Girls Takeoverissa tytöt ottavat vallan

Tyttöjen ja nuorten naisten oikeuksien turvaaminen on yksi aikamme polttavimmista sosiaalisen, poliittisen ja taloudellisen oikeudenmukaisuuden kysymyksistä. Vaikka tasa-arvossa on tapahtunut viime vuosikymmeninä paljon edistystä, yksikään maa ei ole saavuttanut täyttä sukupuolten tasa-arvoa – ei Suomikaan. Tämä näkyy selvästi esimerkiksi työelämässä. Suomen kunnanjohtajista vain joka viides ja pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä joka neljäs on nainen. Osa koulutusaloista on jakautunut häkellyttävän vahvasti sukupuolittain. Peruskoulun jälkeisen tekniikan alan tutkinnon suorittaneista naisia on 16 prosenttia, terveys- ja sosiaalialan tutkinnon suorittaneista puolestaan vain 11,5 prosenttia miehiä.

Vaikka tasa-arvossa on tapahtunut viime vuosikymmeninä paljon edistystä, yksikään maa ei ole saavuttanut täyttä sukupuolten tasa-arvoa – ei Suomikaan.
 

Kuva-5-Salma-201611-EGY-22-1024x678.jpg


Monessa muussa maassa tyttöjen ja naisten on vaikea päästä ylipäänsä opiskelemaan ja työelämään. Patriarkaalisimmissa yhteiskunnissa tytöt eivät saa päättää omaa elämäänsä koskevista asioista, kuten perheen perustamisesta ja ammatinvalinnasta. He jäävät ulos myös poliittisesta, sosiaalisesta ja taloudellisesta päätöksenteosta, vaikka heidän läsnäolonsa ja mielipiteensä edistäisi tasa-arvon saavuttamista.

Tempaus toteutuu samanaikaisesti YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10. ympäri maailmaa Planin toimintamaissa.

Lastenoikeusjärjestö Plan International kiinnittää symbolisella Girls Takeover -tempauksella huomion tyttöjen kohtaamaan syrjintään, mutta myös mahdollisuuksiin.  Tempaus toteutuu samanaikaisesti YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11.10. ympäri maailmaa Planin toimintamaissa.

 

Lastenhallitus-ryhmäkuva-Girl-Power-1-1024x684.jpg


Suomessa Pääministeri Juha Sipilän työpariksi päivän ajaksi nousee 16-vuotias Katariina Räikkönen. Planin lastenhallituksen tytöt valtaavat symbolisesti johtoasemassa olevien paikat myös Elinkeinoelämän keskusliitossa, Finlaysonissa, Joensuun kaupungissa, Jääkiekon SM-liigassa, Kotipizzassa, Nokiassa, opetushallituksessa, Orionissa, Supercellissä, SAK:ssa ja Yleisradiossa.

Plan International pilotoi Girls Takeoverin viime vuonna tyttöjen päivänä. Suomessa toteutamme Girls Takeoverin nyt ensimmäistä kertaa. Maailmalla tytöt valtaavat esimerkiksi Kanadan pääministerin Justin Trudeaun paikan, ministeriöitä Indonesiassa ja Ugandassa sekä Australian Googlen, Sveitsin Ikean ja Kanadan Unileverin johtopaikat.

Kun tytöt pääsevät mukaan päättämään, maailmasta tulee parempi kaikille.

Vaikka Girls Takeover on symbolinen tempaus, tavoitteemme on mitä konkreettisin: tyttöjen täytyy päästä päättämään omasta elämästään ja osallistumaan tasa-arvoisesti yhteiseen päätöksentekoon työpaikoilla ja yhteiskunnassa. Kun tytöt pääsevät mukaan päättämään, maailmasta tulee parempi kaikille.

Girls Takeover
 

22359292_10154970072230732_610174789_n-1.jpg
 

Kirjoittaja: Iida Riekko, viestinnän suunnittelija, Plan International Suomi