Haastattelussa uraäiti: Usko enemmän potentiaaliisi

Nimi: Kristiina Burtsoff, 42
Koulutus: KTM
Työpaikka: Siili Solutions Oyj, Chief Human Resources Officer
Perhe: 3 lasta
Harrastukset: lenkkeily ja muu satunnainen liikunta
Lomavinkki: Etelä-Saksa, Bodensee ja Schwarzwald
Terveiset uraäideille: Pelko pois ja muista hankkia itsellesi hyviä tukijoita elämäsi varrelle. Mentori voi löytyä mistä vain; työpaikalta esimiehestä, hiekkalaatikon reunalta tai ammatillisista verkostoista.

 

Kristiina-Burtsoff-kuva-600x600.jpg

 

Kevään aikana uutisoitiin, kuinka Siili Solutions Oyj rekrytoi peräti joka päivä yhden uuden osaajan tiimiinsä. Nopeatempoisesta rekrytoinnista huolimatta Siili on onnistunut säilyttämään ketteryytensä ja on myös ollut 10 parhaan yrityksen joukossa Great Place to Work -tutkimuksessa. Tässä haastattelussa Siilin Chief Human Resources Officer, moniosaaja, Kristiina Burtsoff kertoo työstään yrityksessä sekä henkilökohtaisesta uralla etenemisestä.

”Jos alanvaihto kiinnostaa, oppimisen tueksi löytyy keinoja.”

Kristiina on hankkinut uransa aikana kolme eri ammattia. Alkuun hän työskenteli laskentatoimen parissa ja pyöritteli työkseen numeroita. Tämän jälkeen Kristiina jäi pienten lastensa kanssa vuosiksi hoitovapaalle, jonka aikana ajatukset seuraavasta ura-askeleesta selkiytyivät. Hän päätti tehdä muutakin kuin pyöritellä Excelia ja kouluttautui sosiaalisempaan HR-ammattiin Management Institute of Finlandissa. Välissä Kristiina ehti toimia myös HR-järjestelmäkonsulttina, mutta parin vuoden päästä palasi HR Manageriksi.

Ihmisten johtaminen on aina kiinnostanut Kristiinaa ja tähdet sattuivat olemaan oikeassa asennossa – hän pääsi alusta asti pienempien yritysten johtoon. Kristiina sopeutuu helposti alaan kuin alaan eikä vaihto tunnu vaikealta. Jos uusi ala kiinnostaa, uramuutoksen tueksi löytyy erilaisia tapoja oppia uutta tehokkaasti. Toisilta ihmisiltä oppiminen, uteliaisuus ja innostuneisuus vauhdittavat oppimisprosessia. On myös tärkeää ottaa asioista selvää ja myöntää, jos jotakin ei osaa. Ihmisissä on hyvin paljon käyttämätöntä potentiaalia ja erilaisten asioiden tekeminen rikastuttaa elämää.

”Etsi itsellesi hyvä mentori tai sparraaja, joka voi avata uusia mahdollisuuksia ja antaa tukea muutoksiin.”

Kristiina on myös opiskellut coachausta ja mentorointia, joita pystyy hyödyntämään työssään. Se auttaa vaikeita johtamistilanteita ja hankalien tilanteiden selvittämistä sekä antaa esimiehelle eväät hyvään vuorovaikutussuhteeseen alaistensa kanssa. Kristiina suosittelee etsimään itselleen hyvän mentorin tai sparraajan, jonka avulla voi löytää uusia mahdollisuuksia. Ihmiset tarvitsevat vahvistusta ajatuksilleen ja tehokasta tukea muutoksiin. Uraa ei myöskään pidä katsoa nousujohteisena tarinana vaan väliin mahtuu paljon horisontaalista muutosta ja vaihtelua.

”Ihmisillä on paljon enemmän kykyjä ja vaihtoehtoja kuin mihin he itse uskovat.”

Kristiina on oppinut erityisen paljon jokaiselta toimitusjohtajalta, joka on toiminut hänen esimiehenään. Henkilökohtainen oppimispolku ja hyvä vuorovaikutussuhde vaativat tuekseen täydellisen luottamuksen alaisen ja esimiehen välillä. Kristiina uskaltaa myös myöntää, että on tehnyt varmaan kaikki mahdolliset virheet työelämässä, joita vain voi tehdä, ja oppinut niistä eniten. Hän uskookin jatkuvaan kasvuun ihmisenä sekä loputtomiin uusiin mahdollisuuksiin. Ihmisillä on paljon enemmän kykyjä ja vaihtoehtoja kuin mihin he itse uskovat. Vahvuuksia täytyy vahvistaa ja heikkouksia tunnustaa.

”IT-alalla nykysukupolven isät huolehtivat lapsistaan.”

Siilissä Kristiina johtaa kahta HR-tiimiä, hoitaa henkilöstöhallintoa ja vastaa konsulteista koostuvasta heimoverkostosta. Yrityksen vilkas rekrytointi- ja perehdytysprosessi on pitkälle vakiintunut ja ihmiset siiliytetään. IT-ala on hyvin miesvaltainen ja Siilissä pidetäänkin paljon isyyslomia ja isäkuukausia. Perheen ja uran yhteensovittamista tuetaan, koska on kaikkien edun mukaista, että asiat kotona ovat hyvin. IT-alalla nykysukupolven isät huolehtivat lapsistaan eikä vapaalle jääminen ole kynnyskysymys.

Siilin kulttuuri on selkeä vauhdikkaasta menosta huolimatta. Yrityksessä arvostetaan vahvaa osaamista ja asiantuntijuutta. Kristiina nostaa esiin myös tekemisen kunnioituksen. Siiliin on valikoitunut sellaisia tekijöitä, joilla on halu kehittää – ja se onkin yrityskulttuuria yhtenäistävä tekijä. Myös tärkeiden muutoshetkien tunnistaminen sekä muutoskyvykkyys ovat elintärkeitä liiketoiminnan kannalta. Parasta on asiakkaiden ja Siilin osaajien välinen yhteistyö sekä mielenkiintoiset projektit.

Kristiina varmasti edustaa juuri niitä yrityksen arvoja, joista itsekin puhuu. Hänestä välittyi kuva lähestyttävästä ja miellyttävästä persoonasta, joka on samalla erittäin määrätietoinen ja tavoiteorientoitunut. Keskustelumme jälkeen tuntui siltä, että jokainen meistä voi saada haluamansa uran!

Teksti: Olessia Manner, MiB-aktiivi sekä Fennovoima Oy:n lakimies
Kuva: Kristiina Burtsoff