Mitä kaikkea voisit jättää tekemättä ollaksesi onnellinen tässä ja nyt eikä vasta ”sitku”?

Hidasta elämää -hyvinvointisivuston perustajana minulta kysytään aina vinkkejä siihen, miten erilaisissa elämäntilanteissa voisi hidastaa. Minun korvaani kuulostaa siltä, että kaikki elävät jollain tavalla ruuhkavuosia – jos eivät lapsiarjen vuoksi, niin ihan vaan siksi, että elämä on koko ajan täynnä jostain muusta syystä.

Helposti ajattelemme, että ”sitku”, niin sitten kiire hellittää: sitku lapset kasvavat, sitku loma alkaa, sitku on viikonloppu, sitku tulee palkka, sitku pääsen eläkkeelle. Eri elämänvaiheissa sitkuttelu kohdistuu eri asioihin, mutta kaiken ytimenä tuntuu olevan se, että kaikilla on liikaa kaikkea, ja olisi ihana, että ei olisi niin paljon.

Jos ottaisimme oletukseksi sen, että elämä on läpeensä pelkkää ruuhkaa, jos emme itse muuta jotain, voisimme lähteä ratkaisemaan tilannetta nyt, tässä elämäntilanteessa. Koska sitku ei tule, kaikki olennainen tapahtuu nytku.

Oikeastaan ainoa järkevä vinkki kaikkiin elämäntilanteisiin, joka minulla on antaa, on: mieti, mitä kaikkea voit jättää tekemättä tai vähentää.

Usein ajattelemme, että kun meillä on enemmän palkkaa, enemmän vaatteita, enemmän lapsia(?), enemmän neliöitä tai enemmän sitä-sun-tätä, olemme onnellisia. Sitku olemme saaneet kaiken sellaiseksi kuin haluamme, olemme onnellisia. Mutta sellaista hetkeä ei tule, koska kyse on meidän aivojemme jiposta. Jos pidämme aivomme etukenossa tulevaisuuden porkkanoissa, tässä hetkessä kaikkea on aina liian vähän. Eikä se muutu saavuttamalla, koska aivomme on ohjelmoitu vinoon.

Eräs äiti kertoi lajitelleensa legot värien mukaan vapaapäivänään. Minä en voi sanoa, että meillä legot olisivat edes laatikossa, ainakaan samassa laatikossa. Koska tiedän monta minulle tärkeämpää asiaa vapaapäivänä.

Eräs äiti kertoi lajitelleensa legot värien mukaan vapaapäivänään. Minä en voi sanoa, että meillä legot olisivat edes laatikossa, ainakaan samassa laatikossa. Koska tiedän monta minulle tärkeämpää asiaa vapaapäivänä.

Mutta entä jos kouluttaisimme mieltämme ja ajattelisimme, että luopumalla jostain tässä hetkessä, meillä on aikaa ja tilaa siihen, että onnellisuus mahtuu tulemaan ja asettumaan elämäämme? Onnellisuus on kuitenkin pohjimmiltaan, niin yksinkertaista kuin kykyä olla tässä hetkessä avoimena, uteliaana ja sydän auki. Jos olemme aina töissä, tiskaamassa ja puunaamassa hienoa tammilattiaamme, milloin meillä on aikaa höpötellä lastemme kanssa? Jos asuntomme on täynnä hienoa ja arvokasta tavaraa, pölyäkin on enemmän – tarvitsemme lisäaikaa siivoamiseen tai lisärahaa siivoojaan. Jos kalenterimme on täynnä tehtäviä, jotka vievät muiden unelmia eteenpäin, milloin on aikaa itselle Tärkeille asioille, niille, joita ajatellessa sydän sykähtää?

Haastan siis sinut miettimään: Mistä kaikesta voisit luopua, jotta sinulla olisi enemmän tilaa ja aikaa oikeasti tärkeille asioille? Työajasta? Kalenterimerkinnöistä? Palkasta? Statuksesta? Tavaroista? Turhista palavereista? Omistusasunnosta? Joistain ihmisistä?

Samalla tavalla voit miettiä, millaisista ajatuksista voi luopua, jotta pystyy näkemään elämän kauneuden juuri nyt tässä, niin täydellisen epätäydellisessä elämässä kuin se koskaan tulee olemaan. Millaisista välttämättömyysajatuksista voisit luopua? Millaisesta itseäsi koskevasta arvostelupuheesta voisit luopua? Millaisista vanhoista tavoitteista sinun olisi hyvä luopua? Millaisista toimintamalleista voisit luopua?

Kun raivaa elämäänsä ulkoisesti ja sisäisesti, luopuu, päästää irti, raivaa tilaa, jättää asioita tekemättä tai joskus vaan antaa joidenkin asioiden olla, tekee tilaa itselleen ja itselle tärkeille asioille.

Tämä on ainoa vinkki, jonka osaan antaa. Ja sen käytännön toteutukset ovat jokaiselle erilaiset. Eikä muutosten tekeminen ole aina helppoa, mutta kannustan siihen todella, koska jokainen päivä pienten tai isompienkin palleroidemme kanssa on arvokkaampaa kuin yksikään palkka, tammilparketti tai astiasto.

Sanna Wikstrom.jpg

Sanna Wikström on Hidasta elämää -sivuston perustaja, hyvinvointikirjailija ja kahden lapsen (5v. ja 10v.) äiti. Sanna on halunnut rakentaa yrityksensä niin, että aikaa ja energiaa jää muullekin kuin työlle. Hidasta elämäässä työskennellään neljänä päivänä viikossa klo 10-16. Lisäksi Sannan tärkeänä ohjenuorana arjessa on: vain yksi kalenteri merkintä päivässä.


Liity jäseneksi urasuuntautuneiden äitien järjestöön!

Mothers in Business MiB ry on juuri sinulle oikea järjestö, jos haluat päästä mukaan yli 300 osaamista kehittävään tapahtumaan, seminaariin ja striimiin vuosittain yhdessä yli 4 000 uraäidin kanssa.