Vahvista myönteistä ajattelua ja voimaannu arjessasi

Tämä kevät on ollut monelle tavallista haastavampi, mutta varmasti luonut myös uudenlaisia oivalluksia omasta elämästä. Poikkeustilanteen aiheuttamista huonoista puolista onkin puhuttu paljon, tai ainakin kiinnitämme niihin herkästi huomiomme. Mieli suuntaa nimittäin luontaisesti negatiiviseen, joten positiivisten asioiden tietoiseen havaitsemiseen on nähtävä enemmän vaivaa. Tästä aiheesta keskustelimme myös taannoin MiB Lifestyle- webinaarissa: Mielen hyvinvointia ja voimia perhearkeen (19.5.2021). 

Tämän kirjoituksen myötä haluaisinkin herätellä Sinua ajattelemaan seuraavaa. Mitä oivalluksia viimeinen puoli vuotta on tuonut sinulle henkilökohtaisen hyvinvoinnin, kasvun ja kehityksen näkökulmasta? 

Äitiyden odotukset ja vaatimukset

Äitinä asetamme itsellemme erilaisia odotuksia niin henkilökohtaisessa elämässä kuin työelämässäkin. Jokaisella on jonkinlainen näkemys minkälainen on esimerkiksi hyvä puoliso, äiti, ystävä tai työntekijä. Poikkeusarki on tuonut tähän myös oman lisänsä. Toisinaan onkin hyvä havahtua ja pysähtyä näiden ajatusten äärelle. Pohtia, että minkälaisia odotuksia ja vaatimuksia itselle tai muille on saattanut huomaamattaan asettaa.

Luomme nimittäin pienestä asti erilaisia uskomuksia ja odotuksia itsellemme. Saatamme näin asettaa itsellemme ja toiminnallemme sellaiset vaatimukset, jotka lopulta kuitenkin ylittävät voimavaramme. Mitä tapahtuisi, jos hellittäisitkin jostain itsellesi tai omalle arjellesi asettamastasi vaatimuksesta? Entä jos asioille olisikin olemassa vaihtoehtoja? Vaihtoehtoja, jotka lisäisivät hyvinvointiasi ja poistaisivat arjen kuormitustekijöitä?

Oletamme kaikkien uskomustemme olevan totta, mutta näin ei kuitenkaan ole. Mielemme sepittämiä uskomuksia ja ajatuksia kannattaa toki kuunnella, sillä ne kertovat aina jostain. Toisinaan on vain parempi havainnoida, tiedostaa ja hyväksyä ne itsestään ohimenevinä. Havainnoimalla tarkemmin omaa mielenmaailmaa huomaa myös helpommin, että on olemassa paljon ajatuksia, jotka kohentavat mielialaa.

Pidä pieni hyvinvointipalaveri itsesi kanssa

Ota hetki itsellesi, omille ajatuksillesi ja hyvinvoinnillesi. Pidä itsesi kanssa pieni palaveri ja anna ajatuksesi kulkea vapaasti kuluneessa keväässä. Tee seuraava hyvinvoinnin puolivuosikatsaus ja huomaa mitä kaikkea ihanan voimaannuttavaa omaan kevääseen on sisältynytkään!

  • Mieti minkälainen oma hyvinvointisi on ollut kevään aikana, asteikolla 1-10? Mitä antamasi numero itsellesi tarkoittaa?

  • Mitä olet oivaltanut itsestäsi ja hyvinvoinnistasi kuluneen alkuvuoden aikana?

  • Missä olet erityisesti onnistunut? Mistä olet erityisen kiitollinen itsellesi?

  • Mitä odotat eniten tulevalta kesältä?

  • Mitä kaipaat elämääsi enemmän, kun syksy saapuu?

Voimaantumista omaan kesään ja tulevaan syksyyn

Huomasitko miten paljon myönteisiä asioita kevääsi on sisältänyt? Viedään harjoitus vielä hieman pidemmälle, jotta pääset toteuttamaan itseäsi ja näitä ihania ajatuksiasi. 

Kirjaa ylös itsellesi kolme tärkeintä tavoitetta kesälle ja kolme tärkeintä tavoitetta tulevalle syksylle. Mitä sinä haluat luvata itsellesi? 

Voit aloittaa lauseen:
Kesällä aion…
Syksyllä aion...

Laita tavoitteesi näkyville esimerkiksi jääkaapin oveen, jolloin ohjaat ajatuksia päivittäin huomioimaan nämä. Kirjaa myös ylös miten palkitset itsesi, kun onnistut tavoitteissasi!

Kiitä nyt itseäsi, että otit tämän ajan ajatellaksesi omaa hyvinvointiasi, sillä se jos jokin edistää koko perheen hyvinvointia! 

Magda Skogberg

Magda Skogberg_omakuva.jpg

Magda Skogberg on yhden pienen lapsen MiB-äiti, hyvinvointialayritys Famindlyn perustaja ja ratkaisukeskeinen lapsiperheiden hyvinvoinnin asiantuntija, joka painottaa ennaltaehkäisyn sekä itsensä johtamisen merkitystä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäjänä.

Magdan ajatuksiin pääset tutustumaan Famindlyn nettisivuilla, Instagramissa @famindly ja Facebookissa @famindly.

Kuva: Johanna Glans-Saario
Bannerin kuva: Pixabay


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. MiBin tavoitteena on tasa-arvoinen ja perheystävällinen työelämä. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.