Loista vaikuttajana ja vakuuta asiantuntijana omiin luonteenvahvuuksiisi nojaten

Kehonkielellä ja sanattomalla viestinnällä on valtava vaikutus siihen, miten viestisi tavoittaa haluamasi kuulijan – jos tavoittaa. Oli kyseessä sitten suuremmalle yleisölle pidettävä puhe tai kollegoiden kanssa käytävä keskustelu meneillään olevan projektin seuraavista askeleista, voit tehostaa vaikuttavuuttasi helpoin tehokeinoin, omiin vahvuuksiiisi nojaten.

Korjataan heti alkuun valloillaan oleva virheellinen uskomus siitä, että hyväksi esiintyjäksi synnytään – tai vastaavasti ei. Se nimittäin ei pidä paikkaansa. Vaikuttava esiintyminen on taito, jonka jokainen voi oppia ja jossa jokainen voi kehittyä omiin vahvuuksiinsa nojaten. Hyväksi esiintyjäksi ja vakuuttavaksi viestijäksi ei synnytä, vaan harjoitus tekee mestarin tässäkin asiassa. 

Pieniin osiin pilkottuna harjoittelu voi kuitenkin olla sekä helppoa että hauskaa, ja mikä parasta: kehitys nopeaa! 

 

Vahvuuksista voimaa vaikuttamiseen

Tunnistatko sinä omat vahvuutesi? Oletko koskaan miettinyt, mikä on supervoimasi – se, mikä tekee sinusta sinut?

Lyhykäisyydessään vahvuus on jotain, mitä tykkäät tehdä ja missä olet hyvä. Vahvuuksia on kuitenkin monenlaisia. Positiivisesta psykologiasta tutut, tieteelliseen tutkimukseen pohjautuvat luonteenvahvuudet kertovat siitä, miten me teemme asioita ja keitä me olemme

Sen sijaan, että keskittyisimme siihen, mikä voisi olla paremmin ja mitä voisimme kehittää, meidän kannattaa kohdistaa huomiomme vahvuuksiimme ja niiden vahvistamiseen.

Tutkimukset osoittavat, että saamme aikaan huomattavasti parempia tuloksia keskittymällä heikkouksiemme sijaan vahvuuksiin.

Meiltä kaikilta löytyy heikkouksia, mutta yhtä lailla myös vahuuksia. Järkeenkäypää, kenties, mutta ei aina helppoa! 

Tämä pätee myös esiintymiseen. Introvertin ei tarvitse yhtäkkiä ryhtyä ekstrovertiksi, eikä toisinpäin, vaan hyödyntämällä omia luonteenvahvuuksiasi myös esiintyessä, saat nauttia niiden lukuisista hyödyistä myös vaikuttaessasi eri kohderyhmiin. Vahvuuksien käyttö nimittäin 

  • kohentaa itseluottamustasi

  • tukee uuden oppimista

  • parantaa suorituskykyäsi

  • auttaa sinua matkalla kohti tavoitteitasi

  • parantaa elämäntyytyväisyyttä

  • ja paljon muuta!

Tutustu luonteenvahvuuksien lukuisiin hyötyihin ja tee maksuton luonteenvahvuustesti osoitteessa viacharacter.org. Saat oman uniikin luonteenvahvuuslistauksesi, jonka viisi ensimmäistä vahvuutta ovat niin sanottuja ydinvahvuuksiasi, joihin kannattaa kiinnittää erityishuomiota.

 

Ota vaikuttamisen tehokeinot käyttöön

Kun tunnistat luonteenvahvuutesi, on aika ottaa vaikuttamisen tehokeinot haltuun. Nämä koostuvat muun muassa seuraavista: 

  • perusasennon haltuunotto

  • katsekontaktin luominen

  • ilmeiden ja eleiden variointi

  • äänen hyödyntäminen

  • käsillä kuvittaminen

  • tilan käyttö

  • läsnäolo

  • pukeutuminen

Koska ensivaikutelman voi tehdä vain kerran, kannattaa siihen panostaa. Ensivaikutelma perustuu kaikkeen siihen, mitä näemme, kuulemme ja aistimme toisesta ihmisestä ensinäkemällä. Ensivaikutelma muodostuu jo alle sekunnissa, ja sitä voi olla vaikea muuttaa jälkikäteen. 

Tutkimukset osoittavat, että jos esiintyjän sanallinen viestintä ja kehonkieli ovat ristiriidassa keskenään, kuulija luottaa esiintyjän kehonkieleen.

Tästä syystä on tärkeää tiedostaa, miten itse toimii ihmisten edessä. Jos esimerkiksi valokeilaan astuminen jännittää, voi olla, että esiintyjä alitajuisesti pienentää itseään seisomalla jalat ristissä tai pöydän takana piileskellen. Esiintymisestä innostuva taas saattaa puhua ihan liian nopeasti suu vaahdoten, tauot unohtaen.

Kun haluat kartoittaa oman nykytilanteesi esiintymisen osalta, videointi on loistava työkalu. Jos mahdollista, voit myös ottaa avuksesi esiintymisvalmentajan. Kannustavan, ammattitaitoisen valmentajan tuella voit astella tilanteeseen kuin tilanteeseen – neukkariin, luentosaliin tai satapäistä yleisöä odottavaan tapahtumatilaan  – itsevarmasti, asiantuntevasti ja aiempaa keveämmin askelin.



Onko sinun aika päivittää vaikuttamistaitosi? 

Ilmoittaudu mukaan MiB på Svenskan järjestämiin Våga stråla! -työpajoihin, joissa kevään aikana käsitellään omien esiintymis- ja vaikuttamistaitojen kehittämistä ja asiantuntijuuden näkyväksi tuomista. 

Jos haluat perehtyä omiin vahvuuksiisi ja kehittyä entistä vakuuttavammaksi asiantuntijaksi innostavan esiintymisvalmentajan tuella, katso tulevien työpajojen teemat alta ja varaa paikkasi:

Ti 28.2. klo 14–16 Vahvuudet voimavaranasi, asiantuntijana ja ihmisenä

Ti 28.3. klo 14–16 Loista vaikuttajana: Esiintymisen kieliTM haltuun

Ti 25.4. klo 14–16 Lukimateriaalista tukimateriaaliksi: Näin rakennat vaikuttavan esitysaineiston

Ti 30.5. klo 14–16 Esiintymisvalmennusklinikka

MiB på Svenska on jatkoa Rohkeasti ruotsiksi -hankkeelle. Valmennuskokonaisuus järjestetään ruotsiksi, mutta myös suomenkieliset osallistujat ova lämpimästi tervetulleita! Heikoillakin ruotsinkielen taidoilla pärjää ja kysyä ja keskustella saa myös suomeksi. 

Valmennuskokonaisuudesta vastaa Esiintymisen kieli -valmentaja ja vaikuttavan viestinnän asiantuntija Anna Wallin. 



Loista vaikuttajana ja vakuuta asiantuntijana – etänäkin!

Kehonkieleen kannattaa panostaa myös etäympäristössä. Jos koet Teamsit ja Zoomit epämukaviksi ja mieluummiin välttäisit kameran ja mikrofonin käyttöä kokonaan, Anna jakaa parhaat vinkkinsä etävaikuttamiseen maksuttomassa webinaarissa ke 1.3. klo 12–12.45. Varaa paikkasi täältä.

Kun tunnistat omat vahvuutesi ja tiedät, miten tukea viestiäsi sanattoman viestinnän ja kehonkielen keinoin, moninkertaistat mahdollisuutesi loistaa ihmisten edessä – asiantuntijana ja ihmisenä. Tervetuloa mukaan!

Tekstin on kirjoittanut Esiintymisen kieli™ -valmentaja ja viestinnän asiantuntija Anna Wallin. Anna auttaa eri alojen asiantuntijoita, niin yksilöitä kuin (työ)yhteisöjä, loistamaan ihmisten edessä. Hän käsittelee näkyväksi tulemiseen liittyviä teemoja Näkyväksi podcastissa ja opettaa suullista yritysviestintää kauppakorkeakoulussa. Taustaltaan Anna on KTM, positiivisen psykologian asiantuntija ja valmentaja. Lue lisää ja ota Anna seurantaan: annanicolina.com.