Työnhaku raskaana

Työnhaku raskaana

Voiko raskaana hakea töitä? Pitääkö raskaudesta kertoa työhaastattelussa? Entä sitten kun saa työpaikan? Tässä blogissa vastaamme yleisimpiin kysymyksiin työnhausta raskaana!

Voiko raskaana hakea töitä?

Kyllä. Kyllä, kyllä ja vielä kerran kyllä. Raskauden vuoksi ei missään tapauksessa kannata jättää kiinnostavaa työpaikkaa hakematta. Jos kutkuttava työpaikka tulee vastaan, tilaisuutta ei kannata sivuuttaa. Työtä voi hakea, vaikka pystyisi työskentelemään vain muutaman kuukauden tai aloittamaan työssä vasta perhevapaiden jälkeen.

Työnhaussa kannattaa muistaa, että lapsen saamista ei aina voi ajoittaa itselleen sopivaan ajankohtaan, eikä raskautumista vauhdittaa. Monella raskaaksi tuleminen on useiden kuukausien tai jopa vuosien prosessi, eikä ketään pidä syyllistää siitä, että raskauden yrittämisen aikana eletään myös normaalia elämää ja hakeudutaan uusille urille ja työpaikkoihin.

Miksi kysymys työnhausta raskaana kuitenkin mietityttää niin monia? Ainakin siksi, että moni kokee jollain tapaa huijaavansa työnantajaa, jos hakee työtä kertomatta, että on raskaana tai yrittämässä lasta. Huolettaa vähintäänkin, että jättää työnantajan pulaan, jos jää perhevapaille miltei heti työt aloitettuaan. Entä mistä työnantaja löytää sijaisen ja paljonko vaivaa siitäkin aiheutuu?

Toisaalta moni myös pelkää, että työnantaja peruuttaa työtarjouksen tai päättää työsuhteen koeajalla, jos saa tietää raskaudesta. Raskaussyrjintään törmää valitettavan usein työmarkkinoilla, vaikka laki sen yksiselitteisesti kieltääkin.

Milloin raskaudesta pitää kertoa työnantajalle?

Erilaisten raskausuutisiin liittyvien epävarmuuksien ja pelkojen vuoksi moni pohtii, missä kohtaa rekrytointiprosessia raskaudesta pitäisi kertoa. Heti työhaastattelussa, ennen työsopimuksen allekirjoittamista vaiko viimeistään heti allekirjoittamisen jälkeen?

Lain näkökulmasta vastaus on yksiselitteinen. Raskaudesta ei tarvitse kertoa missään rekrytointiprosessin vaiheessa. Sellaisiin kysymyksiin, jotka koskevat lapsia tai lasten saamista, ei tarvitse vastata. Raskaana oleminen tai perhevapaalle jääminen ei myöskään saa vaikuttaa siihen, saatko työpaikan.

Kun olet työsuhteessa, raskaudesta tulee ilmoittaa työnantajalle viimeistään kahta kuukautta ennen perhevapaalle jäämistä. Raskaus tai perhevapaa ei saa vaikuttaa negatiivisesti asemaasi työyhteisössä, palkkaasi, työtehtäviisi tai uralla etenemiseesi.

Raskauden vuoksi irtisanominen on yksiselitteisesti kielletty. Myöskään koeajalla työsuhdetta ei saa purkaa raskauden vuoksi. Raskaana oleva on siis tehostetun irtisanomissuojan piirissä.

Myöskään määräaikaisessa työsuhteessa raskaus tai perhevapaa ei saa vaikuttaa työsopimuksen jatkamiseen tai vakinaistamiseen. Määräaikaista työsopimusta ei myöskään saa päättää perhevapaan alkuun.

Huomaathan kuitenkin, että jos teet työtä, josta voi aiheutua vaaraa sinulle tai vauvalle, kerro raskaudesta työnantajalle heti kun saat uuden työn. Työsuojelullisilla toimenpiteillä voidaan varmistaa työnteolle turvalliset olosuhteet perhevapaalle jäämiseen saakka.

Mitä hyötyä raskaudesta kertomisesta voi olla?

Raskaudesta ei siis tarvitse kertoa työnhaun yhteydessä, mutta osa kokee silti parhaaksi niin tehdä, ja se on toki aivan sallittua. Yksi syy kertoa raskaudesta tai perheellistymishaaveista työnhaussa on halu varmistaa ennen työpaikkaan sitoutumista, että työnantaja on aidosti perheystävällinen.

Monelle perheelliselle on äärimmäisen tärkeää, että työnantaja suhtautuu positiivisesti ja kannustavasti erilaisiin elämäntilanteisiin ja toimii perheystävällisesti. Työnhakija voi siis haluta varmistaa, että on hakeutumassa työpaikkaan, jossa perheystävälliset arvot näkyvät käytännössä.

Raskausuutiseen suhtautumiseen on tästä näkökulmasta oikeastaan yksi oikea vaihtoehto: se, että onnitellaan ja todetaan sitten, että rekrytointiprosessi jatkuu normaalisti eikä raskausuutinen siihen vaikuta. Ja että jos hakija tulee valituksi, sijaisjärjestelyistä kyllä huolehditaan, kun niiden aika tulee.

Tilanteessa, jossa raskauden pitäminen salaisuutena painaa kovasti omaa mieltä, asiasta voi tuntua helpottavalta kertoa esimerkiksi siinä kohtaa, kun työsopimus on allekirjoitettu tai kun työt ovat päässeet alkuun. Useimmat työnantajat suhtautuvat uutisiin asiallisesti ja ovat tyytyväisiä, että työntekijä on luottanut asian heidän tietoonsa.

Työnantajan velvollisuus on hankkia perhevapaiden ajaksi sijainen, ja todennäköisesti työnantajalla on rekrytointiprosessin myötä takataskussaan hyvä lista hakijoita, joita voi harkita perhevapaan sijaisuuteen. Jos raskaudesta kertoo melko pian sen jälkeen, kun on tullut tehtävään valituksi, pääsee työnantaja hyödyntämään rekryprosessissa mukana olleita sijaispohdinnoissa. Jos perhevapaan alkuun on vain lyhyt aika, voi olla hyödyllistä, että työntekijä ja tuleva sijainen voivat aloittaa tehtävässä yhtä aikaa.

Hyvää tyyppiä kannattaa odottaa

Fiksu työnantaja osaa suhtautua raskausuutisiin positiivisesti. Toivottu raskaus on aina iloinen asia, ja työntekijä tai -hakija ansaitsee onnittelut.

Kannattaa myös muistaa, että työnantajat tekevät rekrytointeja pitkän tähtäimen hyöty mielessään. Rekrytointi on suuri panostus, ja tarkkaan valitun työntekijän toivotaan
pysyvän pitkään talossa. On työnantajan etu, että perhevapaisiin liittyvät asiat hoidetaan sujuvasti ja että hyvä työntekijä palaa vapailta tyytyväisenä takaisin.

Loppujen lopuksi lasten saaminen on varsin luonnollinen osa elämää, ja sellaisena siihen tulisi työelämässä suhtautuakin. Perhevapaat ovat työuran mittakaavassa lyhyt vaihe, ja rekrytoinnin myötä luotava työsuhde on pitkän tähtäimen suhde. Hyvä työnantaja ymmärtää, että hyvää tyyppiä kannattaa odottaa.

Jos siis yrität lasta tai olet raskaana, hae rohkeasti työpaikkaa, jonka oikeasti haluat! Parhaassa tapauksessa pääset yllättymään positiivisesti.

Ps. Jos törmäät työelämässä raskaussyrjintään, ole heti yhteydessä ammattiliittosi juridiseen neuvontaan. Myös tasa-arvovaltuutettu voi neuvoa asiassa.

Kirjoittaja: Susanna Bergendahl

Kirjoittaja on MiBin ohjelmavastaava, jolle tarjottiin ja joka otti vastaan uuden työn juuri, kun oli saanut tietää raskaudesta. Ja hyvin meni.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämänä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.