Voiko yrittäjä jäädä perhevapaalle? Perustajaäitien 6 vinkkiä, joilla onnistut!

Vieraskynä: Satu Lappalainen

Oletko joskus kuullut sanottavan, että yrittäjä ei voi jäädä perhevapaalle? Minä olen, monta kertaa. Nykyään minulla on vakiovastaus plakkarissa.

”Anteeksi, mutta paskanmarjat.”

Hokema yrittäjän perhevapaan mahdottomuudesta on itselleni turhauttava. Koska olen rakentanut urani yrittäjänä, olen nainen ja minulla on aina ollut unelma perheestä. En pysty siirtämään vastuuta lapsen kantamisesta, synnytyksestä ja ensikuukausien hoivasta kumppanille. On pitänyt vain luottaa siihen, että jotenkin nämä kaksi itselleni todella tärkeää elämän kulmakiveä – perhe ja yrittäminen – on yhteen sovitettavissa.

Ja onhan ne. Minulla on kaksi lasta ja olen rekrytointialan yrittäjä. Minulla on yhtiökumppani, Camilla. Camillalla on yksi lapsi. Yrityksemme nimi on Minjon. Tulimme viime vuonna molemmat raskaaksi ja jäimme perhevapaalle.

Kannustaaksemme naisia perustamaan yrityksiä ja yrittäjäisiä jäämään perhevapaalle, haluamme jakaa meidän tarinamme ja opit yhtiökumppaneiden tuplaraskaudesta.

Apua - yrittäjä raskaana!

”Ennen kuin tulin raskaaksi, minua jännitti – voi jopa sanoa pelotti – se, mitä Minjonille käy, jos jään mammikselle. Olinhan elänyt ja hengittänyt Minjonia kuusi vuotta ja kasvattanut sitä suurella sydämellä”, kertoo Camilla.

Jaan Camillan kokemuksen. Pelko siitä, että menettäisin Minjonin ja sen myötä työn, joka sytyttää ja tuo merkityksellisyyttä oli ehdottomasti läsnä. Pärjäisikö nuori yritys ilman yrittäjää vai menisikö kaikki plörinäksi?

Ristiriitaiset tunteet purkautuivat vuolaana itkuna, kun vuoden 2022 alussa vedin Camillan sivuun toimistomme varastohuoneeseen kämmenet hikoillen ja sydän hakaten ennen tiimin yhteistä viikkostarttia. Sain kakistettua ulos raskausuutisen. Paria kuukautta myöhemmin olin samaisessa varastohuoneessa vastaanottamassa Camillan ilouutisen.

Raskauksien alkaessa pelot saivatkin luvan väistyä, ja tilalle tuli ratkaisukeskeisyys.

Nyt ei ollut enää mahdollista spekuloida; molemmat founderit olivat raskaana, ja sillä setupilla piti pärjätä. Raskauksien alkaessa pelot saivatkin luvan väistyä, ja tilalle tuli ratkaisukeskeisyys.

Raskaana töissä

Olemme Camillan kanssa tottuneita haastavissa tilanteissa ottamaan härkää sarvista. Yrittäjinä olemme tietoisesti opetelleet taidon olla murehtimatta liikaa. Vaikeissa tilanteissa pitää mahdollisimman nopeasti siirtää katsetta siihen, miten ongelma ratkaistaan – miten pääsemme etenemään.

”Teimme kaikkemme, että yritys olisi valmistautunut meidän poissaoloon. Pyrimme delegoimaan vastuuta, luomaan selkeitä struktuureja ja dokumentoimaan tietoa”, kertoo Camilla.

Loppuraskauksien aikana polvet tutisivat molemmilla. Viimeisen kolmanneksen aikana pelko teki pienen comebackin – kohta tulisi se hetki, kun pitää luopua kontrollista.

”Minua suoraan sanottuna ahdisti loppuraskauden aikana. Tuntui, että juoksen aikaa vastaan, kun yritin vimmatusti saada kaiken tiedon siirrettyä ja mahdollisen tehtyä, jotta tiimillä olisi hyvät edellytykset viedä liiketoimintaa eteenpäin”, kertoo Camilla.

Lasketun ajan lähestyessä raskausvatsa alkoi kuitenkin olla niin iso, ajatukset sumuiset ja fyysinen olo hengästyttävä, että irti päästäminen työasioista tapahtui lopulta itsestään.

Matka kohti uutta elämänvaihetta oli alkanut.

Yrittäjä äitiyslomalla

Kirjoittaessani tätä blogia elämme arkea, jossa molempien lapset ovat syntyneet, kasvavat hurjaa vauhtia ja olen juuri palannut osa-aikaisesti töihin perhevapaalta.

”Olemme kiinni siinä liekissä, joka sai meidät aikoinaan perustamaan Minjonin. Yrittäjän visiomme on kirkkaampi kuin koskaan.”
— Camilla Kylander

Elämäni on juuri nyt yhdistelmä vauvaelämää, työtä ja perhearkea. Puolivuotias tyttäreni kulkee mukana toimistolla, puhumme Camillan kanssa päivittäin puhelimessa Minjonista, ja hallituksen kokouksiimme vauvat ovat tervetulleita. Elämä on sillisalaattia hyvällä tavalla.

Olimme lopulta viiden kuukauden ajan samanaikaisesti ns. pois pelistä; ulkokehällä työarjesta ja Minjonin päivittäisestä toiminnasta. Kaikista etukäteisistä peloista huolimatta koen, että hetkellinen etäisyys yritykseemme kääntyi suureksi lahjaksi.

Camillan sanoin: ”Olemme kiinni siinä liekissä, joka sai meidät aikoinaan perustamaan Minjonin. Yrittäjän visiomme on kirkkaampi kuin koskaan.”

Rehellisyyden nimissä on myös todettava, että kaikki asiat eivät ole menneet niin kuin olimme ajatelleet. Mutta se on osa lahjaa. Saat poissa ollessasi 20/20-näkymän siihen, miten olla parempi yrittäjä ja mihin kasvukohtiin yrityksessäsi tulee keskittyä.

”Eihän tämä ihan helppo yhtälö ole, mutta täysin mahdollinen. Itse en edes ajattele, että elämän pitäisi olla helppoa, vaan merkityksellistä. Elämänmakuista”, kertoo Camilla.

Kohti tasa-arvoista työelämää.

Yrittäjyyden ja perhevapaan yhdistäminen - 6 vinkkiä, joilla onnistut!

1. If there’s a will, there’s a way. Myös voimakkaassa kasvuvaiheessa olevan yrityksen perustaja voi jäädä perhevapaalle. Me yrittäjät voimme oppia kanavoimaan tahdonvoimaamme myös perheasioihin.

2. Yrityksellä tulee olla läsnä oleva johtaja. Ala ensitöiksesi kartoittaa, kuka voi hypätä toimitusjohtajan saappaisiin perhevapaasi aikana. Jos et ole valmis luopumaan muodollisesta TJ-asemastasi, tarvitset joka tapauksessa ”oikean käden” vastaamaan liiketoiminnan päivittäisestä johtamisesta.

3️. Dokumentoi ja keskustele läpi tiimin tulosvastuut, odotukset työpanokselle ja päätöksenteon mandaatit. Yrityksen toimintakyvyn tulee säilyä ja se on mahdollista vain, jos yrityksellä on selkeä suunta, vastuunjako ja valmius tehdä päätöksiä. Jokaisen tiiminjäsenen tulee tietää oma roolinsa matkalla kohti tavoitteita.

Dokumentointi ja yhteiset keskustelut madaltavat riskiä virheellisistä oletuksista ja yleisestä epäselvyydestä.

4. Panosta koulutukseen. Pohdi ja kartoita, mikä on oman työpanoksesi tärkein lisäarvo. Millä osa-alueilla / missä asioissa muodostuu tyhjiötä, kun sinut otetaan pois yhtälöstä? Kyse voi olla konkreettisista tehtävistä, substanssiosaamisesta tai esimerkiksi asenteesta. Käytä ennen pois jäämistäsi epämiellyttävän paljon aikaa kouluttamiseen - panostus palkitaan varmasti.

5. Sovi yhteistyön pelisäännöt toimitusjohtajan kanssa. Mikromanageerauksen tunne ei auta ketään. Samalla yrittäjä on aina kiinnostunut siitä, miten yrityksellä menee. Sovi toimitusjohtajan kanssa, miten ja millä aikavälillä pidetään yhteyttä. Kysy, mikä on toimitusjohtajan toive omasta osallistumisestasi. Ja toista kysymystä säännöllisesti. Joskus tuen tarve on päätöksentekoa, joskus substanssiosaamisen jakamista ja joskus tunnepitoisen höyrypilven jäsentämistä.

6. Hyödynnä etäisyys. Lintuperspektiiviä on mahdotonta ottaa silloin, kun kädet on visusti saveen upotettuna. Perhevapaan aikana saat mitä todennäköisimmin oivalluksia liiketoimintasi kehityksestä, kasvun esteistä ja prioriteeteista. Jotta pääset tähän hyötyyn kiinni, sinun tulee aidosti irrottaa ote päivittäisestä liiketoiminnan pyörittämisestä. Best of luck.


Satu Lappalainen on rekrytointialalla toimivan Minjon Oy:n perustaja, työnhakuun keskittyvän Haku Päällä -podcastin juontaja, kokenut rekrytoija ja RMP-motivaatiovalmentaja.

Lappalainen on keskittynyt Minjonilla erityisesti hakijalähtöisen ja sosiaalisen rekrytoinnin kehittämiseen. Hän on myös auttanut lukuisia esihenkilöitä ja tiimejä ymmärtämään, miten yksilöllistä motivaatiota johdetaan ja miten motivaatio huomioidaan systemaattisesti ja luotettavasti jo rekrytointivaiheessa. Nämä teemat inspiroivat Lappalaisen alun alkaen yrittäjäpolulle. 

Minjon on saanut tunnustusta yhtenä alan nopeiten kasvavana rekrytointiyrityksenä, joka raivaa tietä hakijalähtöiseen ja sosiaaliseen rekrytointiin.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen.
Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.