Äitiydestä uutta perspektiiviä uralle

Usein puhutaan siitä, että äitiys ja erityisesti äitiysvapaat ovat lähtökohtaisesti huono asia uran kannalta. Tämän saman todistavat useat tutkimukset sekä tarinat siitä, miten perhevapaiden jälkeen oma urakehitys tyssäsi kuin seinään perheettömien tai miespuolisten kollegoiden porskuttaessa eteenpäin.

MiBin 2017-2018 ohjelman mukaisestikin perhevapaat tai kotivelvoitteet eivät saa asettaa työntekijöille näkyviä tai näkymättömiä esteitä edetä työuralla sukupuolen tai perheaseman vuoksi. Naisen palkkaaminen tai uralla eteneminen ei saa olla, eikä näyttäytyä työnantajan näkökulmasta miespuolista työntekijää epävarmempana tai kalliimpana investointina.

VOIKO PERHEVAPAISTA OLLA HYÖTYÄ URAN KANNALTA?

Omasta puolestani voin sanoa, että kyllä voi.

Jäin itse äitiyslomalle esikoiseni kanssa juuri yliopistosta valmistuneena kauppatieteiden maisterina vuonna 2013. Täysipainoista työelämää oli kuitenkin takana jo muutama vuosi ja koin, että pieni hengähdystauko tuli itse asiassa enemmän kuin tarpeeseen kiireisten opiskelu- ja työpainotteisten vuosien jälkeen.

Kun vauvan kanssa sai hetkeksi heittäytyä täysin toisenlaiseen maailmaan ja keskittyä johonkin aivan muuhun kuin omien työrutiinien hoitamiseen (vaikka edelleenkin olen sitä mieltä, että kyllä se vauvan kanssa uuden arjen opettelu on yksi raskaimmista työkokemuksistani!), jäi jostain kumman syystä enemmän aikaa myös omille ajatuksille. Huomasin miettiväni usein, mitä oikeastaan haluan elämältäni ja miten pääsisin tavoitteisiini.

Nopeammin kuin huomasinkaan, oli aika tehdä päätöksiä myös oman urani suhteen. Palaisinko vanhaan työhöni vai etsisinkö uralleni uutta suuntaa? Päätin valita jälkimmäisen vaihtoehdon, enkä ole katunut päivääkään.

MONIA MAHDOLLISUUKSIA

Aina perhevapaiden ei toki tarvitse johtaa sen suurempaan muutokseen. Moni tuntemistani äideistä on kuitenkin hyötynyt perhevapaiden tarjoamasta mahdollisuudesta ottaa enemmän aikaa itselleen ja perheelleen. Perhevapaat voivat tarjota mahdollisuuden myös kehittää itseään ja osaamistaan. Opiskelitpa sitten uuden kielen tai taidon, täydensitpä ammatillista osaamistasi tai nautit täysillä kotona olosta perheen kesken, väitän, että näistä asioista ei yksinkertaisesti voi olla ainakaan haittaa uran kannalta.

Perhevapaat antavat erinomaisen mahdollisuuden myös verkostoitua muiden vastaavanlaisessa elämäntilanteessa olevien kanssa. Taitaa MiBinkin jäsenissä olla useampia, jotka ovat avartavien keskustelujen sekä vertaistuen ja kannustuksen voimin uskaltaneet hakea uutta työpaikkaa tai ryhtyä jopa yrittäjiksi. Toisaalta tiedän myös äitejä, jotka ovat perhevapailta töihin palattuaan suoriutuneet vanhoista työtehtävistään niin hyvin, että ovat ansainneet jopa ylennyksen.

TYÖN JA PERHEEN YHTEENSOVITTAMINEN

Lapsen syntymä pistää paitsi oman arvomaailman uuteen järjestykseen, pakottaa se myös miettimään, miten työ ja perhe jatkossa sovitetaan yhteen. Tässä riittää haastetta töihin paluun jälkeen vielä vuosiksi eteenpäin, mutta niinhän sitä sanotaan, että haasteet kasvattavat. Moni tuntemani äiti onkin erittäin taitava muun muassa oman ajankäyttönsä sekä priorisointi- ja organisointikykynsä suhteen.

Lapsi myös pakottaa erittäin positiivisella tavalla heittämään ne mieltä vaivaavat työasiat edes hetkeksi pois mielestä, opettaen samalla ihan jokaiselle tuiki tarpeellista läsnäolokykyä.

OTA MAHDOLLISUUS VASTAAN!

Mahdollisuutta täydelliseen irtiottoon työelämästä ja oman arjen rutiineista on harvoin tarjolla, ellei itse ole valmis heittäytymään sapattivapaalle tai muuten vaan ”virran vietäväksi”. Kun tällainen mahdollisuus tulee vastaan, tässä tapauksessa perhevapaan muodossa, on mahdollista saada paitsi omaan työhön myös koko elämään sitä kaivattua perspektiiviä. Tässä valossa myös itselle ja omalle perheelle hyvien ja oikeiden valintojen tekeminen on helpompaa.

Jos perhevapaan osaa nähdä mahdollisuutena uraloukun sijaan, palaa töihin takuulla entistä motivoituneempi ja määrätietoisempi äiti, jonka urakehitykselle ei näy esteitä!

Eveliina_blogi-300x200.jpg

Kirjoittaja: Eveliina Vähä-Ruka, KTM ja markkinointikonsultti sekä 2013 syntyneen pojan äiti.