Podcast: Lapsettomuuden jälkeen äidiksi

Suomessa joka viides hedelmällisessä iässä oleva pariskunta kokee tahattoman lapsettomuuden ja määrän arvioidaan tulevaisuudessa kasvavan. Kun lasketaan mukaan pariskuntien sukulaiset ja ystävät, lapsettomuus koskettaa valtavan suurta määrää suomalaisia. Silti kokemuksesta helposti vaietaan.

Yli 20 vuoden ajan Suvanto ry:n toiminnanjohtaja ja entinen kansanedustaja Satu Taiveaho haaveili äitiydestä. Haaveen toteutuminen oli pitkä ja tunnerikas matka, ja osa taipaleesta käytiin julkisuuden valokeilassa.

Lapsettomuushoitojen loputtua Taiveaho ja hänen entinen miehensä päätyivät adoptioprosessiin, joka kuitenkin keskeytettiin. Lopulta he päättivät ryhtyä sijaisvanhemmiksi.

“Tämä on maailman paras asia,” kuvaa Taiveaho nykyistä tilannettaan kahden sijaislapsen äitinä.

Sijaisvanhempana Taiveaho ratkoo hieman toisenlaisia perheen ja työn yhteensovittamisen haasteita, sillä sijaislasten elämään vaikuttavat monenlaiset aikataulut ja menot. Nelipäiväinen työviikko onkin tässä elämänvaiheessa tärkeä asia ja turvaverkkojen merkitys korvaamaton. Kiireisen arjen ja ajoittaisen riittämättömyyden tunteen keskellä elävälle Taiveaholle koettu tahaton lapsettomuus on jättänyt kiitollisuuden tunteen.

“Kaikkein kiireisimpänäkin aikana haluan kuitenkin muistaa, että aika moni haluaisi olla tässä samassa asemassa. Olen kiitollinen siitä, että saan elää tätä haastavaa lapsiperhe-elämää.”

Elisa Penders ja Satu Taiveaho keskustelevat podcastissa lapsettomuudesta ja erilaisesta tiestä tulla äidiksi. Millaista on olla sijaisäiti? Entä millaisia vaikutuksia hoitovapaan ikärajalla on sijaisperheessä, jossa lasten iät vaihtelevat sijoitukseen tultaessa? Entä kuinka työnantaja voi helpottaa sijaisvanhemman arkea? Podcastin kesto on 28 minuuttia.

Neliosaisessa podcast-sarjassa #äitimyytinmurtajat käsitellään äitiyttä, perhettä ja työelämää laajasti eri näkökulmista. Ensimmäisen jakson kesto on 30 minuuttia.

Teksti: Liisa Leinonen


Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4 000 uraäidin kanssa.