Miten teillä juhlitaan isää isänpäivänä?

isänpäivä_1 (1).jpg

Esitin tämän kysymyksen MiB vapaalla -ryhmälle ja sain ihanan paljon vastauksia ja ajatuksia isänpäivästä. Saman kysymyksen esitin myös töissä työpaikan isille.

Suurta konfliktia näiden vastausten välillä ei ollut. Suurin osa isistä ei halua lahjaksi sukkia, kravatteja tai kalsareita, mutta eipä moni isänpäiväksi lahjaa ostava sellaisia aikonutkaan hankkia.

Isät kaipasivat suppean tutkimukseni mukaan hemmottelua, sellaista isämäistä hemmottelua. Hyvää ruokaa, hyvää viiniä, omaa aikaa ja harrastuksiin liittyviä lahjoja kaivattiin kovasti. Myös kirjat esiintyivät listalla, mutta vain mikäli on varma lahjan saajan lukumieltymyksistä. Kuulostaa aika mukavalta vai mitä?

Isänpäivän lahjoissa paljon tunnetta ja omin käsin tehtyjä aarteita

Mitä isien paketeista tänä vuonna sitten löytyy? Paljon tunnetta. Isä saa lahjoja, joissa on paljon ajatusta ja tunnetta. Kyse ei niinkään ole lahjan hankkimisesta kuin isän arvostamisesta ja tärkeyden huomioimisesta. Lahjan rahallinen arvo on sivuseikka. Se, mikä merkitsee, on jotain ihan muuta.

Ihana ajatus on vuosittain pakettiin päätyvät muki, jossa on kuva isästä lapsineen sekä vuosiluku. Voi kuvitella, että tällainen uniikki mukikokoelma on aivan ihana muisto vuosien kuluttua! Käyttöesineessä kuvia tulee katsoneeksi useammin kuin koneella tai albumissa piileksivistä kuvagallerioista.

Koskettava lahja on myös kirja, johon isä voi kirjoittaa oman elämäntarinansa lapsilleen muistoksi - sekä isälle että lapselle mahtava mahdollisuus lähentyä ja oppia tuntemaan toisensa paremmin.

Isät saavat paljon itsetehtyjä kortteja ja kakkuja. Lasten tekeminä nämä ovat aina yhtä hellyttäviä! Tunnetta on myös lahjoissa, jotka ovat juuri isälle suunniteltuja tai mitä hän ei itse tulisi hankkineeksi, koska ei raaski.

isänpäivä_2.jpg

Aineettomia lahjoja ja kokemuksia

Isät toivoivat isämäistä hemmottelua ja sitä he saavatkin! Brunssi on selkeästi isänpäivän tärkein ateria. hyvä ruoka ja yhdessäolo kuulostavatkin mainiolta tavalta viettää päivää. Ravintolassa nautittu brunssi ei edes vaadi yhdeltäkään perheenjäseneltä keittiössä puuhastelua tai jälkien siivoamista - paitsi jos isä erityisesti sellaisesta itse nauttii.

Ruuan lisäksi isät pääsevät nauttimaan ajasta ja kokemuksista. Lapset voivat antaa isälle omaa aikaansa, mikä on tietysti arvokkaampaa kuin mikään muu. Varsinkin jos lapsia on useampia, koetaan tärkeänä, että isä pääsee viettämään aikaa kunkin lapsen kanssa kaksin. Isä voi saada kultakin lapselta esimerkiksi liput teatteriin, jääkiekko-otteluun tai uimareissulle. Näin isä pääsee jakamaan upeita kokemuksia lasten kanssa ja sellaisen puuhan parissa, mistä kumpikin nauttii.

Mainio idea on myös lupauslaput, jotka muistuttavat isän tärkeydestä vaikka pitkin vuotta eri tilanteissa. Lapsen kanssa voi yhdessä miettiä, mitkä asiat ovat isälle mieluisimpia ja kirjata nämä lappuihin, jotka isä voi lunastaa milloin vain käyttöönsä.

Voiko kumppanille ostaa isänpäiväksi lahjan?

Tätä dilemmaa miettii moni. Voiko kumppania muistaa isänpäivänä, vaikka tämä ei ole oma isä? Varsinkin kun lapsi tai lapset ovat pieniä, tuntuu luonnolliselta, että äiti huomio lasten puolesta isää. Kun lapset kasvavat, moni alkaa miettiä, onko lahjan hankkiminen enää äidin tehtävä.

Moni MiB vapaalla -ryhmässä totesi ihanasti, että kun esimerkiksi omaa isää tai isähahmoa ei enää ole, on ihana juhlia lasten isää. Ja miksi ei, tuntuuhan se aika luonnolliselta juhlistaa oman lapsen tai lapsien isää sekä isänä että kumppanina, jota arvostaa. Isänpäivä on hyvä syy pysähtyä viettämään perheaikaa arjen keskellä ja osoittaa, miten paljon arvostaa toisen läsnäoloa.

Miten teillä juhlitaan isänpäivää?

Teksti: Laura Kyllönen, sisällöntuottaja ja sisältötiimin Content lead.