Perheen, työn ja opiskelujen (x3) yhteensovittaminen: Uhka vai mahdollisuus?

Kyllä, luit oikein. Meidän perheessä eletään todellista koululaisarkea. Koulua käyvät niin äiti, jolla on kesken kaksi tutkintoa, ja myös isä sekä poika, joka on aloittelemassa omaa koulutaivaltaan kuluvana vuonna. Oman lusikkansa meidän soppaan tuo kohta vuoden ikäinen poika, joka on myös jo todellinen luentokonkari pieneen ikäänsä nähden.

Uteliaisuus on ominaisuus, jonka uskon yhdistävän monia työn, perheen ja opiskelujen kolminaisuuden puristuksissa eläviä yksilöitä. Vaikka uteliaisuus on yksi parhaimmista ominaisuuksistani, omalla kohdallani se on ajanut minut tilanteisiin, joista olen joskus itsekin halunnut paeta. Aiemman matkatyön, perheen ja opiskelujen yhteensovittaminen on vaatinut paljon minulta itseltäni ja kaikilta välittömään lähipiiriini kuuluvilta. Koska olen tämän tien valinnut itse, olen valittamisen sijaan päättänyt suhtautua tähän matkana, josta nautin täysin rinnoin. Kyllä, täysin rinnoin myös fyysisen siteen kuopukseen päätyttyä. Tämä samalla helpottaa omaa opiskeluani, kun minun ei tarvitse raahata kuopustani ympäri Eurooppaa luennoille.

Miten päädyin opiskelemaan kahta tutkintoa ja miksi?

Mietin alkuvuodesta 2017, että haluan jatkaa opintojani. Olin aiemmin suorittanut tradenomin tutkinnon ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon esikoisen äitiysloman tiimellyksessä. Löysin itseni näppäilemästä hakemusta vaikka olin muutama vuosi aiemmin vannonut, että perheellisenä ihmisenä en enää ikinä opiskele työn ohessa. Saatuani opiskelupaikan yliopistossa otin asian esille pitkäaikaisen työnantajani kanssa. Juteltuani asiasta ylemmän esimieheni kanssa, hän ehdotti liikkeenjohdon MBA -tutkinnon suorittamista maisteriohjelman sijaan. Innostuin asiasta ja otin ehdotuksen kunnianosoituksena. Esimieheni pyysi minua tekemään vertailuja Suomessa tarjolla olevista opintokokonaisuuksista hintalappuineen.  

EMBA (Executive MBA) on tarkoitettu ammattilaisille, joilla on jo merkittävä määrä työkokemusta. Ohjelmassa on tarkoitus soveltaa opittua tietoa käytäntöön ja ne ovat siksi suunniteltuja suoritettaviksi työn ohella. Itse päädyin lopulta valitsemaan Henley Business Schoolin joustavan EMBA-ohjelman, koska siinä oli kattavasti käsitelty yritysmaailman perustoiminnot. Ohjelman painotus on kuitenkin vahvasti strateginen ja kaikkien opintokokonaisuuksien rinnalla kulkee vahva itsensä kehittämisen teema.  Vaakakupissa painoi myös koulun kansainvälinen tunnettuus sekä kolmoisakkreditointi, joka antaa mahdollisuuden työllistyä kansainvälisillä työmarkkinoilla. Kahta tutkintoa päädyin suorittamaan, koska en osannut luopua myöskään maisteriopinnoistani Itä-Suomen yliopistossa. Oman kirjoituksensa ansaitsee se, miten olen kokenut opinnot ylemmässä ammattikorkeakoulussa, yliopiston maisteriopinnoissa ja EMBA-ohjelmassa.

Jos sinua kiinnostaa suorittaa EMBA-tutkinto, tässä minun vinkkini alkuun:

  1. Teet taustatyösi huolella. Opintokokonaisuuksia on monia ja hinnat vaihtelevat valtavasti. Pidä oma tulevaisuuden tavoite kirkkaana mielessäsi koko ajan.

  2. Kysele tutkinnon suorittaneiden kokemuksia rohkeasti. Ihmiset todennäköisesti kertovat mielellään valitsemansa ohjelman hyvät ja huonot puolet.

  3. Vaikka EMBA-koulutus voi olla arvokas, ota asia rohkeasti puheeksi työnantajasi kanssa. Yritys pystyy todennäköisesti vähentämään koulutusmenot verotuksessaan. Etu on kysyjän puolella, et voi hävitä mitään. Ihminen, joka haluaa käydä läpi tämän tutkintomankelin on lähtökohtaisesti sellainen, johon minun mielestäni kannattaa panostaa.

  4. Älä pelkää vaikeitakaan puheenaiheita. Minun kohdallani jouduin tilanteeseen, jossa kerroin työnantajalleni, että odotan toista lastani. Olen kiitollinen, että tämä uutinen otettiin vastaan positiivisesti.

  5. Tarkista työnantajalta, onko heillä mahdollisesti yhteistyötä jonkun koulutusta tarjoavan opinahjon kanssa kanssa tai onko joku työntekijä kenties aiemmin suorittanut EMBA-tutkinnon.

  6. Jos työnanataja maksaa koulutuksen puolestasi, on hyvä huomioida, että he yleensä vaativat sitoutumista työpaikkaan tietyksi määräajaksi. Jos maksat koulutuksen kokonaan tai osittain itse, mietin miten voit rahoittaa opintojasi. Suosittu keino on esimerkiksi työelämälähtöisten tehtävien tekeminen ulkopuoliselle yritykselle ja niistä korvauksen neuvottelu.

  7. Aikatauluta kaikki tekeminen, lasten harrastukset, omat ja puolison menot, opiskelut ja omat harrastukset. Pidä näistä kiinni aina kun mahdollista. Lapsiperheissä tulee väistämättä muuttuvia tekijöitä, joihin ei voi varautua.  

  8. Kysy apua esimerkiksi lasten harrastuskuskauksiin. Ihmiset yleensä auttavat mielellään. Auta vastavuoroisesti takaisin, kun pystyt.

  9. Älä vaadi liikoja. Mieti, mikä on riittävän hyvä ja pyri siihen. Ole armollinen itsellesi.

  10. Nauti matkasta ja palkitse itseäsi ja muita!

Oma EMBA-matkani on puolessavälissä ja se on ollut eittämättä raskas mutta samalla erittäin antoisa. Minut on pakotettu poistumaan omasta kuplastani hetkeksi, kun olen tutustunut ihmisiin monelta eri alalta. Olen oppinut arvostamaan itseäni ja taustaani, koska juuri se on muovannut minusta ihmisen, joka kulkee määrätietoisesti kohti unelmiaan. Tämä ihmisten monimuotoisuus on muuten se asia, josta olen nauttinut myös MiBissä eniten. Kliseistä kyllä, olen myös löytänyt mahtavia opiskelukavereita, joiden kanssa tulen pitämään yhteyttä tämän matkan päätyttyäkin. Jollain kierolla tapaa mietin jo kaiholla sitä, että kohta tämä matka on päätöksessään. Tutkintotunnelin päässä kajastaa valo, jolloin uskon kaiken työn olleen panostuksen arvoista.

Mia+Pyyk%C3%B6nen

Kirjoittaja: Mia Pyykönen on juuriltaan merilappilainen, pk-seudulla aikuiseksi kasvanut ja sittemmin kuopiolaistunut globetrotter, jonka perheeseen kuuluu 6-vuotias eskarilainen, kohta 1-vuotias taapero ja opiskeleva ja työssäkäyvä mies. Kuluneen vuoden aikana Mia on nauttinut perhe-elämästä, opiskellut, aktivoitunut yhdistystoiminnassa sekä yrittänyt elää hetkessä. Mia suunnittelee palaavansa työelämään viimeistään syyskuussa, jolloin aviomies jää kotiin taaperon kanssa muutamaksi kuukaudeksi. Koko perhevapaan ajan Mia on toiminut MiB Kuopion yrityssuhdevastaavana.

Mikäli kiinnostuit Henley Business Schoolin EMBA-ohjelmasta, voit lukea lisää täältä
Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4000 uraäidin kanssa.