Uuteen työhön perhevapaiden jälkeen – miten puet osaamisesi sanoiksi?

Perhevapaiden jälkeen työelämään astuminen on aivan valtava muutos. Useilla ensimmäinen työelämään siirtyminen limittyy ja lomittuu opintojen päättämisen kanssa, ja työpaikkaan astuu siis juuri tietonsa ja taitonsa kartuttanut osaaja. Perhevapaalla arki voi kuitenkin olla – ja useimmilla onkin – täysin erilaista: toiset lapset nukkuvat, toiset valvovat. Yhdellä on energiaa kehittää itseään ja pohtia ammattitaitoaan, kun taas toinen voi rimpuilla jaksamisen äärirajoissa.

Lapsiperhearjen keskellä työnhakuun keskittyminen voi tuntua hankalalta. Olivat omat tuntemuksesi ja jaksamisesi mitä tahansa, meille kaikille on työelämässä kuitenkin tilausta, kun vain uskomme unelmiimme ja menemme rohkeasti niitä kohti. Se olet nimittäin sinä, joka itse määrität paikkasi. Työnhakua voit lähestyä pohtimalla seuraavia teemoja.

Motivaatio on kaiken avain

Motivaation merkitystä kaikessa työnhaussa ei voi koskaan painottaa liikaa. Työnantajaa kiinnostaa, miksi hakija on kiinnostunut juuri tästä työpaikasta. Mihin hän on urallaan matkalla? Kun tiedät mitä kohti haluat mennä, alat automaattisesti etsiä tietoa ja janota uusia asioita löytämältäsi polulta. Tämä välittyy sinusta myös työnhakutilanteessa ja tekee sinusta arvokkaan ja mielenkiintoisen rekrytoijan näkökulmasta. Valitse siis tie, jota kuljet ja luota itseesi sekä intuitioosi. Loppu on kiinni sinusta!

Kirkasta oma tarinasi – vahvuuksia sinulla riittää  

Olet kartuttanut matkasi varrella valtavasti erilaista kokemusta, jolla tuot lisäarvoa tulevalle työnantajallesi. Aloita vaikkapa hahmottelemalla paperille, mitä olet tehnyt ja johda sieltä ajatuksesi: pohdi mitä olet saanut aikaan ja mikä on sinun erityisosaamisesi. Heitänpä sinulle kysymyksen: oletko pohtinut ainutlaatuista osaamistasi ja potentiaaliasi koko tarinasi kautta? Muista, ettei sinun tarvitse rajoittua vain tutkintosi tai työkokemuksesi tuomaan osaamiseen. Pian huomaat, kuinka osaamisesi hahmottuu ja kasvaa vauhdilla paperille!

Muista verkostot!

Itseään voi kehittää monella tapaa: verkostoitumalla, tapaamalla uusia ihmisiä, seuraamalla omaan alaan ja mielenkiintoon liittyviä aiheita, osallistumalla webinaareihin ym. Kun etsit uusia haasteita urallesi, aktiivisuus ja verkostoituminen kannattaa. Kotoakin käsin voit esim. kätevästi seurata somessa oman alasi ryhmiä ja keskustelua sekä lähteä MiBin tapahtumiin usein lastenkin kanssa. Verkostoissa on voimaa – koskaan ei tiedä, mistä tuleva yhteistyökumppani töiden saralla voi löytyä.

Etsi itsellesi sopiva työnantaja

Työnhaussa kannustan lisäksi pohtimaan, jaatko yrityksen kanssa samanlaisen arvomaailman. Näetkö yhteisen tulevaisuuden? Omalla kohdallani tuskin on sattumaa, että nykyisen työpaikkani juuret vievät Pohjoismaihin, sillä arvostamani ihmisläheisyys näkyy nykyisessä työyhteisössäni vahvasti. Samanlaiset arvot ennustavat usein pidempää matkaa yhdessä.

Sinussa on huikeaa potentiaalia!

Walt Disneyn sanoin: ”All our dreams can come true, if we have the courage to pursue them.”

Perhevapaalla tärkein tehtäväsi on tietysti olla äiti, mutta jotta äidillä pysyy tasapaino ja ilo kotona, on tietysti tärkeä kokea onnistumisen tuntemuksia. Toivon, että me äidit muistaisimme olla myös armollisia itseämme kohtaan. Pysähdy, nauti ja ota paras irti. Lapset ovat pieniä niin lyhyen hetken! Muistetaan kuitenkin, että meillä äideillä on lupa unelmointiin ja urahaaveisiin. 

Haluan toivottaa kaikille työhön palaaville äideille ja uranaisille rohkeutta omien haaveiden toteuttamiseen.

Valovoimaista talvea & joulunodotusta!

MiiaTarvainen.jpg

Kirjoittaja: Miia Tarvainen toimii henkilöstökonsulttina Personalhusetissa.