Perhevapaat eivät tule kalliiksi yrityksille

Pienten lasten vanhemmat ovat oppineet käyttämään työtunnit tehokkaasti. Heidän kykynsä priorisoida ajankäyttöä ja työtehtäviä tuo arvoa työnantajalle. Kuka olisikaan tehokkaampi ja parempi vaihtoehto projektipäälliköksi kuin pienten lasten äiti?


Vanhempainvapaiden kustannuksia korvataan hyvin 

Iida Saloranta yllättyi positiivisesti huomatessaan perhevapaiden kustannusten olevan työnantajalle huomattavasti pienemmät kuin yleisesti arvellaan. 

“Työnantajan kustannukset perhevapaille jäävästä työntekijästä ovat pienet”, sanoo Ilostu Oy:n toimitusjohtaja ja yrittäjä Iida Saloranta. “Monelle yrittäjälle saattaa tulla yllätyksenä, että suurin osa perhevapaista aiheutuvista kuluista korvataan hyvin.”


Perhevapaat ovat luultua edullisempia

Jäädessään perhevapaalle lähes samaan aikaan yrityksensä kahden muun työntekijän kanssa Iida selvitti vanhempainvapaiden kustannuksia ja yllättyi. 

“Luulin, että työnantajana joudun maksamaan työntekijän vanhempainvapaasta tuhansia euroja ja saan takaisin muutaman satasen, mutta saikin takaisin satojen eurojen sijaan tuhansia”, Saloranta sanoo.


Kelan työnantajille suunnatuilla verkkosivuilla kerrotaan: “Kun työnantaja maksaa työntekijänsä vanhempainpäivärahakauden ajalta palkkaa, Kela voi maksaa vanhempainpäivärahat työnantajalle. Lisäksi työnantaja voi saada perhevapaiden ajalta vuosilomakustannuskorvausta ja äidin palkalliselta äitiysvapaalta perhevapaakorvausta.”
https://www.kela.fi/tyonantajat-perhevapaat

Työnantaja voi saada lisäksi 2500 euron kertakorvauksen perhevapaiden kustannuksista, jotka aiheutuvat naispuolisen työntekijän vanhemmuudesta.

https://www.kela.fi/tyonantajat-perhevapaakorvaus

Vanhempainpäiväraha on ansiosidonnaista myös isille

Isyysvapaalle jäävälle isälle ei ole merkitty palkallista vapaata työehtosopimuksiin. Sen sijaan vanhempainpäiväraha on ansiosidonnaista myös isille.

Vanhempainvapaiden kustannukset 0,1-0,3 prosenttia

Iida Saloranta on laskenut vanhempainvapaiden kustannusten osuuden työnantajalle. Luku on yllättävän pieni.

“Vanhempainvapaiden kustannukset ovat vain 0,1-0,3 prosenttia työvoimakuluista. Summa on monta kertaa pienempi määrä kuin esimerkiksi yritysten luontaisetujen kustannusten osuus.”

Rehellistä keskustelua perhevapaiden kustannuksista

Saloranta haluaa herättää perhevapaiden todellisista kustannuksista keskustelua, koska moni arvelee perhevapaiden kustannusten olevan yritykselle hirvittävän kalliit. Verkosta löytyy hänen mukaansa paljon harhaanjohtavaa tietoa, jota kukaan ei oikaise.


Salorannan mukaan nuorten naisten palkkaamista pelätään turhaan. Heidän mahdolliset perhevapaat eivät vie yritystä konkurssiin, ja heitä voi huoletta palkata missä elämäntilanteessa tahansa. 


Äitien perhevapaat lyhenevät tulevina vuosina

Isät jakavat jatkossa perhevapaita yhä enemmän, jolloin perhevapaat jakautuvat tasaisemmin molempien vanhempien kesken. Iida Saloranta haluaa rohkaista yrityksiä palkkaamaan rohkeasti parhaat työntekijät, miettimättä niinkään ihmisten perhesuunnitteluun liittyviä asioita. 

“Menestyneimpien yritysten taustalla on sekä parhaat työntekijät että hyvinvointia vaaliva työyhteisö. On myös tärkeää pitää ihmisistä hyvää huolta”, Saloranta sanoo.

Jaetut perhevapaat edistävät tasa-arvoista vanhemmuutta 

Perhevapaille jäävien isien määrä kasvaa seuraavina vuosina ja vuosikymmeninä. Isät ovat matkalla tasa-arvoiseen vanhemmuuteen jakamalla arjen hoivavastuun. Tasa-arvoisesta vanhemmuudesta hyötyvät isien ja äitien lisäksi myös lapset, jotka saavat molempien vanhempien hoivaa.

Äidit ovat tähän asti pitäneet yli 90 % perhevapaista. Yhteiskunta kannustaa uudistuneilla perhevapailla vanhempia jakamaan vapaita. Perhevapaat puolittavat isät ja äidit ovat vielä toistaiseksi edelläkävijöitä. Vuosisataiset perinteet eivät muutu hetkessä.


Työpaikan kannustava suhtautuminen isien perhevapaisiin avainasemassa

Isät rohkaistuvat jäämään perhevapaille, kun perheen lisäksi myös työpaikoilla kannustetaan heitä jakamaan vapaita. Isillä on oikeus saada sekä haastava työ että tasa-arvoinen vanhemmuus ja läheinen suhde lapsiin. Yhtäältä äitien kannustaminen urallaan perhevapaiden aikanakin rohkaisee heitä palaamaan aiemmin työelämään ja huolehtimaan perheen ohella myös itsestään ja urastaan.

Isien ja lasten lisäksi äidit hyötyvät perhevapaiden jakamisesta. He voivat isien lailla saada sekä haastavan työn että perheen. Äitien ura on yhtä tärkeä kuin isienkin. 


Piia Haukilampi
Sisällöntuottaja
Mothers in Business
www.mib.fi