Ympäristövastuuta työyhteisöön

Jokaisen omalla toiminnalla on vaikutuksensa ympäristöön. Jos saamme työyhteisömme toimimaan ympäristövastuullisesti, on positiivinen merkittävyys moninkertainen. Nykyään vastuullisuudesta puhutaan paljon. Minulle on kuitenkin merkitystä sillä, että omalla työpaikalla oikeasti toimitaan ympäristöä vaalien.

MiB vieraili lokakuussa WWF:llä tutustumassa Green Office -ohjelmaan, jonka parissa olen juuri itse aloittanut työt. Oli ilo huomata, että tilaisuus herätti paljon kiinnostusta MIB verkostossa.

 

Vastuullisuuskulttuuri tukee positiivista työnantajamielikuvaa

Toimistoympäristöissä työskentelee hurja määrä henkilöitä ja me voimme tehdä paljon hyvää. Energiansäästöjä syntyy esimerkiksi sammuttamalla koneet ja laitteet, kun niitä ei tarvita, sekä suosimalla uutta teknologiaa, kuten automaattivalaistusta ja -ilmanvaihtoa. Materiaaleja voimme säästää valitsemalla monitoimilaitteita ja ostamalla vain tarpeeseen. Toimistokalusteita uusittaessa voidaan varmistaa niiden alkuperä ja kierrätettävyys.

Liikenne aiheuttaa noin 20 % suomalaisen hiilidioksidipäästöistä. Työpaikat voivat etäneuvottelumahdollisuuksien lisäksi kannustaa julkisen liikenteen käyttöön, pyöräilyyn ja yhteisautoiluun. Suuri merkitys on myös vastuullisen kulttuurin luomisella. Parhaimmillaan se edistää työhyvinvointia ja työnantajamielikuvaa.

 

Vihreät ninjat syöksyvät apuun

Siirryin vanhempainvapaalta työelämään muutama viikko sitten ja pääsin heti osaksi toimistomme ympäristötiimiä, Vihreitä Ninjoja. Tiimissä tavoitteemme on nostaa ympäristötietoisuutta ja ohjeistaa toimimaan. Apuna käytämme huumoria, ohjeistuksia sekä keppiä ja porkkanaa.

Esimerkkinä haastoimme kaikki kollegamme käyttämään portaita hissin sijaan edes kerran viikon aikana. Tämä toteutui ja kaikki palkittiin korvapuusteilla. Eniten portaita käyttänyt sai myös diplomin.

 

Ruokahävikkiä voi ehkäistä jo ennen sen syntymistä

Paras kokemus viimeisen kolmen viikon työuralta tapahtui lounaalla, kun kaksi kollegaani tilasivat hampurilaiset ja pyysivät puolittamaan yhden sämpylän. He tiesivät, että hampurilaisen hattu jäisi syömättä ja säästivät näin kokonaisen sämpylän joutumasta jätteeksi. Jokainen suomalainen heittää keskimäärin 24 kg syömäkelpoista ruokaa pois vuosittain.

Oli myös ihanaa huomata, että lihan syöminen ei ole kiellettyä ympäristöjärjestössäkään – lihankulutuksen vähentäminen ja fiksujen ruokavalintojen tekeminen sen sijaan on tärkeää. Onneksi lounasraflassamme on superhyvää kasvisruokaa, joten lihan määrää on helppo vähentää. Ympäristövaikutusten pienentämisen lisäksi lihankulutuksen vähentäminen edistää myös omaa terveyttä.

 

Green Office auttaa vastuullisuuskulttuurin luomisessa

Jokainen meistä voi tehdä helppoja vastuullisuustekoja joka päivä ja kukapa ei tuntisi ylpeyttä työskennellessään vastuullisesti toimivassa työpaikassa. Meille toimistotyöläisille Green Office on matalan kynnyksen ohjelma. Sen käynnistykseen ei tarvita vahvaa ympäristöosaamista, vaan ainoastaan valmiutta toimia.

Ympäristöjärjestelmän rakentaminen aloitetaan muodostamalla tiimi, joka arvioi toimiston nykytilan, valitsee seurattavat mittarit ja määrittää ympäristöohjelman vuodeksi. Kaikkeen tähän Green Office -ohjelma tarjoaa valmiit ohjeet ja työkalut.

WWF-vierailulla aikuista yleisöä kiinnosti Green Office -järjestelmän vaikuttavuus, käytännön toimet ja WWF:n luonnonsuojelutyö. Huolta aiheutti se, miten saada johto sitoutumaan ympäristöjärjestelmän käyttöönottoon. Siinä me voimme olla apunasi.

 
blogi1-600x400.jpg

Anniina Virta-Toikka on juuri työelämään palannut kahden lapsen äiti sekä ympäristö- ja yritysvastuuosaajaa. WWF:llä hän toimii Green Office -asiantuntijana.
WWF Green Office on käyttäjäystävällinen ympäristöjärjestelmä, jonka avulla voit edistää niin toimistosi vastuullisuutta, henkilöstökokemusta kuin yrityskuvaa. Green Office vastaa moniin YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin ja tuo ympäristövastuun osaksi arkea. www.greenoffice.fi