Yksinhuoltajien vinkit arkeen - Ja muita ajatuksia arjesta yksin lapsen kanssa

Kun lapseni oli hiukan yli 4-vuotias, erosin hänen isästään. Siitä alkoi uuden arjen harjoittelu ja järjestelmällisen epäjärjestelmällinen kaaoksen hallinta.

Yksinhuoltajan arjessa aika on jatkuvasti kortilla ja jokainen hetki on tavalla tai toisella käytettävä hyväksi. Kun on ensin jakanut arjen toisen vanhemman kanssa, on vaikea totutella arkeen, jossa vastaa itse kaikesta. Varsinkin jos oma turvaverkosto on kaukana, ei hengähdyshetkiä arkeen ilmesty ruhtinaallisesti.

Omista harrastuksista on tingittävä, työpäivän pituudesta voi joutua nipistämään, oma aika on teoreettinen käsite ja kaupassa käymisen kanssa on oltava luova.

Toisaalta lapsen kanssa syntyy ainutlaatuinen yhteys, sillä huomiota ei ole jakamassa kukaan.

Vaan mitä se on, yksihuoltajan arki?

Arki on suunniteltava

Sain mahdollisuuden kerätä ajatuksia mibiläisiltä yksinhuoltajaäideiltä arjen hallinnasta, uratavoitteista ja äitiydestä ja höystää näitä myös omilla kokemuksillani. Samalla sain heiltä upeita vinkkejä, joista jokaisen äidin sekä yksinhuoltajana toimivan, että arjen pyörittämisestä muuten vastaavan äidin, kannattaa napata omaan arkeensa muutama.

Jenna on 2-vuotiaan lapsen äiti ja tekee uraa sosiaalisen median ja markkinoinnin parissa. Tiia on liiketoimintajohtaja ja hänellä on 3-vuotias poika. Hanna on 1,5-vuotiaan äiti ja psykologi, yrittäjä ja opiskelija. Jennalla on sujuva yhteishuoltajuus lapsen isän kanssa, Tiia ja Hanna ovat 100 % kaksin lasten kanssa.

Arki on tuonut mukanaan yllätyksiä homekodista hoitovapaahaaveiden kuoppaamiseen ja pitkiin työmatkoihin. Jenna kuvaa omaa arkeaan minuuttipeliksi, joka on tarkasti suunniteltua, sillä arjen vastuita ei voi jakaa kenenkään kanssa. Tiia korostaa omassa arjessaan myös suunnitelmallisuutta, mikä on onnistumisen avain hiottujen rutiinien sekä armollisen luopumisen kanssa.

yksinhuoltajienpaiva_210319.jpg

Hanna kuvaa yksinhuoltajuutta kauniisti: “Yksinhuoltajien lapsilla on usein etuna se, että heille omatoimisuudesta voi tulla nopeammin luonteva tapa toimia, koska olosuhteetkin ohjaavat siihen. Yksinhuoltajaäidillä taas järkevyys ja rentous vanhemmuudessa voi kehittyä nopeammin, kun selviää yksin haastavistakin tilanteista. - - Yksinhuoltajan on pakko katsoa laajempaa kokonaisuutta ja saada arki rullaamaan. Myöhemmin huomaa, että kun kaikki menee suunnilleen järkevästi, se kantaa paljon pidemmälle kuin jatkuva ylisuorittaminen.”

Arki on välillä myös surua. Vaativassa työssä oleva äiti ei välttämättä pysty olemaan läsnä lapsen arjessa niin paljon kuin haluaisi. Vahva ja luotettava tukiverkko on aivan ehdoton uraäidin tuki tässä tilanteessa, mutta äidin oloa se ei silti helpota. Lapsi on turvallisesti luotettavien läheisten kanssa, mutta äiti tietenkin tuntee huolta siitä, ettei itse ole fyysisesti paikalla.

Minulle oli vaikeaa, kun jäin paitsi lapsen “ensimmäisistä”, kun koko ajan ei voinut olla läsnä. Lapsen ensimmäinen irronnut hammas voi jäädä väliin eikä pääse näkemään hammaskeijun tuomaa iloa. On myös vaikeaa olla poissa, kun lapsi sairastaa tai saa kolhuja. Äiti haluaisi olla paikalla helpottamassa oloa ja puhaltamassa pipeihin. Mutta on hyväksyttävä, että nyt tässä tilanteessa se ei vain aina onnistu, kun lapsi on sillä hetkellä toisen vanhemman hoivissa.

Yksinhuoltajana oppii taitavaksi tilanteiden hyväksikäyttäjäksi, sillä kun aikaa itselle ei ole, pitää työmatkoista tehdä lenkkejä, lapsen harrastushetkestä omia treenitunteja tai kauppareissuja, koulun discosta tulee kirjastoreissu ja niin edelleen. Jokainen pienikin piipahdus ovesta ulos, lenkille, kauppaan tai vaikka roskia viemään, on suunniteltava ja ajoitettava tarkkaan, sillä yksin lasta ei voi jättää.

Arki yksin on jatkuvaa palapelin kokoamista, sillä jokaiseen taukoon löytyy varmasti täyte, kun aika on kortilla. Mutta yksinhuoltajuus voi olla myös vauhdittaja, kuten Hanna toteaa. Vakaan tulevaisuuden tarjoaminen lapselle on yhden huoltajan harteilla, joten se saa paahtamaan ehkä entistä voimakkaammin kohti omia tavoitteita.

Muistutuksena yksinhuoltajan läheisille: Apua voi joutua joskus tyrkyttämään ja se voi olla parasta, mitä voit tehdä. Tukea ei ole aina helppo pyytää tai sitä ei edes huomaa pyytää arjen keskellä.

Äiti - näistä voimaa

Tiian, Hannan ja Jennan vinkit arkeen kaikille yksin lapsen tai lasten kanssa eläville (ja muillekin):

Karsi, priorisoi, keskity

Millainen on sinun arkesi? Karsi kaikki se, mikä ei vastaa arvojasi tai tuo lisäarvoa elämääsi. Luovu kaikesta, mikä kuormittaa tai estää sinua etenemästä kohti omia tavoitteitasi.

Konmarita ja laatikoi

Läpinäkyvät tiiviit laatikot helpottavat kaiken tavaran säilyttämistä pienien käsien ulottumattomissa, mutta kuitenkin oikeilla ja omilla paikoillaan. Muutenkin kaikki mielenkiintoiset, mutta ei pienelle sopivat, tavarat on helppo varastoida niin, että ne ovat helposti saatavilla, mutta lapsen ulottumattomissa. Se helpottaa nopeita liikkeitä.

Ole armollinen, muista joustavuus

Hyvin rullaava arki on joustavaa, kun muistaa myös armollisuuden omaa itseään kohtaan. Kuuntele itseäsi ja lastasi ja toimi niin kuin on teille paras. Nauti hetkistä lapsen kanssa, kun saatte olla vain kahdestaan, sillä lapsi on myös voimavara arjen kiireessä.

Rennosti ja terveellä järjellä

Kaikkia kausittain vaihtelevia suosituksia ei ole pakko noudattaa ainakaan orjallisesti. Jos jostain asiasta on hyötyä ja se sopii teille, miksi et tekisi niin? Katso metsää puilta.

Ennakoi edellisenä iltana

Seuraavan päivän vaatteet, sekä omat että lapsen, kannattaa laittaa jo edellisenä iltana esille niin, että ne on helppo ja nopea pukea. Vaikka väsyttää, tämä vaivannäkö on sen arvoista seuraavana aamuna.

Pyydä apua

Älä epäröi pyytää apua. Ystäväsi todennäköisesti haluavat auttaa sinua. Turvaudu ystäviisi ja kerro heille, millaista apua kaipaat. Sinun ei tarvitse pärjätä.

Lapsikin osaa auttaa

Jos lapsella on intoa puuhastella, voi hänet ottaa mukaan kotitöihin. Pienikin voi esimerkiksi tyhjätä pesukonetta tai tiskikonetta ja samalla se on yhdessä puuhailua.

Aamu kotitöille

Kun varaa aamuun aikaa tehdä kotityöt, ilta jää rauhoittumiselle ja lapsen kanssa olemiselle. Nukahtaminen on helpompaa, kun sänkyyn ei mene ylivirittyneenä.

Vaali unta ja lepoa

Älä tingi omasta unestasi. Ja levosta. Voi olla, että joudut luopumaan omasta ilta-ajastasi, joka koittaisi lapsen mentyä nukkumaan, mutta uni ja lepo on sitä tärkeämpää. Sulje kaikki kanavat ulkomaailmaan ja rauhoitu hyville yöunille.

Voimaa vastoinkäymisistä

Vaikeuksien voittaminen kasvattaa. Tiedät selviäväsi taas voimakkaampana kaikesta, mitä elämä keksii eteesi heittää.

Asenne kohdalla

Perfektionismista voit luopua samalla kun luovut yksinäisistä suihkuhetkistä. Se, että yksinhuoltaja on organisoimisen mestari ei tarkoita, että kaikki sujuisi aina pilkulleen. Kun oma asenne on kohdallaan, voi sallia arjen rypyt. Se, miten ne rypyt silittää, on olennaisempaa kuin virheettömyys.

Huolehdi perusasiat kuntoon

Taloudelliset perusasiat on hyvä hoitaa kuntoon kaiken varalta. Kun vakuutukset ynnä muut on asianmukaisesti hoidettu, on tulevaisuuteen helpompi suhtautua luottavaisemmin.

Pidä huoli itsestäsi

Satsaa terveyteen ja ota aikaa myös itsellesi, sillä siten jaksat lapsen kanssa paremmin. Samalla annat lapselle hyvän esimerkin äidistä, joka arvostaa itseään.

Haluaisin liittää tähän tekstiin kaikkien naisten tekstit sellaisenaan, sillä niistä välittyy rauha ja hyväksyminen. Arki on hektistä, raskastakin, mutta se on hyväksyttävä sellaisena kuin se on. Tiia kiteyttää ajatuksen hienosti:

“Ole rohkea! Elä ylpeästi oman näköistä elämääsi.”

Oli elämäntilanne mikä tahansa, tämä ohje on kaikille uraäideille sopiva mantra. Sillä, miten muut elävät arkeaan, ei ole juurikaan mitään merkitystä. Vain sinulla on mahdollisuus tehdä omasta elämästäsi kaikkine liikkuvine elementteineen sinulle sopiva.

Teksti ja osa kokemuksista: Laura Kyllönen, sisällöntuottaja ja Sisältötiimin Content Lead.

Kuvat: Pixabay


Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4 000 uraäidin kanssa.