Mitä aktorin sydän laulaa?

Sen ääni voi olla hiljainen ja vaimennettu, mutta kyllä sydän aina jotain jurisee. Voit pehmittää sitä vähän palaamalla lapsuuden, nuoruuden tai jonkin sellaisen tekemisen äärelle, josta saat enemmän kuin mitä se ottaa.

Mentori voi auttaa kuulemaan sydämen äänen useammin ja vahvempana. Tai jos olet kuten minä ja olet herätellyt sydämen ääntä jo muutaman vuoden, on aika siirtyä sanoista tekoihin.

Mentorointiprojektin ei tarvitse olla valmis paketti. Minulla oli kuitenkin aika selkeä käsitys siitä, mitä tällä mentoroinnilla haluaisin saavuttaa.

Unelmasta totta

Niin kuin montaa muutakin, minua on aina kiehtonut ajatus lastenkirjan kirjoittamisesta. Ajatus kumpuaa mielikuvituksen rikkaudesta ja oman merkkinsä jättämisestä. Mentorointipolulle lähtiessä kirjaa varten oli jo olemassa hahmoperhe, tarinoita sekä päättäväisyyttä ottaa juuri tätä unelmaa hännästä kiinni. Asiat olivat kuitenkin yksin ahertaessa jääneet junnaamaan paikoilleen, enkä oikein hahmottanut miksi. Tässä kohtaa mentorin mukaantulo avasi eteeni juuri oikeat kysymykset.

Mentori jakoi omia kokemuksiaan kirjallisuusalalta ja neuvoi, mitkä sudenkuopat tulee välttää. Koin, että hänen kanssaan pääsin kirjallisuuden maailman kiinni aivan eri tavoin kuin olisin ikinä voinut saavuttaa omien verkostojeni kautta.

Ensimmäisiä välietappeja saavutettuani ymmärsin, että toimintaa rampauttava asia oli ollut PELKO. Ei pelko epäonnistumisesta vaan pelko, että teen jotain, minkä vuoksi loistava ideani ei saisi edes mahdollisuutta. Mentorini ei niinkään kannustanut minua olemaan rohkea vaan hän kannusti minua tekemään asioita. Ennakkoon sovitut deadlinet siivittivät edistymistä ja loivat sopivaa suorituspainetta. Tehtyjen asioiden myötä rohkeuteni on kasvanut oikealle tasolle.

Mentorointi on upea matka

Kun on rohkeutta tehdä asioita, voi elämä kehittyä suuntaan, jota ei edes osannut odottaa. On tärkeää muistaa, että emme voi mitenkään varautua kaikkeen. Tämän asian oivaltaminen tekee lopulta pelon tyhjäksi ja antaa yhtä lailla tilaa onnistumiselle.

Mentoroinnissa olen saanut erittäin paljon hyvää tietoa lastenkirjojen ja kirjallisuuden haasteista sekä siitä, miten toimia alalla ja mitkä ovat realistisia odotuksia.

Viime kuussa jätin kirjani käsikirjoituksen kustantamokierrokselle ja nyt keskityn rakentamaan muita unelman tukipilareita. Tulee kustantamolta lopulta hylsy tai hyväksyntä, olen erittäin onnellinen rohkeudestani vapauttaa ideani siivilleen ja katsoa mihin se kantaa. Olen tehnyt parhaani. Sivutuotteena olen löytänyt matkalta uuden suunnan, johon kaikki elämäni valinnat tuntuvat osoittavan.   

Kuten unelmien tavoittelemisessa, ei mentoroinnissakaan tärkeintä ole päämäärä vaan matka. Kun kunnianhimoisen tavoitteen saavuttaa, olo on euforinen. Lopulta tajuaa nauttivansa saavutuksesta sen vuoksi, että matka sinne on ollut niin upea ja antoisa. Ilman sitä vieläkin parempaa olisi voinut jäädä huomaamatta.

Ja niin seuraava aktorimatka odottaakin jo alkuaan.

Teksti: Heli Koljonen

Kuva: Kalle Koljonen

Kirjoittaja on hyvinkääläinen luova sisällöntuottaja ja kahden pienen lapsen äiti. Helin tärkeimmät arvot ovat merkityksellisyys, kokonaisvaltainen hyvinvointi sekä aitous.


Mothers in Business on järjestö äideille, jotka ovat kiinnostuneita urastaan. Meidän tavoitteena on tasa-arvo ja naisten työmarkkina-aseman parantaminen. Järjestämme vuosittain satoja tapahtumia, jotka kehittävät ammatillista osaamista ja lisäävät hyvinvointia. Yli neljän tuhannen MiB-äidin joukko takaa vertaistuen ja arvokkaiden verkostojen kasvamisen. Liity jo tänään - rakkaudesta uraan ja perheeseen.