Rohkeasti ruotsiksi - näin käännetään koulukieli käyttökieleksi perhevapaiden aikana

Mistä löytyisi rohkeutta ja mahdollisuuksia ruotsin kielen käyttöön perhevapaiden aikana?

Tätä pohti helsinkiläinen Jaana Hirsikangas keväällä 2018. Ruotsin kielen taitoja olisi ollut mukava verestää, mutta perhevapaan myötä työpaikan tarjoamat ruotsin tunnit olivat jääneet. Hirsikangas oli pyrkinyt paikkaamaan tilannetta kuuntelemalla ruotsinkielisiä podcasteja ja radio-ohjelmia, mutta koki, että kielitaidon parantamiseen tarvittaisiin muutakin. Huhtikuun 13. päivänä hän huhuili Mothers in Business Helsinki -Facebook-ryhmässä kohtalontovereita:

”Hep kaikki, jotka on kiinnostuneita betraamaan ruotsia. Tavataanko ja suunnitellaan, kuinka saataisiin homma pyörimään ja kielitaito tappiin vapaiden aikana?”

Postaus poiki valtavasti kiinnostuneita yhteydenottoja, ja MiB-äidit Hirsikankaan johdolla lähtivät suunnittelemaan tapaamisia, joissa äidit pääsisivät treenaamaan ruotsin taitojaan vaunulenkeillä, keskusteluryhmissä ja vierailuilla ruotsinkielisiin organisaatioihin.

Suunnittelu otti tuulta alleen, ja seuraava mielenkiintoinen päivitys Hirsikankaalta tuli jo kahden viikon päästä:

”Aiemmin oli keskustelua siitä, kuinka voitaisiin yhdessä vahvistaa kielitaitoamme. Kirjoitan tästä paraikaa rahoitushakemusta ☺ Jos saadaan rahoitus, niin voidaan vahvistaa omaa työmarkkina-asemaamme rutkasti ja palata työelämään vapaiden jälkeen vahvemman kielitaidon kanssa.”

Hallå-rahoituksella vauhtia ruotsin kielen harjoitteluun

Svenska kulturfonden avasi keväällä 2018 Hallå! -ohjelman rahoittamaan ideoita ja hankkeita, jotka edistävät halua ja kykyä kommunikoida paremmin jommallakummalla kotimaisella kielellä. Jaana Hirsikangas ja Virve Kahri naputtelivat hakemuksen MiB ry:lle, ja kesäkuussa saatiin kuulla mahtavia uutisia:

”AAAPUAAA HJÄLP!!! 50 000 € tuli!!! Elokuussa saadaan lisätietoa!!!! JEEEEE!! MAHTAVAAAA! Tästä tää todella lähtee kuulkaa!!”

Rahoitus saatiin kaksivuotiselle Rohkeasti ruotsiksi – koulukielestä käyttökieleksi perhevapaalla -hankkeelle, jonka tavoitteena on tukea MiBin jäsenistön uskallusta käyttää ruotsin kieltä sekä vahvistaa jo olemassa olevaa kielitaitoa. Hankkeessa kielitaitoa kehitetään erilaisissa matalan kynnyksen toiminnallisissa tapaamisissa niin sisätiloissa kuin kävelyilläkin. Lisäksi järjestetään vierailuja ruotsinkielisiin kohteisiin. Viikoittain järjestetään tapahtumia, joissa osallistujat pääsevät - ja myös joutuvat - käyttämään kieltä. Tapaamisia järjestetään niin päivä- kuin ilta-aikaankin, jotta osallistuminen olisi mahdollista myös työelämään palanneille äideille. MiB ry:n toimintaperiaatteiden mukaisesti hankkeen toiminnot suunnitellaan siten, että niihin on helppo tulla lasten kanssa. Rahoitus mahdollistaa myös lastenhoidon järjestämisen tapahtumiin, jotta äidit voivat keskittyä sataprosenttisesti kielen oppimiseen.

Kulturfondenin rahoituksella hanketta toteuttamaan on rekrytoitu kouluttaja-koordinaattori Jessica Rosenberg. Rosenbergin tehtävänä on tukea osallistujien sanaston ja kielitaidon kehittymistä sekä huolehtia hankkeen käytännön järjestelyistä.

”Olen koulutukseltani ruotsin kielen aineenopettaja, ja minulla on useamman vuoden kokemus työskentelystä aikuisten ja nuorten aikuisten kanssa”, kertoo Rosenberg.

“Bongasin kouluttaja-koordinaattorin tehtävän sosiaalisessa mediassa ja ajattelin heti, että tämä on minun juttuni. Jo hakemuksessa kirjoitin, että hanke lämmittää sydäntäni ja tunsin, että tässä on nyt jotain spesiaalia.”

Rosenbergin mukaan yksi hankkeen keskeisistä tavoitteista on kannustaa ja rohkaista ruotsin kielen käyttöön työelämässä ja muutenkin.

“Ensisijaisesti toivon, että osallistujat nimenomaan rohkaistuvat käyttämään toista kotimaistamme ja huomaavat, että kaikki kielitaito on hyvää kielitaitoa. On äärimmäisen hienoa päästä mukaan näin hienoon hankkeeseen. Nu kör vi!” Rosenberg iloitsee.

Toimintaa kaiken tasoisille kielen käyttäjille

Rohkeasti ruotsiksi -hankkeen toiminta käynnistetään ensin pääkaupunkiseudulla. Tavoitteena on toiminnan laajentaminen myös muille MiB-paikkakunnille. Laajentuminen vaatii paikallisia vastuuhenkilöitä sekä mahdollista lisärahoitusta ja tarkentuu hankkeen kuluessa. Tavoitteena on käynnistää toimintaa ainakin selkeästi monikielisille paikkakunnille, kuten Turkuun ja Vaasaan. Mikäli toimijoita löytyy, voidaan saatujen kokemusten perusteella laajentaa toimintaa myös vahvemmin yksikielisille suomenkielisille paikkakunnille.

Rohkeasti ruotsiksi -hankkeen aktiivit uskovat, että toimintaan osallistumisen myötä äidit uskaltavat käyttää rohkeasti ruotsin kieltä työelämässä. Näin saavutetaan myös Hallå-ohjelman tavoitteita, kun mm. ruotsinkielisten palveluiden tarjonta laajenee.

Oppimisen tueksi hankkeeseen kaivataan myös vapaaehtoisia ruotsinkielisiä jäseniä. Tavoitteena on saada Helsingissä pidettäville kävelytreffeille ainakin joka toinen viikko ruotsia puhuvia MiB-jäseniä tueksi. Rohkeasti ruotsiksi -hankkeen naiset toivottavatkin lämpimästi tervetulleiksi toimintaan myös kaikki ruotsinkieliset ja sujuvasti ruotsia puhuvat mibiläiset.

‘’Mikäli tämä saattaisi tuntua omalta tavaltasi olla aktiivinen perhevapailla ja MiBin toiminnassa, tule puhumaan ja oppimaan kanssamme ruotsia”, rohkaisee hankkeen ohjausryhmässä toimiva Vuokko Haonperä.

“Mukaan voi tulla missä vaiheessa vain ja sitoutua omien aikataulujen puitteissa. Osaamisen lähtötasollakaan ei ole merkitystä.”

Rohkeasti ruotsiksi -hankkeen tapahtumat starttaavat Helsingissä helmikuussa. Tapahtumat ovat avoimia kaikille Mothers in Business MiB ry:n jäsenille. Seuraa ilmoittelua Mothers in Business Helsinki -Facebook-ryhmässä ja tule mukaan kääntämään koulukieli käyttökieleksi!

Teksti: Susanna Mikkonen, MiBin varapuheenjohtaja ja MiB Lab -hanketoiminnasta vastaava. MiB Lab on ketterän kokeilemisen ja kehittämisen toimintamalli, jonka alle MiBin jäsenet voivat projektoida ideoitaan testattavaksi ja pilotoitavaksi. Rohkeasti ruotsiksi on yksi vuoden 2019 Lab-hankkeista.

Kuva: Pixabay