Verkostojen avulla uudelle uralle

 

Sain ensimmäisen kesätyöpaikkani pienen pitäjän kyläkaupasta kassalla työskentelevän äitini avulla. Seuraavana vuonna marssin isäni jalanjäljissä terästehtaalle konttorihommiin. Työpaikkoja on aina saatu suosittelujen ja verkostojen kautta. Mutta nykyisin niiden merkitys on valtava.

Viime kesäkuussa julkaistun Sitran Työelämätutkimuksen mukaan vain noin joka neljäs työnhakija työllistyy avoimeen työpaikkaan. Piilotyöpaikkojen määrä kasvaa entisestään ja osaavista asiantuntijoista on jatkuva pula. Mutta miten piilotyöpaikkoja voi sitten löytää?

Maija Meriläinen, Senior Researcher ylemmän johdon rekrytointeihin ja hallitushakuihin erikoistuneesta Alumnista ja mibiläinen itsekin, pudottaa vastauksen nopeammin kuin taapero maitolasin (eli erittäin nopeasti): verkostoitumalla.

”Tässä työssä ja koko rekrytointialalla verkostot ovat kaikki kaikessa. Suomi on vielä niin pieni markkina, että piirit ovat oikeastaan alalla kuin alalla pienet. Soitan usein tutuille alan vaikuttajille, ja saan paljon vinkkejä hyvistä tekijöistä. Paljon myös etsin potentiaalisia ehdokkaita esimerkiksi LinkedInista tai muista julkisista kanavista,” Meriläinen listaa.

 

Kannattaa siis tehdä työnsä hyvin ja tutustua avoimesti ainakin oman työpaikkansa ihmisiin, ja mahdollisuuksien mukaan kasvattaa tuttavapiiriä koko toimialalla.

 

MiB on oiva verkosto myös työnhakijalle

Yksi omaa sydäntäni lähellä oleva verkosto on tietysti MiB, jossa voi tutustua helposti samanhenkisiin ihmisiin myös yli toimialarajojen. Yhdistyksen puskaradio toimii äitien kesken tehokkaasti myös työnhaussa. Yksi uudelle uralle suunnannut mibiläinen on Sanna Kranjc, joka sai työpaikan juuri Meriläisen kautta.

”Kyseinen työpaikka ei ollut vielä julkisessa haussa, mutta ilmoitin siitä MiBin sisäisessä työpaikkaketjussa, ja pyysin kysymään lisätietoja minulta. Sanna otti yhteyttä ja asiat lähtivät etenemään”, Meriläinen kertoo.

Kranjc on iloinen, että rekrytointikonsultit, kuten Meriläinen, tuntevat MiBin verkoston hyvänä paikkana löytää osaavia tekijöitä piilotyöpaikkoihin.

”Toivottavasti muutkin uusia haasteita etsivät mibiläiset hyödyntävät verkostoamme. Kannattaa ainakin seurata työpaikkaketjua aktiivisesti, ja ottaa rohkeasti yhteyttä kiinnostavan työpaikkavinkin ilmoittajaan. Myös tutuille mibiläisille voi kertoa hakevansa uusia urahaasteita – on hyvä mahdollisuus, että jäät mieleen. Vinkkaan myös itse mielelläni toiselle mibiläisille, kun kuulen sopivasta työpaikasta”.

 

Tule esiin, niin piilotyöpaikka voi löytää sinut

Sosiaalisen median kanavista LinkedInissä on itseoikeutetusti työnhakijan kannalta ne pirskeet, joita ei kannata missata. Sieltä Meriläinenkin tekee hakuja eniten.

”Mitä paremmin olet osaamisesi kertonut, sitä paremmin näyt eri hauissa. Eikä riitä, että olet vain muuttanut “haen uusia töitä” -täpän aktiiviseksi. Profiilissa pitää olla selkeästi ja avainsanoja käyttäen kerrottu omat osaamisalueet ja aiemmat tehtävät”, Meriläinen muistuttaa.

Kun olet vielä aktiivisesti mukana keskusteluissa, tuot esiin omaa ammattitaitoasi ja sinulla on reilusti kontakteja, saatat osua rekrytoijan haaviin. Great success! Mutta miksi tämä kaikki on niin tärkeää ja piilotyöpaikkoja on nykyisin niin paljon?

Meriläisen mukaan kyse on kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta:

”Raaka totuus on, että monissa johto- ja asiantuntijatason hauissa ei vain löydetä sitä oikeaa henkilöä. Tehtävään täydellinen henkilö ei ehkä koe olevansa uuden työn tarpeessa, eikä siksi seuraa työmarkkinoita. Silloin ratkaisu voi olla suorahaku. Joku soittaa hänelle ja kysyy, että voisiko hän ehkä olla kiinnostunut uusista haasteista. Ja tässä juuri tulee mukaan se minun asiantuntemukseni, jonka avulla löydetään se oikea henkilö jolle soittaa.”

Meriläinen vinkkaa myös, että rekrytointialan yritystenkin kanssa kannattaa verkostoitua.

”Jos huomaat, että sinua kiinnostava yritys käyttää kumppanina aina jotain tiettyä rekrytointialan yritystä, ota rohkeasti yhteyttä heihin ja sovi tapaaminen. Suurin osa meidän alan yrityksistä tapaa mielellään avoimia hakijoita ajan salliessa. Samalla saat tapaamisesta arvokasta työhaastattelukokemusta!”

 

Maija Meriläisen vinkit verkostoitumiseen ja työnhakuun

Maija-Profile-318x400.jpg
  1. Jos olet kiinnostunut jostain tietystä yrityksestä, verkostoidu juuri sen yrityksen työntekijöiden kanssa.

  2. Jos huomaat, että kiinnostava yritys tai toimiala käyttää jotain tiettyä rekrytointialan yritystä, lähesty rohkeasti heitä ja sovi tapaaminen. Suurin osa rekrytointiyrityksistä tapaa avoimia kandidaatteja.

  3. Laita LinkedIn-profiili kuntoon. Tuo esiin avainsanoilla osaaamisesi, kasvata verkostoasi ja lisää näkyvyyttäsi osallistumalla keskusteluihin ja sitä kautta markkinoimalla omaa ammattitaitoasi.

Teksti: Kati Tolvanen
Taaperon äiti, FM, opiskeleva kasvuhakkeri ja MiBin sisällöntuottaja