Havaintoja itsetunnosta, rohkeudesta ja osaavista ihmisistä

Terveisiä Lahden Vauhdittamosta! Olemme tuore yhden luukun palvelupiste, jonka ydintehtävä tiivistyy sloganiin työtä ja työlle tekijä. Asiakkaitamme ovat työnantajat ja 30 vuotta täyttäneet uutta työtä etsivät lahtelaiset. Vauhdittamo tarjoaa näköaloja erilaisiin työelämän risteyskohtiin. Autamme sinua tunnistamaan ja soveltamaan omaa osaamistasi ja näkemään kirkkaammin eri vaihtoehtoja tulevaisuuden suhteen. Saat konkreettista apua työnhakuun – CV, työhakemus, työhaastattelu, digitaaliset välineet – sekä vinkkejä erilaisten työnhakukanavien tehokkaaseen käyttöön.

Takana on vajaa vuosi työnhaun arkea ja töiden ja tekijöiden yhdistämistä. Ovestamme on astunut sisään miehiä ja naisia, 30-vuotiaista yli kuusikymppisiin. Hoitajia, metallityöntekijöitä, myyntitykkejä, biotieteilijöitä, uutta uraa miettiviä ja yrittäjyydestä haaveilevia. Vauhdittamon hyppysissä on ollut ennen kaikkea valtava määrä osaamista, joka suureksi onneksi useissa tapauksissa pääsee käyttöön työssä tai opiskeluissa. Ovestamme on astunut sisään myös aika moni perhevapaalta palaava äiti. Heidän kanssaan työskentely tuntuu erityisesti sydämessäni, koska vajaa vuosi sitten aloitin itsekin tämän työn hiekkakakkujen muruset kengissäni. Kun Vauhdittamon tiimin kanssa zoomaamme palvelupisteemme alkutaivalta, mieleen nousee muutamia aiheita, joista keskustelemme useammin kuin muista.

1. Osaaminen ei katoa

Vaikka olet syystä tai toisesta pois työelämästä vuoden, kaksi tai viisi, osaamisesi ei katoa. Esimerkiksi perhevapaan aikana on toki sallittua opiskella jotain, suotavaa osallistua MiBin kaltaisen huippuverkoston toimintaan tai muulla tavalla pysyä mukana yhteiskunnan kehityksessä. Silti nuo vuodet eivät vie sinulta pois sitä, minkä olet työllä ja vaivalla rakentanut. Kun koittaa ensimmäinen työpäivä kurahousuaikakauden jälkeen, huomaat, että ajatus kulkee, taidot ovat tallella ja minä osaan. Usko pois.

2. Jos kohtaat tilaisuuden, tartu siihen

Jos tuntuu, että pitää hakea opiskelemaan, hae. Jos joku työpaikkailmoitus tuntuu unelmalta, siihen on silloin tehtävä hakemus. Tartu rohkeasti elämän eteen heittämiin mahdollisuuksiin, vaikka olisit ehkä ajatellut jotakin muuta. Kaikki asiat järjestyvät kyllä: lapsille löytyy hoitopaikka, räkätautikierteestä selvitään ja perheen sisäisillä järjestelyillä arki saadaan kyllä toimimaan. On olemassa myös erittäin perheystävällisiä ja joustavia työ- ja opiskelupaikkoja, jotka hyväksyvät rakkauden uraan ja perheeseen.

3. Lähde tekemään, älä epäröi

On hyvä miettiä, mikä on oma unelmatyö. Sitä kohti pitää mennä, mutta jos matkalla on kuoppia, tee muuta. Älä jää liian pitkäksi aikaa odottamaan, vaan tartu työhön, joka on edes sivuhaara matkallasi unelmahommiin. Et koskaan voi tietää, mitä parin kuukauden sijaisuus tai hieman osaamisestasi sivuun menevä työ voi poikia. Voit tavata työssä huipputyyppejä, oppia valtavasti ja jatkaa matkaa paljon henkisesti rikastuneena. Jos sinut valitaan työhön, luota siihen, että olet rekrytoijan mielestä paras. Ota haaste vastaan, heittäydy ja uskalla. Oletko koskaan katunut sitä, että uskalsit?

 
www.vauhdittamolahti.fi
Facebook: https://www.facebook.com/vauhdittamo/
Instagram: @vauhdittamolahti
Twitter: @vauhdittamo
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/vauhdittamo

Katri Lepola kuva.jpeg

Kirjoittaja: Katri Lepola on hankekehittäjä ja vauhdittaja, joka syttyy yhteistyön tekemisestä, uuden visioimisesta ja ennen kaikkea ihmisten innostamisesta. Ohjaukseen uppoutunut kasvatustieteilijä, kahden pienen tytön äiti.