MiB-mentorointimatka sai arvoisensa päätöksen – matka jatkuu nyt kollegoina

Mothers in Business järjesti tänä vuonna ensimmäistä kertaa mentorointiohjelman turkulaisille äideille. Projektiryhmä koostui noin kahdeksasta MiB-aktiivista, ja koska aiempaa kokemusta ohjelman järjestämisestä ei juuri ollut, sai kaiken rakentaa oman mielensä mukaiseksi. Ohjelman kestoksi päätettiin lopulta 6 kuukautta, jonka aikana ohjelmaan valitut mentorointiparit tapasivat kolmesti alku- väli- ja päätöstapaamisen merkeissä. Tämän lisäksi parit sopivat keskenään heille parhaiten toimivan tapaamissyklin, yleisimmin tavattiin kerran kuussa.

Ohjelma startattiin maaliskuussa 2019 Lyytin tiloissa Turun keskustassa. Tunnelma alussa oli inspiroitunut, mutta samalla hieman jännittynyt, ja kysymys ”kuka onkaan minun parini” pyöri varmasti monella mielessä. Sieltä alkoi myös Karoliinan ja Teijan yhteinen matka.

Teija Koskinen (vas.) ja Karoliina Odda

Teija Koskinen (vas.) ja Karoliina Odda

Sain itse viestin n. kuukautta aiemmin, että minulle oli löytynyt täydellinen match, jos siis vaan suostuisin lähtemään projektityön lisäksi vielä mentoriksi. Vastasin kyllä, sen enempää miettimättä”, toteaa MiBin projektiryhmässä sekä mentorina toiminut Teija Koskinen. ”Omalta osaltani en voisi olla onnellisempi, että Teija päätti myöntyä! Teija oli loistava mentori, hän tuuppasi ajatteluani lempeästi eteenpäin ja näytti esimerkkiä omalla positiivisuudellaan ja energiallaan. Mentorointivuoden päätteeksi olen saavuttanut ne tavoitteet, jotka alkuvuonna tuntuivat vasta kaukaisilta haaveilta”, kertoo aktorina toiminut Karoliina Odda.

Alkutapaamisessa sovitut ensitreffit pidettiin Helsingissä, jossa Karoliina tuolloin vielä perheensä kanssa asui. Ensitapaamisessa aika kului kuin siivillä. Johdannoksi mentorointimatkalle molemmat olivat kirjoittaneet itsestään yhden sivun mittaisen esittelyn omalle parille. Näin kummallakin oli aikaa tutustua pariin ennen tapaamista. Keskustelu oli heti luontevaa, syvällistä ja kipeistäkin asioista juteltiin, koska luottamus parin välille syntyi heti. Pohdiskelevan keskustelun lisäksi tapaamista siivitti ilo ja huumori. Oli kuin pari olisi tuntenut toisensa jo pitkään.


Yhteinen sävel löytyi heti, ja seuraavaksi tuli pohtia tavoitteet matkallemme. Pyysin Karoliinaa kirjoittamaan ylös asioita, joita hän oli pohtinut jo ennalta, ja jokaiselle tapaamiselle asetimme aina tavoitteen. Näin varmistimme, että tapaamisilla on oikeasti joku agenda, eikä se menisi vain mukavaksi rupatteluksi, vaikka olisikin ollut mukavaa viettää vain yhdessä aikaa”, kertoo Teija.

Karoliina kuvailee mentorityöskentelyä näin: ”Halusin mukaan mentorointiohjelmaan, sillä olimme äitiyslomani aikana päättäneet muuttaa perheeni kanssa Helsingistä takaisin kotikaupunkiimme Turkuun. Edessä oli siis joko etätyöskentely silloiseen työpaikkaan tai uuden työpaikan etsiminen, enkä tiennyt mitä haluaisin tehdä. Omat arvot ja toiveet olivat äitiysloman aikana olleet kovassa myllerryksessä, ja oli mahtavaa, kun oli joku kenen kanssa sparrailla näitä asioita.

Mentoroinnin alussa puhuimme Teijan kanssa paljon rohkeudesta ja sen merkityksestä omien unelmien tavoittelussa. Olin asettanut tavoitteeksi sen, että haluaisin rohkeasti kokeilla uusia asioita työelämässä. En ollut esimerkiksi koskaan ajatellut, että voisin tehdä myyntityötä, mutta mentoroinnin edetessä huomasin kyseenalaistavani tällaisia ajatuksia. Jos jokin asia jännittää, tarkoittaako se, ettei sitä voi silloin tehdä? Ei tietenkään!”

Kesällä Karoliinan puhelin soi, ja langan toisessa päässä Teija kertoi ilouutisen – hänet oli valittu Medikumppanin toimitusjohtajaksi! Yrityksessä olisi lisäksi henkilöstövaihdosten myötä tarve uudelle rekrytointikonsultille. Juuri sellainen tehtävä, jota Karoliina oli koko kesän etsinyt Turusta. Työ kiinnostavalta toimialalta, joka tarjoaisi ihan uudenlaisia haasteita – myös myyntiä, jota Karoliina oli aiemmin vältellyt. Tämän jälkeen asiat etenivät vauhdilla, ja työhaastattelu sovittiin samalla viikolle kuin Teija aloitti omat työnsä. Lokakuun alussa Karoliina aloitti Medikumppanin työntekijänä.

“Mentorointimatka on parhaimmillaan molempien elämää rikastuttava, sillä siinä molemmat antavat ja saavat. Yhteisen pohdiskelun myötä myös mentori saattaa ryhtyä pohtimaan omaa tilannettaan. Niin kävi osittain myös omalla kohdallani. Samalla osoittamani rohkeus työelämässä rohkaisi Karoliinaa tutkimaan asioita ihan uudesta näkövinkkelistä. Oli upeaa huomata, miten jo ensimmäisten tapaamisten jälkeen paristani kuoriutui rohkea ja inspiroitunut työnhakija, jolle yhtäkkiä olikin koko maailma auki. Se oli varmasti palkitsevin hetki itselleni koko matkan aikana ja vahvisti käsitystäni siitä, miten suuri merkitys on rohkaisulla ja tuella. Ajatusten ja pohdintojen ristiaallokossa on turvallista navigoida, kun on joku toinen pitämässä hiukan kädestä”, toteaa Teija.

winter-landscape-636634_1920.jpg

Mentorointivuodessa ehtii tapahtua ihmeitä. Vuoden alussa Teija oli töissä Tampereella asuen neljänneksen vuodesta Dublinissa Irlannissa ja Karoliina taasen asui Helsingissä, ja molemmat pohtivat omaa uraansa. Joulukuun alussa tilanne on se, että he ovat kollegoita, työskentelevät Turussa ja yhteinen upea matka jatkuu!



Tekstin ovat kirjoittaneet Teija Koskinen ja Karoliina Odda

Kuvat: Pixabay