä on ennen koronaa rajoitettu: 

2.png
4.png
3.png

Moni siis kokee, että etätyön tekoa rajoitetaan turhaan. Sille on määriteltynä määrällisiä rajoitetteita esim. yksi päivä viikossa, tai että päivät tulee etukäteen hyväksyä esihenkilöllä. Nämä käytännöt eivät varsinaisesti viesti luottamuksesta. Toki yksikin etäpäivä viikossa voi olla parempi kuin ei yhtään. Tuottavuusnäkökulmasta voisi kuitenkin olla järkevää mahdollistaa työskentely sillä tavoin, miten työntekijä kokee saavansa eniten aikaan. 

Etätyömahdollisuuden hyödyntäminen juuri niihin aikoihin, mikä yksilön tarpeisiin sopii, saattaa mahdollistaa vähemmän kuormittavaa arkea. Tämä taas heijastuu takaisin työsuoritukseen, kuten jäsenemme hyvin muotoilee: 

“Säännölliset etäpäivät mahdollistaisivat ruuhkavuosiarjen pyörittämisen huomattavasti paremmin. Kaikenlainen jousto työn tekemiselle lisäisi viihtyvyyttä ja ennen kaikkea työssä jaksamista.”

Ja eikös työssään viihtyvät ja hyvin jaksavat työntekijät kuitenkin ole jotain varsin tavoittelemisen arvoista? 

Tekstin jäsenien vastauksien pohjalta koonnut MiBin toiminnanjohtaja Annica Moore. 


Lähde: The Siqnificant Companyn toteuttama Siqni -henkilöstökysely MiB ry:n jäsenille (N=541, 3/2020).