Perheystävällisiä työpaikkoja: LaaS Company

LaaS Company syntyi intohimosta jakaa lukuisia tunnustuksia kerännyt Vincitin johtamismalli maailmalle. Nykyisin itsenäisenä yhtiönä toimivan LaaS Companyn HR-teknologia tukee valmentavaa esihenkilötyötä ja rakentaa muutosta kohti yksilöiden itseohjautuvuutta, tiimien yhteisöohjautuvuutta sekä jatkuvaa osaamisen kehittämistä ja jakamista.

johanna_pystynen.png

Johanna Pystynen, CEO, kertoo LaaS Companysta perheystävällisenä työpaikkana.


Mitä perheystävällinen työelämä teille tarkoittaa?

Näemme sen niin että on erilaisia tarpeita ja erilaisia perhemuotoja ja tilanteita. Tuemme työntekijöitä, jotta he saavat hyvän tasapainon perheen ja työn välillä. Ei ole yhtä samaa mallia, joka toimisi kaikille, vaan meillä työnantajana on vastuu siitä, ettei tule esimerkiksi kohtuuttomia vaatimuksia tai turhia rakenteellisia ongelmia arkeen. Haluamme poistaa esteitä, jotta työ ja muu elämä ovat tasapainossa. Teemme konkreettisia tekoja ja kiinnitämme huomiota perheystävälliseen kulttuuriimme. Yksilöllä on toki vastuu omasta tilanteestaan, ja me tarjoamme sitten monipuolisesti tukea ja joustoa.

Millaisilla konkreettisilla teoilla tuette työn ja perheen yhteensovittamista?

Meillä on käytössä oma LaaS-palvelumme. Yrityksellä on oma markkinapaikka jolla erilaisia tukimuotoja on helposti hankittavissa. Hyvinvoinnin alla on perhepalveluita, kuten unikoulu lapselle, psykologipalveluita, tukea ajanhallintaan ja paljon muuta. Teemme näkyväksi kaiken sen tuen mitä on, ja ihmisille helpoksi hyödyntää sitä. Tämän tarpeen tunnistamiseksi on myös erilaisia kyselyitä ja testejä, sillä aina ei ole helppo sanoittaa oloaan. Kysely on hyvä tuki reflektoinnille ja tulosten perusteella malli suosittele sopivia palveluita valikoimistamme.

Kyse on paitsi konkreettisista palveluista, myös ajatusmallista ja kulttuurista. Toimistolla on syöttötuolit ja vaipanvaihtopisteet. Vaikka vauvoja ei edes usein kävisi, on tärkeää, että viestimme näin ”välineellisestikin” lasten olevan tervetulleita. Tilojamme voi käyttää myös vapaa-ajalla esimerkiksi juhliin, itsekin olen pitänyt lapsen synttärit meillä. Tarjoamme myös erilaisia etuuksia kuten lippuja Särkänniemeen. Näitä ei toki ole rajattu vain lapsiperheille vaan tarjoamme ne kaikille työntekijöille.

Kulttuurissamme kannustamme etenkin miehiä pitämään pitkiä perhevapaita. Vanhemmille on oma vertaistuen keskustelukanava, ja esihenkilötkin osallistuvat. Haluamme viestiä konkreettisesti, että myös työnantaja ymmärtää erilaisia ihmiselämään kuuluvia tilanteita ja haasteita. Meillä asiantuntijatyössä tietty joustavuus on helppoa, mutta se henkinen ilmapiiri asiaan liittyen on olennaista.

Millaisia toiveita ja palautetta olette saaneet työntekijöiltä työn ja perheen yhteensovittamisesta?

Hyvää palautetta, ihmiset arvostavat ja kokevat on helppo olla perheellisenä töissä tällaisessa yrityksessä. Käymme jatkuvaa dialogia, ja seuraamme tietenkin, miten tukimuodot toimivat. Tukemisen mallin on elettävä ajassa, esimerkiksi korona-ajan myötä teimme muutoksia ja muun muassa tarjosimme psykologipalvelua myös puolisoille ja autoimme miettimään tiloja, jotta kotonakin voi työskennellä järkevästi. Vastaavasti HopLop-liput totesimme silloin turhiksi.

Kaikki tämä tietenkin kytkeytyy yleiseen henkilöstön hyvinvointiin. Se ei ole irrallinen saareke, vaan asioilla on monimutkaisiakin syy-seuraussuhteita. Esimerkiksi näin projektityössä muutokset työn organisoinnissa auttavat ajanhallintaan, jolloin kotona on aikaa enemmän ja stressi vähenee.

Miksi teille on tärkeää panostaa hyvinvointiin ja perheystävällisyyteen, ja miksi asia on vielä haaste monissa työpaikoissa?

Hyvinvointipuhehan on usein hieman abstraktia ja käytännön taso puuttuu vielä. Meillä näkökulma on, että työntekijät ovat sisäisiä asiakkaita. Kun miettii miten ulkoisia asiakkuuksia yleensä johdetaan ja kohdellaan, asian merkitys kirkastuu. Samanlaisia asioita tulee ilman muuta tuoda oman väen johtamiseen. Oma alustamme pyrkii vastaamaan tähän hyvinvoinnin tekemiseen ja näkymiseen. Alustan datalla tuomme näkyvän yhteyden sille, että hyvinvoivat työntekijät pystyvät hyviin tuloksiin.

Aina ei ole vain yhtä keinoa mistä hyvinvointi syntyy, vaan kyseessä voi olla useampi asia. Töissä saattaa olla vaikeampi suoriutua, jos kotona vaikka vauva valvottaa, ja jos töissä on kiire se kuormittaa kotona asti ja nämä ongelmat taas vaikuttavat töihinkin asti. Tässä kohtaa tarjoamalla sen unikoulun, autamme kaikkia osapuolia. Kuitenkin paljon aikaa ja rahaa säästyy seuraamalla systemaattisesti, miten työntekijät voivat ja analysoimalla tätä tietoa. Ihmisten omalla vastuulla on tässäkin tunnistaa mikä mättää, ja yrityksen vastuulla puolestaan on tuottaa välineitä ratkaista näitä.

Mittaatteko perheystävällisten toimien vaikutuksia ja jos, millaisia tulokset ovat?

Kyllä. Vaikutukset ovat kuitenkin välillisiä eikä syy-seuraussuhdetta ole helppo vetää. Pidämme mielessä, ettei vain ”oireita” voi hoitaa, vaan tunnistaa juurisyyt. Jos ongelmia ehtii tulla, niihin saa apua, mutta ennaltaehkäisy on yhtä tärkeää. Esimerkiksi ajanhallinnan haasteisiin ei välttämättä auta kalenterointivinkit, vaan ydinongelma voikin olla resursointi tai osaamistaso, jolloin haluamme auttaa tietenkin niissä.

LaaS-alustan kautta saamme dataa muun muassa osaamisesta, työntekijäkokemuksesta ja miten kokee työn ja vapaa-ajan olevan tasapainossa. Johtaako esimerkiksi osaamisen kehittäminen siihen, että stressiä koetaan vähemmän? Haluamme yrittää ymmärtää asioiden välisiä mahdollisia yhteyksiä. Data samasta järjestelmästä auttaa näkemään mikä on merkityksellistä.



Teksti: Annamari Karjalainen


Haluatko saada vinkkejä perheystävällisen työilmapiirin luomiseen ja ylläpitämiseen? Suosittu Perheystävällinen Työelämä -seminaari järjestettiin 1.10. jo toisen kerran, ja Johanna Pystynen oli yksi puhujista. Tutustu seminaarin tallenteeseen ja anna huippupuhujien johdattaa sinut työelämän tärkeimmän aiheen äärelle.

Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteenamme on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.