Eroon huijarisyndroomasta – valmentajan vinkit ammatillisen itseluottamuksen vahvistamiseksi

Istut kokouksessa valmiina esittelemään oman osuutesi haastavassa projektissa. Kädet hikoavat ja vatsa kutistuu ruttuun. Tiedät tehneesi kurinalaisesti töitä, mutta pelkäät ettei se riitä. Mitä jos tämä on se hetki, kun kaikki paljastuu? Entä jos kaikki huomaavat, ettet olekaan se ammattilainen, jota olet esittänyt.

Huijarisyndroomahan se siellä lurkkii ja mielen möröt maalaavat kauhukuviaan jättipensseleillä. Et ole kauhukuvinesi yksin! Yli 70 % ihmisistä kärsii elämänsä aikana heikosta ammatillisesta itsetunnosta eli huijarisyndroomasta. Tutkimusten mukaan nuorehkot ja korkeasti koulutetut naiset eniten.

Miksi sorrumme vähättelemään itseämme?

Kuva: Unsplash

Oletko itsellesi hyvin ankara tai täydellisyyteen pyrkivä? Entä kiltti ja tunnollinen, ehkä jopa miellyttämisenhaluinen työssäsi? Silloin saatat helpommin kokea epävarmuutta omasta osaamisestasi tai olla taipuvainen itsesi vähättelyyn. Huomaa myös, että mitä stressaantuneempia, väsyneempiä tai kuormittuneempia olemme, sitä edullisemmat apajat huijarisyndroomalla on iskeä. Syntyy ikävä kierre, sillä huijarisyndrooma kuormittaa ihmistä jatkuvan peittelyn ja pelkäämisen vuoksi aiheuttaen lisää stressiä.

Huijarisyndrooma ei onneksi ole mikään vakava elimellinen tai psykologinen tila, vaan mielen luoma harha. Sen kourissa ihminen ei pysty sisäistämään omia saavutuksiaan tai usko niihin todisteista huolimatta. Hän kokee, että saavutukset ovat onnenkantamoisia tai sattumaa. Kollegojen tai esihenkilön palaute, kehut ja kiitokset eivät tilannetta korjaa, sillä huijariasenteen alla olemme taitavia mitätöimään mielessämme jokaisen positiivisen palautteen tai selittämään sen erinäisillä tekosyillä epätodeksi.

Älä usko kaikkea mitä ajattelet!

Huijarisyndrooman tuottamat ajatukset ja tunteet eivät yleensä korreloi ollenkaan todellisten kyvykkyyksiemme tai taitojemme kanssa. Itseä pienentävien ajatusten ottaessa vallan syy löytyy useimmiten oman pään sisältä, eli mielikuva itsestämme on syystä tai toisesta vinoutunut. Taustalla voi olla epävarmuutta ja rajoittavia uskomuksia, ehkä pelkojakin.

Hyvä puoli tässä on se, että omaan ajatteluun voi vaikuttaa! Myös niitä omia kyvykkyyksiä ja taitoja on mahdollista kehittää, kunhan pääsee pois salailu- ja paniikkimoodista ja astuu tarkastelemaan tilannetta neutraalisti, ikään kuin ulkopuolisen silmin.

Mitä konkreettista huijarisyndrooman iskiessä sitten voi tehdä? Tässä valmentajan ja kokemusasiantuntijan vinkit:

1. Opi tunnistamaan oman mielesi huijaripersoonat.

Älä usko kaikkea mitä ajattelet. Jäljitä mistä itse-epäilys ja negatiiviset ajatukset ovat saaneet alkunsa. Päätä haluatko uskoa niihin enää. Ole itsesi puolella!

2. Hae vahvistusta itsestäsi ja ympäriltäsi.

Muistuta itsellesi mitä kaikkea osaat ja olet saanut aikaiseksi. Hyviä todistuskappaleita voivat olla koulu- ja työtodistukset, CV:t ja työhakemukset. Kysy mitä mieltä osaamisestasi työkaverisi, esihenkilösi tai ystäväsi ovat. Käy läpi to do -listoja huomataksesi kuinka paljon saat aikaiseksi tai tee rinnalle ”got done”-listoja ja juhli pieniäkin saavutuksia!

3. Pyydä kunnollista, eriteltyä palautetta työstäsi.

Opettele ottamaan sekä rakentava että positiivinen palaute kiitollisuudella vastaan. Rakentava auttaa sinua kehittymään ja positiivisessa kannattaa pyöriskellä oikein kunnolla.

4. Tarkista, että tavoitteesi ovat riittävän selkeät, realistiset ja saavutettavissa.

Mikäli huomaat tarvitsevasi lisäkoulutusta, pyydä sitä.

5. Opeta aivoillesi uusia tapoja suhtautua itseesi ja osaamiseesi.

Harjoita itsemyötätuntoa ja muodosta positiivisia mantroja, jotka perustuvat totuuteen ja aitouteen. Toista niitä itsellesi päivittäin.


Tule kuulemaan ja oppimaan lisää Huijarisyndrooman taltuttamisesta. Osallistu Sanna Salovuori:n MiBin jäsenille pitämään webinaariin Heippa huijarisyndrooma! Oman ammatti-identiteetin vahvistaminen.


Blogitekstin kirjoittaja Sanna Salovuori on työyhteisövalmentaja ja ratkaisukeskeinen coach, joka on valmentanut tiimejä ja esihenkilöitä kansainvälisissä asiantuntijaorganisaatioissa perustamassaan Bravers Oy:ssä vuodesta 2019 lähtien.

Nyt hän valmentaa yksilöitä (naisia) myös uuden Villi vahva -valmennusyrityksensä kautta.




Lähteet:

Sanna Fäldt ja Sanna Salovuori: Pirjo ja Tyyne – kesytä sisäiset äänesi, Bazar Kustannus, 2021

Tiina Ekman: Huijarisyndrooma – Miksi en usko itseeni, 2017, Minerva Kustannus


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.