Helsingin syysseminaari: #Rohkeuttapeliin

MiB ry:n syysseminaari #Rohkeuttapeliin

MiB ry:n syysseminaari #Rohkeuttapeliin

Viime lauantaina joukko Helsingin mibiläisiä kokoontui Ruoholahdessa Radisson Seasidessa järjestettyyn MiB ry:n syysseminaariin verkostoitumaan ja viettämään voimaannuttavaa päivää teemalla #rohkeuttapeliin. Tilaisuuden kruunasivat upeat ja inspiroivat esiintyjät: Jenni Janakka, Olli Kiviruusu, Eevi Miettinen, Päivi Kauhanen sekä päivän juontanut Sanna Salovuori.

Röyhkeyskoulua luotsaava ja pian kirjansa julkaiseva Jenni Janakka aloitti seminaarin rohkaisemalla naisverkostoja jatkamaan moninaisemman naiskuvan vahvistamista. "Naisverkostot tekevät näkyväksi sen, että eri aloilla ja eri puolilla yhteiskuntaa on aktiivisia ja tekeviä naisia. Meitä on emmekä ole yksin." Verkostoitumalla, tietoa jakamalla ja toisiamme tukemalla naisverkostot ovat hänen mukaansa vahvistaneet moninaisempaa kuvaa naisista, kuin olemme yhteiskunnassa aiemmin tottuneet näkemään. Lisäksi Jenni kannusti meitä tiedostamaan omat vahvuutemme ja antamaan muidenkin nauttia niistä. Omia vahvuuksia ei tarvitse piilotella tai vähätellä, vaan tuoda ne rohkeasti kaikkien tietoisuuteen!

Sosiaalipsykologi Olli Kiviruusu VTT:ltä kertoi kuulijoille itsetunnon kehittymisestä ihmisen elämänkaaren eri vaiheissa. Tutkimusten mukaan itsetuntoon vaikuttavat monet asiat ja eroja löytyy myös sukupuolten välillä. Äidiksi tulemisella on tutkimusten mukaan todella suuri vaikutus itsetuntoon, mutta valitettavasti se ei näy positiivisena asiana itsetuntokäyrällä. Ollin esittelemä käyrä nimittäin suuntaa jyrkästi alas päin lapsen synnyttyä. Asiaan vaikuttavat monet tekijät eikä kaikkien kohdalla tulos varmastikaan ole samanlainen, mutta selvää joka tapauksessa on, että meidän on tärkeä tukea ja rohkaista toisiamme tässä elämän vaiheessa. Puheenvuorossa pohdittiin myös, mitä ylipäätänsä tarkoittaa hyvä itsetunto ja milloin se voi mennä liiallisuuksiin. Kuulijoita kiinnosti erityisesti, miten edistää oman lapsen hyvän itsetunnon kehitystä. "Itsetunto on yksilön kokema, mutta se kehittyy vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Tuotamme itsetunnon toisillimme joka päivä arjen vuorovaikutustilanteissa." Tärkeintä hyvän itsetunnon rakentamisessa on joka päivänen vuorovaikutus arjen tilanteissa niin kotona, päiväkodissa, koulussa kuin työpaikallakin. Ollin esityksen otsikkoa siteeraten itsetunto on meidän kaikkien asian.

Itsetuntemusohjaaja ja kouluttaja Eevi Minkkinen puolestaan kannusti meitä äitejä olemaan armollisempia itsellemme. Lapsiperhearjessa tulee väkisinkin tilanteita, jolloin hermoja koetellaan. Jokainen äiti on varmasti kokenut tai ainakin seurannut vierestä tilannetta, kun lapsi saa itkupotkuraivokohtauksen kaupan karkkihyllyllä ja tapaus kerää kaikkien paikallaolijoiden huomion. Nämä tilanteethan ovat aivan ymmärrettävää pienen lapsen käytöstä, mutta välillä ne tapahtuvat juuri silloin, kun ei itse jaksaisi millään ymmärtää tätä käytöstä. Tälläisessa tilanteessa vanhemmalta vaaditaan vahvuutta, jotteivät omatkin hermot menisi ja tilanne kehittyisi entistä huonompaan suuntaan. Eevin vinkki tähän tilanteeseen on 5-5-5 hengitys, jonka aikana voi rauhoittua ja koota omat ajatukset. Myös itselle rauhoittava puhelu on testattu toimivaksi. Äitiyttä ei voi eikä kuulu suorittaa! Me äiditkin olemme kuitenkin vain ihmisiä, joten olkaamme siis armollisia itsellemme sekä toisillemme.

SRV:n viestintäjohtajan tehtävästä vapaalla oleva Päivi Kauhanen jakoi seminaarissa oman koskettavan tarinansa vaativan työn, perheen ja sairauden kanssa tasapainoilusta. Hän nosti esille puheenvuorossaan seuraavat viisi elämänohjetta, jotka meidän kaikkien olisi hyvä muistaa arjen kiireiden keskellä: unohda kiire, OK vain olla, Koti <3, Apua ja EI sekä #ElämäOn. Kysyttäessä Päiviltä, mitä työelämän olisi tärkeä oppia vanhemmuudesta, vastaus on myötätunto. Tämä rohkea ja energinen äiti on loistava esimerkki siitä, ettei äitiys todellakaan ole heikkous tai rasite vaan vahvuus ja voimavara.

Virallisen ohjelman jälkeen kuulijoilla oli mahdollisuus verkostoitua kuohuvaa nautiskellen sekä käydä tutustumassa hotelliin opastetulla kierroksella.


Valtavat kiitokset kaikille mukana olleille kuulijoille, esiintyjille, yhteistyökumppaneille sekä järkkäritiimille, joka mahdollisti tämän huikean seminaaripäivän meille kaikille!

Teksti: Mira Rajanti