Äitiys ei ole este urahaaveiden toteuttamiselle

Kuva: Sania Svinarenko

Usein edelleen kuvitellaan, että äitiys hidastaa naisten urakehitystä ja saa tekemään turvallisia valintoja. Näin ei kuitenkaan tarvitse olla, jos oma sydän sanoo toisin. Sanna Laitinen otti riskin, irtisanoutui turvallisesta palkkatyöstä ja lähti toteuttamaan unelmaansa Suomen huippujuontajan työstä.

Määrätietoinen asenne on siivittänyt Sannan tapahtumajuontamisen kentälle, ja seuraavaksi hän tähtää TV-tuotantoihin. Tämän unelman Sanna julkisti rohkeasti LinkedInissä helmikuussa. Ulostulo oli kuin lottovoitto, joka poiki Sannalle runsaasti apuja, kannustavia viestejä ja kontakteja alalle – sekä ensimmäisen TV-keikan. Sanna haluaa esimerkillään näyttää, kuinka unelmia kannattaa tavoitella ja niiden ääneen sanominen voi johdattaa uskomattomiin seikkailuihin.

Äitiys vaikuttaa positiivisesti elämään ja työhön

Sanna Laitinen on paitsi Suomen tuleva huippujuontaja, myös yrittäjä ja kahden pienen lapsen äiti. Esikoisen syntymä sai Sannan ajattelemaan, että äitien kuuluu elää tasaista ja turvattua elämää palkkatyön kautta. Tilanne alkoi kuitenkin pian ahdistaa, sillä palkkatyö ei tuntunut Sannalle luontevalta, ja hän joutui luopumaan rakkaista juontotöistä palkkatöiden vuoksi.

- Lopulta ahdistus kasvoi niin suureksi, että koin olevani parempi äiti silloin, kun tavoittelen omia unelmiani juontajana ja työskentelen tavalla, joka sopii minulle. Hyppäsinkin turvallisesta palkkatyöstä takaisin yrittäjyyteen ja kokeilin ensi kerran siipiäni päätoimisena tapahtumajuontajana reilu vuosi sitten, maaliskuussa 2022. Ja ne siivet ovat kantaneet!

Sanna Laitinen näkee äitiyden vaikuttaneen monin tavoin positiivisesti hänen elämäänsä ja suhteeseensa työhön. Ennen äitiyttä työ täytti päivät. Yrittäjyys oli koukuttavaa, ja uuden luominen innosti valtavasti. Äitiys toi Sannan elämään lisää merkityksiä. Työnteko alkoi rajautua lasten päivähoitoaikoihin, muu aika kului sen sijaan perheen kanssa touhuten.

- Metsäretket lasten kanssa auttavat palautumaan ja antavat myös mielelle tilaa innostua taas seuraavana työpäivänä. Lasten kanssa ollaan läsnä hetkessä ja ihmetellään ja iloitaan elämän pienistä asioista. Se on älyttömän suuri rikkaus.

Miten yhdistää ura ja perhe-elämä?

Perhe-elämän ja uran yhteensovittaminen yrittäjänä on onnistunut Sannalta luontevasti. Juontajana hän tekee töitä yleensä iltaisin ja viikonloppuisin. Tyypillinen työviikko koostuu parista toimistotyöpäivästä ja muutamasta juontokeikasta, joista jotkut voivat olla arkena päiväsaikaan ja toiset illalla tai viikonloppuna. Silloin kun vapaapäivä sattuu arkipäivälle, hän viettää sen lasten kanssa kotona touhuten.

- Minulta kysytään aika usein tapahtumissa, missä lapseni ovat. Tapahtumathan sijoittuvat usein ilta- ja viikonloppuaikoihin. Vastaan aina kysyjille, että lapseni ovat isänsä kanssa, onhan perheessämme kaksi vanhempaa.

Tukiverkkoja Sanna pystyy hyödyntämään laajemminkin. Lasten tädit ja isovanhemmat auttavat myös tarvittaessa.

Äitiyteen liittyvät ennakkoluulot työelämässä

Sanna Laitinen on törmännyt työelämässä myös äitiyteen kohdistuvia ennakkoluuloja.

- Minulle on tokaistu ison yrityksen pomon toimesta, että kenties haluat mieluummin tehdä jotakin työtä kotoa käsin, kun sinulla on nuo kaksi pientä lasta. Tokaisin takaisin, että teen jo työtä kotoa käsin, nyt haluan takaisin esiintymisen pariin.

Odotukset pienten lasten äitejä kohtaan tuntuvat Sannasta istuvan tiukassa. Äidin oletetaan olevan se, joka esimerkiksi jää kotiin hoitamaan sairasta lasta. Jos perheessä kuitenkin on kaksi vanhempaa ja tukiverkkoja käytettävissä, kannattaa vastuita ehdottomasti jakaa.

- Haluan omalta osaltani näyttää, että pienten lasten äitinä voi ja todellakin kannattaa jahdata omia unelmiaan. Esimerkkiä näyttämällä tulee kenties samalla rikkoneeksi pinttyneitä oletuksia äitiydestä.

Äitiys ja unelmat on mahdollista yhdistää

Kuva: Kimmo Mäkiselkä

Sanna Laitinen kannustaa äitejä kulkemaan kohti ammatillisia tavoitteitaan. Hän kokee, että äitiys ei missään nimessä ole este eikä hidaste unelmien tavoittelemisessa.

- Kun tavoittelee omaa unelmaansa ja elää itselleen sopivalla tavalla, on varmasti paitsi paras versio itsestään, myös esimerkkinä omille lapsilleen. Äitiys on valtavan suuri voimavara.

Sanna haluaa tuoda esille, että isojen unelmien ääneen sanomisessa ei ole mitään hävettävää. Päinvastoin, niiden ääneen sanominen voi hyvinkin auttaa pääsemään eteenpäin. Juuri näin hänelle itselleen on käynyt.

- Monesti kuvittelemme olevamme liian vanhoja tai nuoria tekemään jotain, vaikka kuvitelma ei pidä paikkaansa. Jos jostain on haaveillut, ja jos ihmisellä on johonkin paloa, sitä kohti kannattaa mennä.

Kirjoittanut haastattelun pohjalta: Marja Lehto, MiBin aktiivi


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on perheystävällisempi ja tasa-arvoisempi työelämä sekä naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia.Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.