Löydä sisäinen johtajasi

Oletko miettinyt urasi seuraavaa askelta? Tuntuiko vanhempainvapaan jälkeen, ettei entinen työ enää tunnu mielekkäältä? Kiinnostaako sinua kohdata uusia haasteita ja edetä esihenkilöksi tai johtajaksi?

Hyppy tuntemattomaan voi jännittää monestakin eri syystä. Ehkäpä epäilet, onko sinusta johtajaksi, osaatko riittävästi, oletko sopivanlainen tai onnistuuko uran suunnan muutos äitiyden ohella? Äitinä uutta roolia puntaroi omien tarpeiden ohella perheen ja vaativan työn yhdistämiseen liittyvien kysymysten näkökulmasta.

Tämän blogitekstin luettuasi tunnistat naisten ja äitien johtotehtäviin hakeutumista vaikeuttavia tekijöitä sekä saat vinkkejä kuinka edetä haasteista huolimatta. Lisäksi esittelyssä on MiBin Johtajuushautomo. Hautomon avulla voit löytää sisäinen johtajasi ja rohkeuden tavoitella unelmiasi.

Mikä haastaa rohkeutta hakeutua johtotehtäviin

Vanhat ajatusmallit, toimintatavat ja stereotypiat vaikuttavat edelleen naisten halukkuuteen hakea johtotehtäviin tai mahdollisuuksiin saada johtajanpaikkaa itselleen. Yhteiskunnallisesti naisten johtamisuria jarruttavia tekijöitä ovat esimerkiksi sosiaaliset rakenteet, elämäntapavalinnat, organisaatioiden käytännöt ja kulttuuri sekä henkilön omat ajattelumallit (lähde).

Omat uskomukset ja ajattelumallit voivat haastaa innostumisen uran uudesta suunnasta. Vanhojen stereotypioiden kautta syntyneet ajattelumallit voivat vaikuttaa kielteisesti käsitykseen itsestä työntekijänä ja johtajana. Nähdessäsi omat mahdollisuutesi rajattuina et edes hakeudu johtopaikkoihin.

Oletus maskuliinisen johtajuuden vaatimuksista heikentää naisten mahdollisuuksia rekrytointiprosessissa ja lopulta myös onnistumista johtamistyössä. Perinteiset sukupuolistereotypiat rakentavat myös kuvaa äitiyden ja johtajuuden yhdistämisen mahdottomuudesta.

Sinun voi olla vaikea tunnistaa ja tunnustaa osaamistasi ja taitojasi. Ystävät, työkaverit tai vaikkapa puoliso voivat nähdä osaamisesi kirjon paljon laajempana kuin sinä itse. Keskitymme helposti siihen, mitä emme osaa tai mitä taitoja meiltä puuttuu. Sitten kun –ajattelu estää kykyämme toimia. Tällöin koemme riittämättömyyttä ja tarvetta kerryttää osaamistamme ennen kuin omasta mielestämme kelpaamme uuteen tehtävään.

Romuta, rakenna ja rohkaistu

Omaa ajattelutapaa tulee muuttaa, jotta voi edetä haluamaansa suuntaan. Aloita omien uskomusten haastaminen pohtimalla sitä, mihin uskomukset todella perustuvat ja mistä ne ovat syntyneet. Uskomukset eivät ole totuuksia, vaan ne ovat vain opittuja ajatuksia, jotka pahimmillaan estävät etenemisesi haluamaasi suuntaan. Voit romuttaa vanhat uskomuksesi rakentamalla uudet rohkeat, kannustavat ja eteenpäin siivittävät uskomukset sekä ajattelutavat.

Kartoita osaamistasi, tunnista vahvuutesi ja hyödynnä niitä enemmän. Rakenna omaa ammatillista minäkuvaa tutustumalla itseesi paremmin. Osaamisestasi löytyy varmasti monia tasoja, joita et ole ehkä vielä osannut sanoittaa. Meidän tulisi huomioida enemmän sitä, mitä osaamme, mitä vahvuuksia meillä on luonnostaan ja kuinka näitä hyödyntämällä voidaan pärjätä erilaisissa työtehtävissä.

Lasikattoja on murrettu jo vuosia ja tekemistä riittää edelleen. Ota rohkeasti seuraava askel rappusilla kohti ylempiä kerroksia luottamalla osaamiseesi sekä tekemällä töitä muutoksen eteen. Asenteet muuttuvat koko ajan ja työelämä kaipaa erilaisia johtajia. Käskevän asiajohtamisen aika on ohi ja johtajalta kaivataan tulevaisuudessa esimerkiksi tavoitteellisuutta, innostavuutta, kykyä ihmisen huomioimiseen, kehittymiskykyä ja kykyä itsearviointiin.

Tulevaisuudessa tarvittavia johtajuudentaitoja voi oppia ja kehittää eri yhteyksissä. Nyt esimerkiksi MiBin johtajuushautomossa.

Ei ole olemassa yhtä oikeaa tyyppiä olla esihenkilö tai äiti. Voit luoda oman tapasi!

MiBin ensimmäinen Johtajuushautomo alkaa helmikuussa 2023

Idea MiBin Johtajuushautomoon syntyi juuri edellä mainituista tekijöistä. Johtajuushautomossa korostetaan, ettei lasten saamisen tarvitse merkitä uraan liittyvien toiveiden jäämistä taka-alalle. Moni nainen haluaa sekä edetä urallaan että saada lapsia. MiB haluaa järjestönä helpottaa ja tukea toiveita myös käytännössä. Johtajuushautomo edistää urahaaveilua ja uratavoitteiden asettamista

Viiden kuukauden aikana hautomossa puretaan uskomuksia rohkaisemalla, tukemalla ja voimaannuttamalla naisia esihenkilön ja johtajan uralle. Hautomossa tutustutaan johtajuuden teemoihin, valmentaudutaan sanallistamaan omaa osaamistaan ja rohkaistaan nostamaan omaa tavoitetasoa. Tavoitteena on oman uran suunnan pohtiminen ja sanallistaminen madaltaen kynnystä ottaa seuraava askel johtotehtäviin.

MiBin johtajuushautomossa äidit pääsevät pohtimaan vahvuuksiaan toistensa, asiantuntijoiden ja valmentajan tuella sekä rakentamaan ammatillista identiteettiä omien vahvuuksien päälle. Virtuaalisen työpaja- ja luentosarjan keinoin kehitetään osallistujan pystyvyysuskomuksia, osaamista ja verkostoitumista, sekä mahdollistetaan keskinäinen vertaistuki.

Oppaana matkalla ja hautomon valmentajana toimii Tea Klinga Johtakee Oy:stä. Tea auttaa yrityksiä saamaan tunneälyllä tulosta, parempaa johtamista ja toimivampaa vuorovaikutusta niin henkilöstön kuin asiakkaidenkin kanssa.

Aloita vuosi 2023 ottamalla seuraava askel unohtamalla omat uskomukset ja epäilyt oman osaamisen sekä pystymisen suhteen. Tule mukaan helmikuun lopussa alkavaan Johtajuushautomoon.

Tervetuloa!

Kirjoittanut Tea Klinga, Johtakee Oy