Raskaus- ja perhevapaasyrjintä perustuu usein virheellisiin olettamuksiin

Lähes puolet (42 %) Mothers in Business MiB ry:n tuoreen jäsenkyselyn vastaajista kertoo kohdanneensa syrjintää tai epäasiallista kohtelua työelämässä elämäntilanteensa perusteella. Syrjintä tai epäasiallinen kohtelu ilmenee vastaajien mukaan muun muassa raskaussyrjintänä, urakehityksen tyssäämisenä perheellistymisen myötä tai perhevapaalta palanneen motivaation tai osaamisen väheksymisenä. Kyselyyn vastasi 620 urasuuntautunutta äitiä syyskuussa.

MiB ry:n toiminnanjohtaja Jonna Lampisen mukaan syrjintä perustuu usein virheellisiin olettamuksiin. “Jäsenkyselymme vastauksista käy ilmi, että työnantajat ja esihenkilöt tekevät usein virheellisiä olettamuksia työntekijän osaamisesta, motivaatiosta tai jaksamisesta. Oletetaan, että perhevapaalta palaava ei halua haasteita tai jätetään äiti palkkaamatta, koska ajatellaan, ettei hän voi tehdä matkatyötä.”

Syrjintä raskauden tai perhevapaiden perusteella on laitonta. Kuitenkin yli puolet työelämää koskevista tasa-arvovaltuutetun neuvontapuhelimeen tulevista puheluista koskee syrjintää raskauden tai perhevapaan perusteella. Kirjallisista yhteydenotoista kolmasosa liittyy raskaussyrjintään.

“Jäsenkyselymme perusteella perhetilanteeseen perustuva syrjintä on todella yleistä”, Lampinen toteaa. “Määräaikaisia työsuhteita ei perhevapaiden vuoksi jatketa, ylennystä ei tarjota tai työtehtäviä muutetaan vähemmän vaativiksi keskustelematta työntekijän kanssa. Syrjinnälle ja epäasialliselle kohtelulle on saatava loppu, eikä sen taustalla oleville olettamuksille usein edes löydy perusteita.”

Perheen ja uran yhteensovittaminen sujuu melko hyvin

Suomalaisilla vanhemmilla on halu sovittaa yhteen perhe-elämää ja uralla etenemistä. MiB ry:n jäsenkyselystä ilmenee, että äidit olisivat perhevapailta töihin palatessaan halukkaita vaativiinkin tehtäviin ja etenemään urallaan, mutta syystä tai toisesta usein odotetaan, että tämä ei äideiltä onnistu.

“Olin juuri palannut perhevapailta töihin ja meille avautui mielenkiintoinen tehtävä yksikön sisällä. Kysyin esihenkilöni mielipidettä kannattaisiko minun hakea, sain vastauksen, että ei, koska olen juuri vasta palannut pitkiltä vapailta.” kertoo yksi kyselyyn vastanneista.

Usein syrjinnän perusteeksi riittää jo, että nainen on 20-40 vuotias ja mahdollisesti joskus saamassa lapsia. Pelko syrjinnästä ja vaikeudesta löytää oma paikka työelämästä saa lykkäämään myös omia lapsihaaveita.

Perhe-elämää ja vaativaakin uraa on kuitenkin mahdollista yhteensovittaa. MiB ry:n jäsenkyselyyn vastanneet antavat omalle jaksamiselleen arjessa keskimäärin kouluarvosanan kahdeksan. Työn ja perheen yhteensovittamista koetaan helpottavan erityisesti työnantajan positiivinen suhtautuminen ja työpaikan perheystävälliset käytänteet.

“Osaaminen ei häviä minnekään lapsen saamisen myötä, perhevapaat ovat mahdollisuuksia ja perheystävällisillä käytänteillä päästään pitkälle. Kysy, älä oleta, äläkä varsinkaan syrji ennakko-olettamustesi perusteella”, Lampinen neuvoo. Samalla hän haastaa työyhteisön edustajia tarkastelemaan omia uskomuksia ja olettamuksia. Hän kutsuu kaikki mukaan inspiroitumaan perheystävällisyydestä avoimessa verkkoseminaarissa 2.10. Lue lisää täältä.

_5194.jpg

Jonna Lampinen
Toiminnanjohtaja
Mothers in Business MiB ry


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja äitien/naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamistasi ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.