Perheterapeutti ja uusperheneuvoja Anne Huolman on auttanut pariskuntia ja perheitä jo lähes 20 vuoden ajan. Maaliskuussa Anne piti MiBin jäsenille webinaarin Hyvinvoiva parisuhde tukena tasa-arvoisessa vanhemmuudessa. Koostimme suositun webinaarin pohjalta Annen parhaat vinkit pariskunnille arjen vuorovaikutustilanteisiin ja tasavertaiseen vanhemmuuteen.
Aluksi Anne haluaa muistuttaa, ettei onnellisen parisuhteen kaavaa ole olemassa. Jokaisen parin täytyy tehdä oma työnsä ja pohtia yhdessä, mistä juuri meidän onnellisuutemme löytyy.
“Harva meistä on synnynnäinen parisuhdetaitaja, vaan jokainen tarvitsee uuden oppimista myös parisuhdetaidoissa. On hyvä muistaa, että parisuhteeseen kuuluu se, että yhteys toiseen katkeaa välillä. Näin tapahtuu helposti väsyneenä ja stressaantuneena. Silloin tärkeintä on keskittyä rakentamaan yhteyttä uudelleen”, Anne taustoittaa.
Toimivassa parisuhteessa olennaista on Annen mukaan positiivisen tunneilmaston rakentaminen ja ylläpitäminen. Miten tämä onnistuu arjen kiireen ja ruuhkavuosien kuormituksen keskellä?
Perheterapeutin 7 parisuhdevinkkiä
1. Katso kumppania silmiin, kun hänellä on asiaa
Silmiin katsominen on tärkein tekijä, joka ylläpitää yhteyttä parien välillä. Älylaitteiden keskellä eläminen erkaannuttaa kasvokkaisesta vuorovaikutuksesta. Kun kumppanisi puhuu sinulle, käänny häntä kohti ja katso silmiin.
2. Keskity pieniin tekoihin
Yhteinen aika kannattaa suhteuttaa elämäntilanteeseen. Mitä kuormittavampi elämäntilanne on, sitä tärkeämpiä ovat pienet teot ja läheisyyden eleet pitkin päivää. Päivittäin kannattaa pitää hetki, jolloin kohtaa kumppanin ja kysyy millä mielellä hän on. Toista voi myös ilahduttaa vaikka laittamalla aamu- tai iltapalan valmiiksi.
3. Hyväksy kumppanin erilaisuus
Yksi eniten ristiriitoja pariskuntien välillä aiheuttavista seikoista on kumppanin erilaisuus. Opettele katsomaan kumppaniasi lempeiden ja hyväksyvien silmälasien läpi, vaikka hänen toimintansa poikkeaisi omastasi.
4. Odota rauhallista hetkeä
Ota mieltäsi vaivaava asia ajoissa ja rauhallisessa hetkessä esille. Voit esimerkiksi kysyä kumppaniltasi, puhuttaisiinko aiheesta illalla. Ristiriitatilanteessa opettele pehmeä aloitus ja oman mielen rauhoittaminen. Mieti, miten toisen olisi helppo ottaa vastaan kertomasi asia. Kumppanin syyttelyn sijaan kerro, mitä toivoisit kumppanilta ja miltä sinusta tuntuu.
5. Kysy, mitä voit tehdä toisen hyväksi
Kannattaa muistaa, että erimielisyyksistä huolimatta yleensä aina kumppanisi haluaa sinulle hyvää. Puolustautumisen sijaan kysy kumppaniltasi yksinkertainen kysymys: Mitä voin tehdä hyväksesi?
6. Ota vastuun jakautuminen esille
Tasa-arvoinen vanhemmuus lujittaa parisuhdetta, mutta se ei tapahdu itsestään. Ihannetilanteessa pariskunta sopii jo ennen lapsen syntymää kotitöiden, lasten kasvatuksen ja metatöiden jakautumisesta. Aiheesta kannattaa jutella pitkin matkaa. Sinulla ja kumppanillasi tulisi molemmilla olla tasavertainen mahdollisuus perhevapaisiin, työssä käymiseen, palautumiseen ja vapaa-aikaan.
7. Rakentakaa yhdessä teille sopiva malli
Yhteen hiileen puhaltaminen ja tasa-arvoinen vanhemmuus ei tarkoita, että pidetään kirjaa, kuinka monta kertaa kukin vie roskat. Voitte kumppanisi kanssa hyvin sopia erilaisia vastuualueita. Tärkeintä on, että kokonaisuus toimii ja olette molemmat tyytyväisiä. Kun päätätte työskennellä yhdessä perheen eteen, vahvistaa se reiluuden tunnetta ja motivaatiota arjen keskellä.
+ 1 Hae rohkeasti keskusteluapua
Parisuhteen solmujen aukaisemiseksi kannattaa hakea tarvittaessa ulkopuolelta apuja. Keskustelut ammattilaisen kanssa auttavat vahvistamaan tunneyhteyttä kumppaniin ja lisäämään parisuhteen – ja näin koko perheen – hyvinvointia.
Perheterapeutti ja uusperheneuvoja Anne Huolman
- yksilö-, pari- ja perheterapiaa, uusperheneuvontaa
- yksityisvastaanotto Helsinki Hermanni
ajanvaraus p. 040-350 5474, anne.huolman@gmail.com
tai
Väestöliiton Terapiapalvelut
https://ajanvaraus.vaestoliitonterapia.fi
Kirjoittaja Riikka Leinonen työskentelee MiBissä tuntityöntekijänä viestinnän tehtävissä.