“Emme mekään tätä halua!” Uraäitien kysely kertoo, minkä täytyy muuttua, jotta myös isät saadaan perhevapaille

Perhevapaauudistuksen myötä isien perhevapaat pitenevät, ja perhevapaiden vaikutus miesten työuriin kasvaa. Yli puolet äideistä kertoo Mothers in Business -järjestön kyselyssä perheellistymisen vaikuttaneen negatiivisesti urakehitykseensä. Järjestö painottaa, että työelämän suhtautumisen perhevapaisiin täytyy muuttua, jos niiden halutaan jakautuvat tasaisemmin vanhempien välillä.

Mothers in Business (MiB) -järjestön tuoreen jäsenkyselyn (11/2022, n=651) mukaan perheellistyminen vaikuttaa edelleen negatiivisesti naisten työuriin. Kyselyyn vastanneista äideistä 60 prosenttia kertoo uralla etenemisen ja 55 prosenttia palkkakehityksen hidastuneen perheellistymisen vuoksi. Joka kolmas (33 prosenttia) on joutunut luopumaan urahaaveestaan perheellistymisen vuoksi, ja 51 prosenttia kertoo, että heiltä on mennyt uramahdollisuuksia ohi perheellistymisen vuoksi.

Annica Moore

“Perheellistymiseen liittyvään syrjintään ei ole työelämässä pystytty puuttumaan riittävän tehokkaasti”, kommentoi MiB ry:n toiminnanjohtaja Annica Moore. “Raskaana olevien naisten työsuhteet katkeavat, jo sovittuja ylennyksiä perutaan tai perhevapaalta palaava saa huomata työtehtäviensä kadonneen. Uramahdollisuuksia menee ohi myös siksi, että tehtäviä ei enää tarjota raskaana oleville tai perheellistyneille naisille.”

Naiset myös tekevät miehiä tyypillisemmin valintoja uran ja perheen välillä. Kyselyyn vastanneista äideistä 53 prosenttia on jättänyt työpaikkaa hakematta ja 27 prosenttia on jättänyt ottamatta tarjotun ylennyksen tai uusia työtehtäviä vastaan perhesyistä. Naiset myös tekevät miehiä useammin osa-aikatyötä perhesyistä. 54 prosenttia kyselyyn vastanneista on itse tehnyt osa-aikatyötä perhesyistä, mutta vain 24 prosenttia kertoo mahdollisen puolisonsa tehneen osa-aikatyötä.

“Elämme maailmassa, jossa naiset päätyvät liian usein tekemään kompromisseja uransa suhteen. Nämä ovat tietysti naisten valintoja, mutta niitä ei tehdä tyhjiössä, vaan taustalla vaikuttavat vahvat kulttuuriset mallit ja stereotypiat miehestä perheen elättäjänä ja naisesta hoivaajana”, Moore painottaa.

Tasa-arvo perhevapaissa edellyttää syrjinnän kitkemistä työmarkkinoilta

Viime vuonna voimaan astuneessa perhevapaauudistuksessa isille on tarjolla aiempaa enemmän ansiosidonnaisia vanhempainrahapäiviä. Uudistuksen tavoitteena on ollut jakaa perhevapaita tasaisemmin miesten ja naisten välillä.

Perhevapaauudistus tarjoaa mahdollisuuksia, mutta ovatko isät valmiita tarttumaan niihin, jos vaikutus työuralle on miinusmerkkinen? Esimerkiksi Helsingin Sanomien tuoreessa kyselyssä (6.3.2023) isät nostivat uramahdollisuuksien menetyksen keskeiseksi syyksi sille,  etteivät olleet pitäneet perhevapaita.

“Tämän ei pitäisi tulla yllätyksenä”, Annica Moore sanoo. “Jos miehet näkevät toistuvasti, että naiskollegojen urakehitys pysähtyy perheellistymisen myötä, ei perhevapaalle jääminen vaikuta houkuttelevalta vaihtoehdolta myöskään miehille.”

Mitä asialle pitäisi sitten tehdä?

“Emme mekään tätä halua”, puuskahtaa Annica Moore. “Myös me naiset olemme saaneet tarpeeksemme siitä, että urakehitys tyssää perhevapaisiin. Perhevapaisiin suhtautumisen tulee työelämässä muuttua, jotta kuka tahansa voi perustaa perheen pelkäämättä uransa puolesta.”

Mooren mukaan tämä edellyttää työelämässä nykyistä tehokkaampaa raskauteen ja perhevapaisiin liittyvän syrjinnän kitkemistä. Perhevapaita käyttävän irtisanomissuojaa tulee parantaa, eikä perhevapaan käyttö saa vaikuttaa negatiivisesti määräaikaisen työsuhteen jatkumiseen tai uralla etenemiseen. Syrjinnästä ilmoittamisen kynnystä tulee madaltaa ja kaikki syrjintätapaukset tulee ottaa vakavasti.

“Laki ja asetukset luovat pohjan, mutta muutos lähtee liikkeelle asennetasolta”, Moore korostaa. “Perheellistyvän työntekijän kohteluun liittyy edelleen paljon tietämättömyyttä ja vanhentuneita asenteita. Työnantajien tulisi päivittää asenteitaan ja ennen kaikkea käytäntöjään. Perhevapaalle jääminen on tavallinen osa elämää, myös työelämää.”

Lisätietoja:

Yhteenveto kyselyn tuloksista

Toiminnanjohtaja Annica Moore, p. 044 705 7333, annica.moore@mib.fi


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämänä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.