Äiti, ylös!

Aktivoidu – vietä tuoliton tammikuu

Varsinaista valtakunnallista kampanjaa ei ole meneillään, mutta haastan kaikki mibiläiset ja MiBin blogia lukevat mukaan: vietä tuoliton tammikuu eli pakarat ylös penkistä! Koska nyt ollaan jo kuun puolessa välissä haastan teitä lisää eli tekemään tästä elämäntavan. Aktiivisempi elämäntapa pitää äidin terveenä ja auttaa jaksamaan hektisessä arjessa.

Muutama kannustin ja vinkki sinulle ja kaikille meille, jotka helposti arjen nitistäminä lösähdämme työpöydän taakse rentoon takakenoon, bussissa etsimme sen ensimmäisen vapaan penkin ja kotona jumi iskee tv:n edessä sohvalla.

tuoliton_tammikuu.jpeg

Mitä istuminen tekee?

Istuminen hidastaa aineenvaihduntaa ja kuormittaa tukirakenteita. Kun tekee istumatyötä ja viettää istuen reilut 8 tuntia päivässä, ei se tunnin liikunta päivän päätteeksi enää kumoakaan istumisen vaikutuksia.

Istuessa isot lihasryhmät röllöttävät passiivisina eivätkä polta rasvaa. Se taas vaikuttaa sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaan. Huonossa istuma-asennossa selkälihakset venyvät ja heikentyvät eivätkä enää hoida hommaansa selkärankaa tukevina lihaksina. Myös selän nikamat, välilevyt ja nivelsiteet ovat kovilla.

Istumisen vaikutuksen huomaa oikeastaan vasta kun palaa työelämään, sillä lasten kanssa puuhaaminen on tavallista toimistotyötä huomattavasti aktiivisempaa. Lasten kanssa kuljetaan lähes koko ajan: päivän aikana tulee säntäiltyä pelastamassa jälkikasvua milloin mistäkin pinteestä, kävellään leikkikentälle ja kauppaan tai tapaamaan ystäviä. Töihin palaaminen voi olla shokki keholle.

Pysy aktiivisena pienillä teoilla

Ihan äärimmäisyyksien ei kenenkään tarvinne mennä, vaan syömäpuuhat voi toimittaa sivistyneesti työkavereiden seurassa (kun siihen nyt on taas mahdollisuus). Tai seisten ei tarvitse kotona yrittää tehdä kotitöitä tai katsella iltauutisia. Maalaisjärjen kanssa aktivoitumisesta voi tehdä elämäntavan.

Maalaisjärjen vinkit:

  1. Jos käytössäsi on sähköpöytä, opettele käyttämään sitä. Monella meistä on seisomisen mahdollistava pöytä, mutta rehellisesti käsi pystyyn ne, jotka oikeasti käyttävät sitä. Itse olen tainnut käyttää kyseistä mahdollisuutta kerran tai pari.

  2. Jos käytössä ei ole sähköpöytää, tee siitä ehdotus. Se on helppo perustella työntekijöiden hyvinvoinnilla.

  3. Vaihda tavallinen tuoli satulatuoliin, tai jos olet oikein reipas, jumppapalloon. Satulatuoli on jo tavallista tuolia terveellisempi ja jumppapallo aktivoi lähes yhtä paljon kuin seisominen. Jumppapalloa kokeilleena, vinkki: se lähtee helposti alta, jos ei keskity ja pinnistä keskivartalon lihaksia. Vähän kiusallista ja enemmän kipeää...

  4. Liiku toimistossa. Muista tehdä pieniä kävelypyrähdyksiä mahdollisuuksien mukaan työpäivän aikana. Se vetreyttää ja aivot lähtevät samalla käyntiin.

  5. Lähde lounaalle, älä syö työpöydän ääressä. Vaikka olisi kiire, lounastauko kannattaa viettää kävelymatkan päässä. Samalla ehkä tutustut uusiin lounaspaikkoihin lähistöllä!

  6. Kuljetko julkisilla töihin? Jää muutama pysäkki liian aikaisin pois ja kävele loppumatka. Huomaamatta tulee päivään kilometrejä lisää.

  7. Hanki aktiivisuuskello/mittari. Omani hörähtelee ja patistaa, kun olen ollut liian kauan paikallani.

Varsinkin lounaan jälkeen voi iskeä epämiellyttävä iltapäiväkooma, jolloin tuntuu ettei työnteosta tule oikein mitään ja aivot ovat ihan puuroa. Jos lounaalta palatessa jääkin työpöydän ääreen seisomaan, ruokakooma menee huomattavasti helpommin ohi eikä olo tunnu raskaalta.

Pienet kävelypyrähdykset voi yhdistää toiseen terveelliseen tapaa eli veden juomiseen. Kun hakee juotavaa lasi kerrallaan, tulee samalla liikuskeltua toimistossa ja niitä kaivattuja askelia kerääntyy päivään.

Tärkeintä tässä, kuten kaikessa, on kuunnella omaa kehoa. Ollaan tänä vuonna lempeitä itsellemme ja muille!

Teksti: Laura Kyllönen, sisällöntuottaja ja MiBin Sisältötiimin Content Lead