Kuinka säilyttää rauha keskellä ruuhkavuosia

Olen start up -yrittäjä ja perheeseeni kuuluu 12-, 5- ja 3-vuotiaat pojat, mies ja koira. Arki on välillä melkoista säätöä ja voin sanoa eläväni keskellä ruuhkavuosia. Samalla tunnen eläväni elämäni parasta aikaa.

Olen koulutukseltani ekonomi, personal trainer, ravintovalmentaja ja mentaalivalmentaja. Opiskelen parhaillaan NLP:tä lisää, toisaalta pystyäkseni valmentamaan entistä paremmin asiakkaitani sekä toimimaan ihmisten kanssa ja toisaalta, oppiakseni itsestäni ja kehittyäkseni ihmisenä.

Opiskelu yhdistettynä kaikkeen edellä mainittuun tuo oman lisänsä arkeen, mutta itselleni on aina ollut tärkeää tuntea, että olen menossa eteenpäin ja lisäksi nautin suuresti uuden oppimisen tunteesta.

 

Oma kehittymissuunnitelma

Usein töissä tehdään suunnitelmia kehittymisestä ja kouluttautumisesta ja samaa tekevät luonnollisesti yrittäjät yrityksillensä.

Mutta oletko sinä tehnyt koskaan suunnitelmaa omassa elämässäsi? Minä olen.

Mietin yritykseni kehittymistä ja suuntaviivoja ja mietin niitä myös omaa itseäni koskien. Mihin haluan olla menossa? Millainen ihminen olla? Mitä oppia? Millaista energiaa tuoda muille? Mistä haluan, että minut muistetaan? Omien henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttaminen on kerta kaikkiaan mahtavaa ja omasta mielestäni ihminen voi aina muuttua, jos niin päättää.

 

Huolehdi itsestäsi

Yksi unelmani on jo muutaman vuoden ajan ollut oma harrastus. Tämä unelma toteutui tammikuussa aloittaessani akrobatian. Aiemmin oman ajan järjestäminen tuntui vaikealta, suorastaan mahdottomalta, mutta järjestettyäni sen, kävi kuten usein käy, eli mietin, miksi tein sen vasta nyt.

Totuushan on se, että ne asiat, jotka tärkeäksi koemme, niille järjestämme myös ajan. Omasta hyvinvoinnista ei pitäisi koskaan tinkiä, sillä se vaikuttaa ratkaisevasti siihen, millä fiiliksellä itsemme kohtaamme ja millaista energiaa välitämme eteenpäin. Lisäksi oman harrastukseni ansiosta olen varmasti parempi ja pitkäpinnaisempi äiti ja vaimo. Ei ole liioiteltua sanoa, että äidin (ja isän myös) hyvinvointi vaikuttaa koko perheeseen.

Itselleni parhaita irtiottoja ovat treenihetket ja aika luonnossa. Luonto toimii tehokkaasti pään nollaajana. Harrastan mindfulness-kävelyitä, jolloin keskityn tarkasti kaikkeen ympärillä olevaan ja hengitän syvään. Yksinkertaista ja toimivaa. Ja saman fiiliksen saa tarvittaessa sisätiloissakin viemällä itsensä mielessään luontoon.

Mindfulness ja meditointi eivät ole ihan niin helppoja kuin voisi luulla. Rauhoittuminen vaatii harjoittelua siinä missä muutkin asiat, etenkin nykymaailman hektisyyden ja ärsyketulvan keskellä. Itselleni toimii hyvin Headspace-sovellus, joka ohjaa meditaation ja rauhoittumisen maailmaan havainnollisesti. Usein ohjatusti rentoutuminen on ainakin aluksi helpompaa, kuin sen tekeminen yksin.

 

Asenne ratkaisee

Luin hiljattain BrewDogin perustajan James Wattin kirjoittaman Business for Punks -kirjan (suosittelen kaikille!). Kirjasta johdin itselleni termin punkkariyrittäjä, joksi itseäni kutsun.

Punkkariyrittäjä tarkoittaa ennen kaikkea asennetta. Jos jotain asioita ei ole tehty aiemmin, se ei tarkoita etteikö niitä voitaisi tehdä nyt. Punkkariyrittäjyys tarkoittaa myös rohkeutta kulkea omaa polkuaan ja tehdä itselleen sopivat valinnat, vaikka ympäristö ei niitä aina hyväksyisikään.

Meillä jokaisella on mahdollisuus valita asenteemme. Joka päivä. Välillä kiusaus on suuri laittaa esim. asioiden toimimattomuus muiden ihmisten tai yhteiskunnan syyksi, mutta on myös hyvä muistaa, että omaan asenteeseensa voi aina vaikuttaa ja meillä jokaisella on vastuu siitä, millaisia asioita välitämme ympäristöömme.

Yrittäjäksi ryhtyessäni huomasin, että monet yrittäjäfoorumit ovat täynnä valittamista ja nillitystä. Päätin silloin, että itse en ala valittajaksi. Olen asunut Etelä-Afrikassa ja työskennellyt slummissa, jonka vuoksi valittamisen kynnykseni on melko korkea. Anne Berner totesi eräässä puheessaan, että Suomi on maailman paras maa toimia yrittäjänä. Olen samaa mieltä.

 

Kiitollisuus on vahva voima

Oma työni on paljolti antamista. Annan energiaa asiakkailleni, tiimiläisilleni ja yhteistyökumppaneilleni. Tämän vuoksi on tärkeää latautua myös itse. Milloin tahansa on helppo ladata positiivista energiaa huomaamalla ympäristön kauneus ja se kaikki, mitä meillä on.

On kvanttifysiikassakin tutkittu ja todistettu asia, että eri taajuuksilla värähtelevät energiat vetävät toisiaan puoleensa. Valitse siis itse, millaista energiaa haluat vetää puoleesi. Valitse myös se, millä asenteella liikut päivittäisissä tilanteissa ja muista, että mikä tahansa on mahdollista.

Onnea kaikissa niissä asioissa, mihin päätät ryhtyä ja aurinkoa kevääseen!

<3 Riina

Riinan viisi vinkkiä omasta itsestä huolehtimiseen:

  1. Tee oma kehittymissuunnitelma
  2. Vaali omaa aikaa ja hanki oma harrastus
  3. Tee pään nollaushetkistä tapa
  4. Valitse asenne ja muista oma vastuu
  5. Kiitollisuus

Kirjoittaja Riina Laaksonen veti Helsingin mibiläisille alkuvuodesta afternoon clubin otsikolla ”Mahdollisuuksien maailma”