Oman näköinen seksuaalisuus

Seksiin ja seksuaalisuuteen liittyy aivan valtavasti paineita, odotuksia ja toiveita. Ei ole siis ihme, jos joskus matkalla harhautuu ja eksyykin. Harharetkistä voi ottaa oppia, ja eksyminen voi viedä täysin uusiin ihmeellisiin paikkoihin, joita ei tiennyt olevan olemassakaan. Avoimin ja uteliain mielin siis matkaan. <3

Jos tuntuu että seksuaalisuudessasi tai siihen liittyvissä asioissa on jotain, joka hiertää, alla olevista kysymyksistä saattaa olla apua muutosmatkallasi. Poimi mukaan mitä tarvitset.

Sisäinen puhe

Minkälaista on puhe, jota tuotat itsellesi? Arvosteletko vartaloasi ja tekemisiäsi armotta? Voisitko koskaan puhua toisille ihmisille samalla lailla ja yhtä raadollisesti kuin itsellesi? Jos vastasit että et, voisi olla hyvä miettiä oman sisäisen puheen väriä, sävyä ja tyyliä. Sillä, miten puhut itsellesi on suuri merkitys siiihen miten pystyt nauttimaan ja ilmentämään itseäsi seksuaalisesti.

Miksi puhut itsellesi niin rumasti? Sisäistä puhetta voi alkaa muuttaa lempeämpään suuntaan tietoisesti. Tämä vaatii aikaa ja armollisuutta mutta on suuri tekijä, kun mietitään itsetuntoa ja sitä, että voidaan toteuttaa oman näköistä seksuaalisuutta vapaasti.

Miellyttämisenhalu

Toiselle mieliksi oleminen, pahimmassa tapauksessa feikkaaminen ja sellaisten asioiden tekeminen, joiden ei koe olevan omien toiveiden mukaisia syövät itsetuntoa ja iloa. Toimitko omia periaatteitasi ja rajojasi vastaan? Jos tunnistat toimineesi itseäsi vastaan aiemmin, olisiko nyt aika vaihtaa suuntaa? Koskaan ei ole liian myöhäistä ottaa omaa elämä omiin käsiin ja tehdä siitä sen näköistä, kuin tahtoo.

Paineet

Media ja ympäristömme ovat suuria paineiden aiheuttaja. Harvassa ovat ne, joihin ei millään lailla vaikuta ulkopuolelta tulevat vaatimukset tiettyihin muotteihin mahtumisesta, ja siitä millainen seksuaalinen toiminta on hyväksyttävää. Vuodesta toiseen klikatuimpia otsikoita iltapäivälehdissä ovat sellaisia, jotka liittyvät seksiin ja seksuaalisuuteen. Miksi?

Koska tahdomme kuulua joukkoon, olla hyväksyttyjä ja ”sopivia”. Media antaa valheellisen kuvan siitä, mikä on oikea määrä, tapa, aika ja paikka, miten kuuluu käyttäytyä ja elää elämäänsä. Ei ole kenenkään tehtävä sanella miten sinun tulisi omaa seksuaalisuuttasi ilmentää, ja mitä kaikkea siihen tulee kuulua. Se tehtävä on varattu ainoastaan sinulle!

Häpeä

Koetko häpeää liittyen seksuaalisuuteen? Ei ihme, sillä usein häpeämme haluamme. Naiset on opetettu siihen, että halu on likaista ja emme saa vaatia itsellemme mitään vaan palvella ja antaa. Juuret ovat syvällä ja niiden katkaisuun menee aikaa. Ole sinä osa harvennustiimiä! Aloittaa voi siitä, että miettii ensin itse, ja ottaa sitten mahdollisen kumppanin kanssa puheeksi sen, mistä oikeasti nautit ja miten tahdot, että sinua kosketaan ja kohdellaan.

Jos et kokisi häpeää, miten toimisit? Voisitko kirjoittaa itsellesi yksityiskohtaisen kirjeen tai tehdä tarkan mielikuvamatkan sinun omaan seksuaaliseen maailmaasi? Voisitko siirtää sen käytäntöön? Jos et kokonaan niin edes jonkin osan siitä? Jos ei, niin miksei? Kuka tai mikä sinua estää?

Nostaisin vielä loppuun muutaman kysymyksen, joiden avulla omannäköistä seksuaalisuutta voisi rohkeasti miettiä ja muuttaa kurssia parempaan suuntaan, jos se on se, mitä kaipaat:

Viekö tämä toiminta minua lähemmäs sitä ihmistä, joka tahdon olla?
Mitä se maksaa minulle, jos jatkan samaa vanhaa kaavaa?

Suuria kysymyksiä, joita miettiessä voi saada suuria oivalluksia. Lempeää, armollista ja nautinnontäyteistä matkaa juuri sinulle!

- Laura

Laura Kuusela.jpeg

Laura Kuusela on tuore seksuaaliterapeutti ja yrittäjä sekä vuoden ikäisen pojan äiti Mikkelistä. Taustakoulutukseltaan hän on Sosionomi lto (AMK), neuropsykiatrinen valmentaja ja seksuaalineuvoja. Työssään hän käsittelee paljon itsetuntoa ja itsetuntemusta ja niiden vaikutusta perheellisten ihmisten suhteisiin ja seksuaalisuuteen. Lauraan ja hänen tapaansa työskennellä voit käydä tutustumassa nettisivuilla, Instagramissa seksologi_laurak ja Facebookissa LauraK

Laura emännöi MiB Kymenlaakson ideoimaa Rakkauden viikkoa 17.-23.5.2021. Tutustu teemaviikon ohjelmaan, tallenteisiin ja tehtäviin rakkauden viikon tapahtumasivulla.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.