Mentorointiohjelma alkaa: aktorin ja mentorin odotuksia

Istun junassa ja pohdin tulevaa tapaamista. Olen menossa ensitreffeille mentorini, Maria Linnavirran, kanssa. En ole ehtinyt juurikaan valmistautua, sillä työviikko on ollut – taas vaihteeksi – todella hektinen. Tuntuu, että tänään olen juossut koko päivän paikasta toiseen ja vasta nyt ehdin taas hengittää hieman syvempään. Onneksi tapaamisen tarkoitus on tällä kerralla ihan vain tutustuminen ja tämä blogijuttu. Minua jännittää nähdä, millaisen parin olen saanut ja miten tulemme juttuun. Olen todella innoissani!

Huomasin MiBin nettisivuilta lokakuussa, että Helsingissä järjestetään vuonna 2019 mentorointiohjelma. Lähetin hakupaperit aktoriksi, sillä tunnen olevani urallani jumissa. Olinkin todella iloinen, kun sain sähköpostin, jossa kerrottiin, että minulle on löytynyt mentori. Olen työskennellyt lähes kymmenen vuotta äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana yläkoulussa ja tullut siihen tulokseen, että on aika tehdä jotakin muuta. Olen pohtinut uramuutosta jo useamman vuoden ajan, mutten ole saanut aikaiseksi mitään konkreettista. En edes oikein tiedä, mistä suunnasta lähtisin uutta uraa katselemaan. Toivonkin, että mentorin kanssa keskustellessa saisin uusia ideoita, sillä hän pystyy näkemään tilanteeni ja osaamiseni erilaisesta näkökulmasta kuin minä itse. Toivon, että mentorin kanssa työskentely saisi minut vihdoin aktiivisesti toimimaan uramuutoksen eteen, jotta se ei jäisi vain haaveeksi. Etsin siis itselleni sparraajaa.

Kuva2.jpg

Tapaan Marian Helsingin keskustassa. Huomaan pian, että hänelle on helppo kertoa omasta tilanteesta ja uramuutoksen vaikeudesta. Ehkä se johtuu Marian taustasta: hän on tehnyt uramuutoksen, rohkean hypyn yrittäjyyteen. Aikaisemmin hän työskenteli esimies- ja johtotehtävissä rahoitusalalla, mutta perusti reilu vuosi sitten oman konsultointiyrityksen, Wise-Link Oy:n. Vuodenvaihteessa hän perusti yhdessä yhtiökumppaninsa kanssa mainoselokuvien suunnitteluun ja tuottamiseen keskittyvän Mood board the Firm -nimisen yrityksen. Minäkin olen pyöritellyt mielessäni oman yrityksen perustamista, joten on mielenkiintoista kuulla Marian kokemuksista. Meillä on myös muuta yhteistä: molemmilla on kaksi alakouluikäistä lasta.

Maria kertoi lähteneensä mentorointiohjelmaan mukaan, koska hän on sitä mieltä, että jokaisella pitäisi olla mentori elämän murrosvaiheissa. Joku sellainen, jonka kanssa vaihtaa ajatuksia ja joka uskoo sinuun. Marialla on kokemusta uramuutoksesta ja hän uskoo, että voi auttaa sen kautta löytämään uuden polun. Hänen mukaansa myös mentoroinnissa molemmat, sekä aktori että mentori, oppivat toisiltaan ja saavat oivalluksia.

Parin tunnin juttutuokio on ohi. Olen innoissani. Tuntuu, että jaksan taas pohtia uramuutostani ja saan siihen apua. Maria osaa kysyä oikeita kysymyksiä, myös niitä vaikeita. Hän on toiminut mentorina aikaisemminkin ja peräänkuuluttaa tavoitteellisuutta. Sovimme, että ensi kerralla teemme kunnollisen suunnitelman ja mietimme tarkat tavoitteet jokaiselle tapaamiselle, jotta mentorointi ei jää vain jutustelun tasolle. Tästä on hyvä lähteä liikkeelle!

Mikä mentorointiohjelma?

MiBin mentorointiohjelman tavoitteena on tukea töihin palaavia äitejä työllistymisessä tai uramuutoksessa, omien vahvuuksien tunnistamisessa ja ammatillisen identiteetin vahvistamisessa. Mentorointiohjelmaan saapui yli 60 aktorihakemusta, joista noin 60%:lle löytyi mentori.

Turkulaiset! Olettehan huomanneet, että helmikuussa avautuu haku MiB Turun mentorointiohjelmaan? Hakuaika on 4.–17.2.2019. Mukaan haetaan sekä mibiläisiä aktoreita että mentoreita, joiden ei tarvitse olla MiBin jäseniä.

Teksti: Mia Gustafsson, uramuutosta työstävä äidinkielenopettaja ja MiBin sisällöntuottaja

Kuvat: Pixabay ja rawpixel on Unsplash