Lapsen oikeuksien viikko huipentuu Lapsi mukaan töihin -päivään

Osaako sinun lapsesi kertoa, mitä äiti tai isä tekee työkseen? Puhutaanko teillä kotona avoimesti työpäivistä, työn tekemisestä ja mikä töissä käymisessä on siisteintä tai mälsintä? Lapsi mukaan töihin -päivää vietetään, jotta lapset näkisivät, mitä vanhemmat tekevät sanoessaan “Heippa, äiti menee nyt töihin!”


Toisaalta työnantajan tai kollegoiden on hyvä ja tärkeä tavata työkavereidensa lapset. On ehkä helpompi ymmärtää, miksi vanhemmalla on toisinaan kiire töistä kotiin perheensä luo tai miksi sairaan lapsen kanssa jäädään mieluummin kotiin kuin hankitaan hoitaja paikalle.


Viime vuonna tapahtuma keräsi ilmoittautuneita tahoja yli 600. Muun muassa kunnat, virastot ja ministeriöt ovat olleet aktiivisesti mukana. Tänä vuonna osallistuneet tahot voit käydä katsomassa tapahtuman sivuilta.

Hauska päivä - tärkeä merkitys

Kuvittelepa 10, 15 ehkä jopa parikymmentä pientä, iloista naamaa toimistossasi. Alkaako naurattaa? Lapsi mukaan töihin -päivä on eittämättä erilainen työpäivä, täynnä menoa ja meininkiä, mutta hiukan eri tavalla kuin normaalina arkiperjantaina. Pitkät palaverit saavat ihan eri merkityksen kuin powerpoint-sulkeisissa nuokkuminen.

Vaikka päivä on todennäköisesti suurimmalla osassa työpaikoista ennen kaikkea hauska ja erilainen työpäivä, joka keventää jo hiukan synkkääkin synkempää marraskuuta, on päivällä myös syvällisempi merkityksensä. Miksi on tärkeää tuoda lapset ja ehkä myös nuoret työpaikalle?

Työelämässä lapsi ja perheellisyys on puoli, joka helposti pyritään tekemään näkymättömäksi. Moni ei välttämättä edes tiedä, onko kollegoilla lapsia. Perhe ja työ nähdään helposti kolikon vastakkaisina puolina, jotka joko vievät toisiltaan jotain tai sulkevat toisensa jopa kokonaan pois. Näiden yhdistäminen on edelleen vaikeaa ja niiden tasapainottaminen keskenään erittäin hankalaa. Miten voi täysipainoisesti antaa aikaa ja merkitystä sekä uralle että perhe-elämälle?

Yksi ajatus Lapsi mukaan töihin -päivän takana on tehdä lapset näkyviksi (ja ehkä ennen kaikkea kuuluviksi) työelämässä. Molemminpuolinen heittäytyminen päivään on olennaista ja tärkeää, lapset otetaan vastaan lapsina ja he pääsevät tutustumaan vanhempiensa työympäristöön ja ympäristö heihin. Se voi parhaimmillaan pehmittää työpaikalla tietä perheen ja työn yhdistämiselle ja tehdä siitä lopulta helpompaa.

Ettekö ole mukana tänä vuonna? Haasta työpaikkasi ensi vuodeksi!


Työpaikka ei välttämättä lähde innosta kiljuen mukaan teemapäivään, mutta mikäli kuitenkin haluat, että työpaikkasi on vaikka jo ensi vuonna mukana päivässä, voit perustella osallistumisen kannattavuuden:

  • Lasten ja erityisesti nuorten ajatukset ovat tuoreita, teeskentelemättömiä ja aitoja. Monella alalla voidaan hyödyntää uusia näkökulmia ja ajatuksia, vaikka tarkoituksena ei olekaan varsinaisesti teettää töitä lapsilla.

  • Todennäköisesti päivä parantaa työpaikan yhteishenkeä, sillä lapset ovat aivan mahtavia jäänsärkijöitä. He myös tuovat ihmisissä uusia puolia esille, etäiset työtoverit voivat muuttua helposti lähestyttävimmiksi.

  • Sosiaalista mediaa, vanhempien luvalla, voidaan hyödyntää ja tuoda esille yritystä perhemyönteisenä työyhteisönä. Sillä tämä on valttia näinä päivinä työmarkkinoilla!

  • Päivää voidaan myös pehmentää siten, että sen kesto rajataan esimerkiksi vain aamu- tai iltapäivään tai muutamaan tuntiin.


Päivään kannattaa kuitenkin panostaa. Paljon ohjeita löytyy tapahtuman sivuilta. Jotta lapset saavat päivästä myös irti jotain, tärkeää on esitellä lapsille yritys ja yrityksen toimiala ja antaa vanhemmille itselleen mahdollisuus todella näyttää, miten päivä töissä etenee. Lapsen kannalta on merkityksellistä, että pääsee näkemään, missä vanhempi viettää lähes koko päivän ja miksi töissä on käytävä lähes joka päivä.

Ihan mahtavaa työpäivää kaikille vanhemmille ja lapsille!

Teksti: Laura Kyllönen, sisällöntuottaja, joka aikoo haastaa työpaikkansa ensi vuonna mukaan.