Työelämä kaipaa perheystävällisyyttä

rawpixel-670725-unsplash-e1532437566391-1024x558.jpg

Marjut Kriikku kuvaa kolumnissaan (Aamulehti 22.7.2018) dystooppisen värikästä lapsiperhe-elämää. Hän kertoo arjesta, jossa ei saa nukuttua, jossa lapset vievät järjen ja jossa kroppa on synnytyksen runtelema vielä vuosikausia itse tapahtuman jälkeen. Työn ja perheen yhteensovittaminen ei suju, äiteihin viitataan potentiaalisesti huonoina työntekijöinä ja päiväkodista noudetaan kotiin kirkuvia lapsihirviöitä.

On mielenkiintoista, että kolumni ilmestyy hetkellä, jolloin Aamulehteä julkaisevan Alma Median toimitusjohtajaa Kai Telannetta on syytetty perhetilanteeseen perustuvasta syrjinnästä rekrytointitilanteessa. Kolumnin ja kohun yhdenaikaisuus saattaa olla sattumaa, mutta taustalta paistaa sama arvomaailma: työ ja perhe eivät sovi samaan kuvioon, ja molemmat verottavat voimavaroja toisiltaan.

Sen sijaan, että lapsiperhearkea ja työelämää asetellaan jatkuvasti vastakkain, olisi tärkeää nostaa esiin keinoja, joilla niitä voidaan sujuvasti yhteensovittaa. Työ ja perhe sopivat samaan arkeen, ja työpaikan perheystävälliset käytänteet, kuten työaikajoustot ja etätyömahdollisuudet edesauttavat perheiden hyvinvointia. Parhaassa tapauksessa työ ja perhe tasapainottavat toisiaan, ja tukemalla työn ja perheen yhteensovittamista työnantaja saa itselleen sitoutuneen, hyvinvoivan ja motivoituneen työntekijän.

Vastakkainasettelujen ja kärjistysten sijaan yhteiskuntamme tarvitsee positiivista perhepuhetta ja esimerkkejä siitä, miten työ ja perhe voidaan sujuvasti yhteensovittaa.

Susanna Mikkonen
Hallituksen jäsen
Mothers in Business ry

Teksti on julkaistu Aamulehden mielipidepalstalla 24.7.2018.